Simone Biles kertoi vetäytymisestään - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Mikä ihmeen ”twisties”, josta Simone Biles kertoi kärsivänsä? Näin super­tähden joukkue­toverit kertovat karmeasta pelko­tilasta: ”Se oli tuskallista”

Supertähti Simone Biles vetäytyi myös torstain yksilökisasta.

Simone Biles kannusti oman vetäytymisensä jälkeen muita USA:n voimistelijoita tiistaina telinevoimistelun joukkuekilpailussa.

28.7. 16:40

Yhdysvaltain olympiajoukkueen kenties suurin supertähti, kaikkien aikojen paras telinevoimistelija Simone Biles jätti tiistaina kesken Tokion olympialaisten telinevoimistelun joukkuefinaalin. Keskiviikkona USA:n voimisteluliitto tiedotti, ettei Biles, 24, osallistu myöskään torstaiseen naisten neliottelun finaaliin.

Biles kertoi tiistaina, että hänen täytyy panna mielenterveytensä etusijalle. Hän ilmoitti, ettei hän loukkaantunut joukkuekilpailussa epäonnistuneessa hypyssään, vaan keskeytyksen syynä olivat liian suuriksi kasvaneet henkiset paineet.

– Tuemme täysin rinnoin Simonen päätöstä ja hurraamme hänen rohkeudelleen asettaa oma terveys etusijalle. Hän osoitti rohkeudellaan, taas kerran, miksi on roolimalli niin monille, Yhdysvaltain voimisteluliitto twiittasi keskiviikkona.

Biles kertoi tiistaina vetäytymisensä jälkeen, että jo harjoituksissa hänen ongelmanaan olivat ”twistiesit”. Selkeää suomennosta termille twisties ei löydy, mutta luultavasti paras termi on liikekammo, jota Suomen lajipiireissä on käytetty.

CNN:n mukaan twisties on voimistelun slangisana pelolle, kuten on myös esimerkiksi ”mental block”, jonka voisi suomentaa henkiseksi lukoksi.

Lue lisää: Kirjeenvaihtajan kommentti: Amerikka ei antanut Simone Bilesille mahdollisuutta epäonnistua – tuliko supertähdestä hehkutuksen uhri?

Olympialaisten virallisten nettisivujen mukaan voimistelun supernainen on kärsinyt samanlaisista ongelmista ennenkin, kuten valmistautuessaan Rion olympialaisiin 2016 ja ennen kautta 2019. Riossa Biles voitti lopulta neljä olympiakultaa: neliottelussa, joukkuekisassa, permannolla ja hypyssä.

– Vuoden 2019 alussa unohdin yhtäkkiä, kuinka tehdä kierteitä ja voltteja, Biles kertoi vuonna 2020.

Simone Biles (oik.) jaksoi iloita joukkuetoveriensa onnistumisista oman vetäytymisensä jälkeen. USA sai joukkuekisasta lopulta hopeaa Venäjän olympiakomitean joukkueen voittaessa kultaa.

Olympialaisten nettisivuille on haastateltu Bilesin joukkuekaveria Rion 2016 kisoista, Laurie Hernandezia. Hernandezin mukaan kammo iskee tyypillisimmin vaikeita temppuelementtejä tehdessä, etenkin hypyssä ja permannolla. Silloin on vaikea jakaa osasiksi sitä suoritusta, jota voimistelija yrittää suorittaa.

– Rytmi on kateissa ja aivosi ikään kuin jumittavat puoli sekuntia, mikä riittää heittämään koko tempun pilalle. Kun sitä tapahtuu, voi kestää sekunti, ja pääset siitä taas yli, Hernandez kuvaili.

Lue lisää: Simone Biles rikkoi hiljaisuuden – näin hän perusteli dramaattista ratkaisuaan: ”Minun täytyy panna mielenterveyteni etusijalle”

Toinen ex-voimistelija USA:n joukkueesta, Aleah Finnegan, kertoi kammosta Twitterissä.

– Minä olen kokenut liikekammoja (twisties) siitä asti, kun täytin 11. En voi edes kuvitella, millaista on pelätä, että niitä tulee kilpailuissa, Finnegan kirjoitti.

– Silloin ei yksinkertaisesti ole kontrollia kehosta ja siitä, mitä se tekee. Mitä enemmän psyykkaat itseäsi, sitä pahemmaksi se muuttuu.

Tavallisesti harjoituksissaan voimistelijat voivat harjoitella temppuja vaahtomuovilla täytettyyn ”palamonttuun” tai muille pehmeille alustoille, kuten Finnegan twiitissään mainitsi. Turvalliset alustat helpottavat urheilijan kammoa ja pelkoa vakavasta loukkaantumisesta, kun pelkotilat iskevät.

Kilpailuissa niitä ei luonnollisesti käytetä, eivätkä sellaiset kuulu myöskään Tokion harjoitusolosuhteisiin, kertoo olympialaisten virallinen nettisivusto.

– Minullakin on ollut liikekammoa aiemmin. Vihasin sitä, se oli tuskallista. Se saa sinulle tunteen, ettet ole sen kaliiberin urheilija kuin todellisuudessa olet, Rion kultamitalisti Hernandez totesi.

Muun muassa tällaiseen vaahtomuovialtaaseen voimistelijat voivat harjoitella temppuja turvallisesti, tosin eivät Tokiossa. Kuva Tampereelta SuperParkista.

Yhdysvaltain voimisteluliiton tiedotteessa, jossa ilmoitettiin Bilesin vetäytyvän torstain neliottelusta, kerrottiin, että Biles keskittyy nyt henkiseen jaksamiseensa.

Hänen osallistumisensa ensi viikon telinekohtaisiin finaaleihin päätetään myöhemmin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?