Tokion olympialaiset: Tuuli Petäjä-Siren latasi mielipiteensä Janne Järvinen -kohusta - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Tuuli Petäjä-Sireniltä tiukka mielipide Janne Järvinen -kohuun – ”Täysin kohtuutonta”

Uraansa vielä vuosia jatkavan Vuoden urheilijan mielestä Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen keskittymisrauhaa ei ole kunnioitettu.

Tuuli Petäjä-Siren jahtaa paikkaa lauantain 10 urheilijan mitalilähtöön.

28.7. 11:07

Olympiakisojen ensikertalaiset Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen olivat juuri aloittamassa uransa ensimmäistä purjehduksen olympiastarttia nacra-luokassa, kun jo neljännessä olympiaregatassaan Suomea edustava purjelautailija Tuuli Petäjä-Siren sai päivän kolmen lähdön urakkansa valmiiksi.

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen aloittivat keskiviikkona olympiauransa Enoshiman vesillä.

Vuoden urheilijaksi 2012 olympiakakkosena valittu arkkitehti ei ole pitänyt siitä, että olympiadebytantit ovat väistämättä joutuneet mukaan luokan olympiavalintaa ympäröineeseen kohuun.

Lue lisää: Yllätysveto: Katiska-kohussa ryvettynyt Janne Järvinen soitti olympiapurjehtijoille Tokioon

Johtava puheenaihe kilpapurjehduksen ympärillä on koko kesän liittynyt Janne Järviseen, joka aikanaan perusti olympiapaikkaa tavoitelleen nacra-projektin ja oli Kurtbayn kanssa keväällä hankkimassa Suomelle olympiapaikan.

Lue lisää: Olympiahopeamitalisti Petäjä-Siren varmisti maapaikan Tokioon purjehduksen RS:X-luokassa

Järvinen sai 2,5 vuoden ehdottoman vankeustuomion ns. Katiska-huumerikosjupakassa. Vaikka tuomio ei ole lainvoimainen, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö sivuutti maapaikan hankkijan kisavalinnoissa ja päätti lähettää Tokioon Kurtbayn gastiksi nuoren Keskisen.

Keskisen palkanneen Järvisen alkuperäinen ajatus oli, että nuorukainen tuuraisi projektin rahoittajaa sen ajan, kun hän parantelisi selkävammaansa. Huippu-urheiluyksikkö perusteli valintaa urheilullisin seikoin niin taitavasti, ettei Järvisen vetoomus urheilun oikeusturvalautakuntaan muuttanut tilannetta.

Ääneen huippu-urheiluyksikkö ei voinut asiaa sanoa, mutta linja oli ilmiselvästi, ettei huumerikoksesta ehdottoman tuomion saanutta henkilöä missään tilanteessa kisaedustajaksi valittaisi.

Purjelautailun olympiakakkonen Tuuli Petäjä-Siren valittiin vuonna 2012 Vuoden urheilijaksi.

Enoshiman regatassa Kurtbay–Keskinen purjehtii Järvisen heidän käyttöönsä luovuttamalla nacralla, jota on kuvattu jopa Suomen tunnetuimmaksi veneeksi.

Petäjä-Siren on seurannut sivusta, miten tapauksen laajaan uutisointiin on vedetty väistämättä mukaan myös tilanteeseen osattomat olympiaedustajat.

– Tilanne on ollut heidän kannaltaan aivan kohtuuton. Olympiakisojen alla urheilijoille pitäisi antaa keskittymisrauha kilpailemiseen.

– Alkavat kisat ja niiden tapahtumat tulee pitää keskiössä.

Petäjä-Siren on kolme starttia ennen peruskilpailun päättymistä 11. sijalla, ja mahdollisuus lauantain 10 urheilijan mitalilähtöön on täysin realistinen.

Kun 37-vuotias arkkitehti ja 3- sekä 7-vuotiaiden tyttöjen äiti purjehtii 4. olympiakisoissaan, luulisi ilmassa väreilevän päättyvän karriäärin nostalgiaa.

Mitä vielä.

– RS:X-luokka jää pois, ja Pariisiin (purjehdus Marseillessa) tulee uusi iQFoil-kantosiipiluokka. Se on sitten niin viimeisen päälle siistiä hommaa, että nyt rakennetaan kuviota sinne.

Jos projekti menee maaliin, Petäjä-Sirenistä tulisi Etelä-Ranskassa ensimmäinen suomalainen viisien olympiakisojen naispurjehtija. Miehistä siihen on pystynyt jo edesmennyt Peter Tallberg, joka edusti Suomea mm. 1964 samoilla vesillä, joilla mitaleista kamppaillaan nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?