Tokion olympialaiset: Kevin Durant väisti kysymykset Iran-pelin jännitteistä - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

USA:n supertähti väisti kysymykset Iran-pelin jännitteistä – ”Tuo taitaa liittyä politiikkaan?”

USA:n ja Iranin joukkueet pitivät kielen keskellä suuta kommentoidessaan maiden kohtaamista olympiaparketilla.

USA:n Kevin Durant ohitti Iranin Navid Rezaeifarin keskiviikkona olympiaparketilla.

28.7. 11:34

Tokio

Kun olympialaisissa toisiaan vastaan pelaavilla mailla ei ole ollut diplomaattisuhteita 41 vuoteen, niin on ilmiselvää, että ottelun päätähdiltä tivataan mielipiteitä siitä. Ja kysymykset saattavat tuntua vastaajasta kiusallisilta.

Olympialaisten koripalloturnauksessa keskiviikkona kohdanneilla Iranilla ja Yhdysvalloilla ei ole ollut diplomaattisuhteita vuoden 1980 jälkeen. Vuonna 1979 Iranissa koettiin islamilainen vallankumous.

Yhdysvaltain suurlähetystö Teheranissa vallattiin samana vuonna, ja siitä alkoi 444 vuorokautta kestävä panttivankikriisi. Sen myötä maiden suhteet jäätyivät.

USA:n laivasto oli mukana myös Irakin ja Iranin sodassa 1980–88, ja se suojeli öljytankkereita Iranin iskuilta Persianlahdella. Maiden välejä on hiertänyt myös vuonna 2002 paljastunut Iranin ydinohjelma.

Donald Trumpin alkuvuodesta päättyneellä presidenttikaudella maiden välit heikentyivät entisestään. Viime vuosina kiistaa ovat ydinohjelman lisäksi aiheuttaneet muiden muassa öljytankkereihin tehdyt iskut ja kyberhyökkäykset.

USA:n Dream Teamin ehkäpä kirkkaimmalta tähdeltä Kevin Durantilta kysyttiin, ovatko joukkueen jäsenet puhuneet keskenään siitä, miten harvinaista on, että USA ja Iran kohtaavat.

– Emme. Ja tuo taitaa liittyä politiikkaan, eikö vain? Me emme ota kantaa siihen puoleen.

– Olemme pelanneet näitä kavereita vastaan aiemminkin. Hamed Haddadi pelasi aiemmin NBA:ssa. He antavat meille aina kovan vastuksen.

Iranin valmentaja Mehran Shahintab oli vastauksessaan samoilla linjoilla. Hänkään ei halunnut sohaista maiden kohtaamiseen liittyvää poliittista puolta.

– En tiedä politiikasta mitään. Me kunnioitamme ihmisyyttä, toisia joukkueita ja näitä kokemuksia. Ja sitä, että ihmiset ovat erilaisia.

Itse ottelussa nähtiin isojen miesten armotonta vääntöä. Kevin Durantinkin mainitsema Iranin jättiläinen, 218-senttinen Hamed Haddadi oli tiukka vastustaja NBA-miljonääreille.

Iranin Hamed Haddadi yritti pysäyttää USA:n Bam Adebayon korin alla.

Hän pärjäsi mainiosti kovissa väännöissä korien alla. Hadadi oli välillä kentän pinnassa pitkin pituuttaan taisteltuaan Durantin kanssa. Toisessa tilanteessa hän jäi katsomaan hölmistyneenä, kun Durant varasti pallon hänen käsistään.

NBA:ssa vuosina 2008–2013 pelanneen 36-vuotiaan konkarin liike ei ole enää parhaiden vuosien tasolla, eikä hän pysynyt spurteissa USA:n pikakiiturien vauhdissa. Mutta periksi hän ei antanut.

– He ovat mielestäni maailman kovin joukkue, ja me saamme kokemusta heidän kohtaamisestaan. Olemme onnellisia, että pääsemme täällä pelaamaan kovia joukkueita, kuten USA:ta ja Ranskaa vastaan. Kunnioitamme heitä, Haddadi sanoi pelin jälkeen.

USA aloitti olympiaturnauksen takellellen. Joukkue hävisi avauspelissään Ranskalle 76–83. Samalla päättyi USA:n 25 ottelun voittoputki olympiatasolla. Edellinen tappio tuli vuonna 2004 Puerto Ricolle.

Irania vastaan Yhdysvallat lasketteli voittoon pistein 120–66.

– Tarvitsimme tätä voittoa, erityisesti sen rankan avauspelin jälkeen. Tämä oli hyvä askel eteenpäin, Kevin Durant sanoi.

USA:n joukkueen viimeisimmät pelaajat liittyivät joukkueeseen vain hetkeä ennen turnauksen avausottelua. Jokainen yhdessä vietetty päivä ja yhteinen harjoitus on joukkueelle tärkeä.

– Olemme kaikki innoissamme, että olemme täällä pelaamassa. Nämä ovat sentään olympialaiset, ja saamme pelata maajoukkueessa, jo kolmatta peräkkäistä olympiakultaa jahtaava Durant sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?