Huippuvoimistelija Rosanna Ojala tunnistaa Simone Bilesin pysäyttäneen vaivan – tämän takia "päänsisäinen blokki" on vaarallinen - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Huippuvoimistelija Rosanna Ojala tunnistaa Simone Bilesin pysäyttäneen vaivan – tämän takia "päänsisäinen blokki" on vaarallinen

Simone Bilesin dramaattisen kisakokemuksen taustalla on todennäköisesti voimistelijoille tuttu ongelma.

Simone Bilesin mitä ilmeisimmin Tokiossa kokema ”twisties” on tuttu oire voimistelija Rosanna Ojalalle.

28.7. 22:44

Maailman parhaan telinevoimistelijan Simone Bilesin Tokion olympialaisissa kohtaamien dramaattisten vaikeuksien takana saattaa olla voimistelussa tuttu ”päänsisäinen blokki”.

Näin arvioi Suomen maajoukkuevoimistelija Rosanna Ojala, 26.

Kuusivuotiaasta lähtien kilparyhmässä voimistellut viisinkertainen Suomen mestari sanoo kokeneensa urallaan pienempiä blokkeja, jolloin pää on mennyt ilmassa sekaisin.

Bilesin kohdalla puhuttiin amerikkalaisen lajislangin mukaan ”twisties”-kohtauksesta.

Lue lisää: Mikä ihmeen ”twisties”, josta Simone Biles kertoi kärsivänsä? Näin super­tähden joukkue­toverit kertovat karmeasta pelko­tilasta: ”Se oli tuskallista”

– Ne ovat tosi normaaleja voimistelussa. Niitä on ihan varmasti tapahtunut monelle, ellei jopa kaikille voimistelijoille joskus, Ojala sanoo.

Ojalan mukaan blokin aikana on vaikea hallita kehoaan.

– Tuntuu siltä, että päässä jokin menee väärään asentoon, eikä tiedä miten päin on. Jos kokee, ettei ole kontrollia itsestään, on pelottavaa lähteä tekemään (liikettä) uudestaan.

Simone Biles jätti tiistaina joukkuefinaalin kesken epäonnistuneen hypyn jälkeen.

Biles haparoi omalle tasolleen epätyypillisesti sunnuntaisessa naisten telinevoimistelun karsintakisassa. Tiistaisessa joukkuefinaalissa hän teki epäonnistuneen hypyn, jonka jälkeen jätti kisan kesken. Yhdysvallat saavutti joukkuefinaalista lopulta hopeaa Venäjän olympiaurheilijoiden jälkeen.

Biles, 24, kertoi keskeytyksen syyksi sen, että hänen pitää laittaa mielenterveytensä etusijalle.

– Mielestäni mielenterveys on entistä tärkeämpää urheilussa juuri nyt... meidän täytyy suojella mieliämme ja kehojamme, eikä vain suoritettava muiden odotusten mukaisesti, viisi vuotta sitten Riossa neljä olympiakultaa ja pronssin saavuttanut voimistelutähti kommentoi.

Keskiviikkona kerrottiin, että Biles vetäytyy myös torstain neliottelun finaalista. Hänen paikkansa ottaa joukkuetoveri Jade Carey. Naisten telinefinaalit ovat vuorossa ensi viikolla. Biles selviytyi karsinnasta jokaiseen neljään telinefinaaliin, mutta vielä ei ole selvää, kilpaileeko hän niissä.

Rosanna Ojala ei pysty arvioimaan, miten Biles toipuu.

– Kaikki ovat niin yksilöllisiä, mutta Biles on saanut hyvin tukea, joten uskon, että hän pääsee siitä kyllä yli.

– Syytä blokkeihin en tiedä, mutta pitkäaikainen stressille altistuminen tai jos joku temppu on mennyt joskus pieleen, voivat todennäköisesti aiheuttaa sellaisen.

OjalaN mielestä Bilesin tapaus onkin varoittava esimerkki siitä, miksi telineillä ei saisi kilpailla liian nuorena. Nuoret kilpailijat eivät välttämättä uskalla kertoa liikekammoista valmentajilleen, jolloin ongelma jää huomaamatta tai siihen ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti.

Huimien temppujen tekeminen pään ollessa ”sekaisin” voi johtaa vaarallisiin lopputulemiin.

– Sen seurauksena saattaa loukkaantua fyysisesti todella pahasti, Ojala toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?