Matti Mattsson pudotti painoaan 20 kiloa – kuvat näyttävät muutoksen - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kuvat näyttävät, kuinka olympiasensaatio Matti Mattssonin olemus on muuttunut – paino putosi 20 kiloa

Matti Mattsson on elämänsä kunnossa. Hän ui torstaiaamuna olympiafinaalissa.

Vasemmalla Matti Mattsson Tokiossa 2021 ja oikealla kahdessa kuvassa vuodelta 2014.

28.7. 12:02

Rintauimari Matti Mattsson, 27, puhkui itseluottamusta ja toisaalta rauhallisuutta, kun hän varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa paineli 200 metrin rintauinnin olympiafinaaliin. Finaali uidaan torstaiaamuna Suomen aikaa kello 4.44.

Mattsson tykitti keskiviikon välierissä uuden komean SE-ajan 2.08,22 ollen välierien viidenneksi nopein.

Lue lisää: Matti Mattsson kertoo koskettavasta yhteydenotosta – 3-vuotias Varpu-tytär pamautti rohkean ennusteen

Porilaisuimari on elämänsä iskussa. Vuoden 2013 MM-kisojen yllätyspronssimitalisti on parantanut tällä kaudella jo neljä kertaa 200 metrin SE-aikaansa.

Vire näkyy myös uimarin kropasta. Timanttisessa kunnossa olevan Mattssonin kisapainossa on jopa 20 kilon ero takavuosiin.

Mattsson kertoi, että joitakin vuosia ennen kuin hänellä todettiin keliakia vuonna 2019, hän painoi jopa 113 kiloa. Nyt elopaino on noin 93 kiloa.

– Kropassa tuntuu nyt hyvin erilaiselta. Sama kuin nyt lähtisi vetämään leukoja 20 kilon levykiekko haarojen väliin kiinnitettynä, Mattsson vertasi välieränsä jälkeen.

Matti Mattsson (oik.) uinnin EM-kisoissa Berliinissä 2014.

Matti Mattsson Tokion olympialaisissa 2021.

Mattsson paransi tänä keväänä Helsingissä 200 metrin SE-aikaansa kahdeksan pitkän vuoden jälkeen.

– Usko oli koetuksella. Moni järkevämpi olisi varmasti jo lopettanut useampaan kertaan, Mattsson totesi ennen olympialaisia Urheilulehdessä.

2013 MM-pronssin jälkeen odotukset olivat tietenkin kovat, mutta olympiakisoissa Riossa 2016 porilainen jäi välierien viimeiseksi ajalla 2.12,99 eli lähes viisi sekuntia hitaampana kuin nyt Tokion välierissä.

– Onhan tässä käyty todella syvissä vesissä. Jossain mielen sopukoissa on kuitenkin aina ollut ajatus, etten ole uinut urani parasta uintia. Se on auttanut jaksamaan, Mattsson pohti samaisessa Urheilulehden jutussa.

Uimarilla ei ollut selvää vastausta, miksi ennätykset paukkuvat nyt konkarina, mutta terveysasioilla ja kehittyneellä fysiikalla on varmasti osuutensa. Keliakiaa epäiltiin jo vuonna 2015, mutta silloin se jäi vielä diagnosoimatta.

Lisäksi valmentaja Eetu Karvosen kanssa harjoitteluun tehdyt muutokset ovat osoittautuneet toimiviksi. Määriä on laskettu ja sen sijaan harjoituksissa on keskitytty kovempaan vauhtiin ja laatuun.

Lue lisää: Kommentti: Matti Mattsson on pandemian pelastama mies – puheet lopettamisesta lensivät Tokiossa ö-mappiin

– Varmasti keliakia on ollut minulla kauemmin kuin olen tiennyt. Diagnoosi oli helpottava tieto, ja ruokavalion kuntoon laittaminen on auttanut. Elimistö saa ravinnosta enemmän voimaa, Mattsson kertoi ennen olympialaisia.

Sekä vauhti että vauhtikestävyys ovat parantuneet raastavalla 200 metrin matkalla.

Olympia-altaasTa Mattsson on ollut helppo tunnistaa myös television välityksellä, sillä hän on uinut omissa erissään ainoana ilman uimalakkia. Sitä ei tarvita päätä suojaamaan, koska hiuksia ei ole.

Mattssonilla todettiin nimittäin jo ennen keliakiaa toinenkin autoimmuunisairaus, alopecia. Keho hyökkäsi omaa karvankasvuaan vastaan.

– Kieltämättä oma peilikuva hätkähdyttää joskus edelleen. Varsinkin sen jälkeen, kun sairaus vei vielä kulmakarvat ja silmäripset. Ripsien menetyksen muuten huomaa varsinkin talviaikaan ulkona, Mattsson kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2019.

Lue lisää: Suomalainen tähtiurheilija hätkähtää yhä omaa peilikuvaansa – dramaattisesta sairaudesta näkyvät seuraukset

Alopecia on ainoastaan kosmeettinen, ei vaarallinen tai fysiikkaan vaikuttava sairaus.

Tältä Matti Mattsson näytti Rion olympialaisissa 2016.

Torstaiaamuna Mattsson pääsee toteuttamaan ”pikkupojan unelmansa”, kun hän ui olympiafinaalissa.

Hänestä tulee kolmas suomalaisuimari olympiafinaalissa 2000-luvulla. Sydneyssä 2000 Jani Sievinen oli finaalin kahdeksas 200 metrin sekauinnissa ja Pekingissä 2008 Hanna-Maria Seppälä oli neljäs 100 metrin vapaauinnissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?