Tokion olympialaiset: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen kohtasivat dramaattisen vastoinkäymisen - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Suomalaispurjehtijat joutuivat veden varaan – Sinem Kurtbay kuittasi dramaattisen tilanteen ytimekkäästi

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen kiskaisivat peräsimellään ratapoijun matkaansa. Keskinen joutui hyppäämään mereen.

Sinem Kurtbayn (vas.) ja Akseli Keskisen olympiadebyytti ei mennyt onnellisten tähtien alla.

28.7. 14:09

Nacra-luokan avausstarttia trackerin avulla seuranneet katsojat saattoivat ihmetellä keskiviikkona, kun Suomen kaksikon Sinem Kurtbayn ja gasti Akseli Keskisen vanaveteen liittyi liikkuva ratapoiju.

Kun suomalaiset kiersivät kyseisen poijun hyvin läheltä, toisen siivekkeen peräsimen vaakasuora alaosa nappasi poijuköyteen, ja pian oli katrastrofi päällä. Toisen, onnistuneemman, starttinsa jälkeen tänä kesänä kovassa mediamyrskyssä olleet purjehtijat ottivat asian jo huumorilla.

– Oltiin niin nopeita, että yritettiin lyhentää muiden rataa, Kurtbay nauroi.

Tilanne oli hankala, sillä peräsin ui niin syvällä, ettei irrotusoperaatioon ryhtynyt Keskinen saanut köyttä siitä irti veneen puolelta. Lopulta hän hyppäsi mereen, mutta tämäkin yritys jäi torsoksi ja kokonaan Kurtbayn kontrolliin jäänyt nacra karkasi gastin ulottumattomiin kovaa vauhtia.

Akseli Keskinen (vas.) ja Simen Kurtbay nostivat kahden lähdön jälkeen kovaonnisen nacransa kuivalle maalle.

– Oltiin käytännössä tuuliajolla. Lähdin uimaan venettä kiinni, mutta pelastusliivit päällä ei mennä kovin lujaa, Keskinen kertasi.

Lopulta veneen kontrolloimaton kaatuminen irrotti köyden, mutta Keskinen oli käyttänyt kaikki energiansa meressä. Lopputulos oli 17. sija 20 venekunnan regatassa.

– Olin aika puhki, kun päästiin jatkamaan.

Keskinen ei tiennyt, paljonko nacra lopulta kiskoi poijua mukanaan.

– En edes halua tietää.

Toinen lähtö toi jo 9. sijan ja kokonaistilanteen 14. tilan, joten peli ei tullut vielä täydellisesti pelatuksi edes luokan 10 venekunnan mitalilähdön osalta.

Lue lisää: Yllätysveto: Katiska-kohussa ryvettynyt Janne Järvinen soitti olympiapurjehtijoille Tokioon

Kaksikko on ollut läpi kesän ei-toivomassaan julkisuudessa, kun nacran olympiaprojektin rahoittajan, urheilijoiden työnantajan ja olympiaveneen omilla järjestelyillään omistaneen Janne Järvisen Katiska-huumekäräjillä saama 2,5 vuoden vankeustuomio aiheutti suuren kohun.

Lue lisää: Uusi käänne: Janne Järvinen myi veneensä Tokioon valituille Sinem Kurtbaylle ja Akseli Keskiselle

Järvinen oli keväällä hankkimassa maapaikkaa ja piti itsestäänselvänä, että on Suomen edustaja Enoshimassa Kurtbayn kanssa. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö päätti kuitenkin toisin, nuoren Keskisen hyväksi.

Tilanteeseen osattomat Kurtbay ja Keskinen ovatkin olleet olympiakisojen ensikertalaisiksi harvinaisen kiusallisessa prässissä ei-urheilullisista syistä.

Järvinen-aiheesta kumpikin on ymmärrettävästi puhunut kieli suun maantieteellisessä keskipisteessä.

–On iso ylpeydenaihe edustaa Suomea täällä, vaikka tänään ei lippu kovin korkealla liehunut, Keskinen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?