Tokion olympialaiset: Lydia Jacoby, 17, varasi liput Tokioon katsojana – nyt hän on olympiavoittaja - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Lydia Jacoby, 17, osti vuosi sitten turistilipun olympialaisiin – nyt hän juhli sensaatiomaista olympiakultaa Tokiossa

Jacoby valmistautui olympialaisiin Alaskassa, jossa on vain yksi 50 metrin allas.

Lydia Jacoby yllättyi itsekin olympiavoitostaan.

28.7. 10:08

17-vuotias Lydia Jacoby yllätti kokeneemman kilpakumppaninsa 100 metrin rintauinnin finaalissa varhain tiistaina. Finaalista oli povattu toisen yhdysvaltalaisen Lilly Kingin näytöstä, mutta Alaskasta kotoisin oleva Jacoby tuli maaliin ajassa 1.05,95 ja voitti kilpailun. King jäi pronssille, kun myös Etelä-Afrikan Tatjana Schoenmaker ehti hänen edelleen.

Yahoo Sports kertoo Jacobyn olleen vielä vuoden 2020 alussa Yhdysvalloissa 28:nneksi nopein uimari matkallaan. Koronaviruspandemian takia siirtyneet kisat antoivat nuorelle uimarille mahdollisuuden kehittyä riittävälle tasolle, jotta paikka kisajoukkueeseen aukesi.

Jacoby kertoo, että suunnitelmissa oli kyllä tulla Tokioon, mutta turistina. Hänen perheellään oli varattuna liput olympialaisiin ennen kuin koronapandemia iski. Ajatuksena oli, että Jacoby tietäisi jotain olympialaisten olosuhteista, jos hän pääsisi vuoden 2024 olympialaisiin.

– Ajattelin uida olympiakarsinnoissa, mutta minulla ei ollut todellista mahdollisuutta joukkueeseen vuosi sitten. Joten kyllä, meillä oli liput Tokioon, olimme aikeissa tulla katsomaan kisoja, Jacoby kertoi Yahoolle.

Lydia Jacoby pääsee Tokiosta kotiin kultamitalin kanssa.

Jacobyn vanhemmilla on osansa siinä, että hänestä on tullut uimari. Molemmat vanhemmat ovat kapteeneita, jotka kuljettavat turisteja risteilyillä katselemassa valaita. NBC:n mukaan vanhemmat pitivät huolen siitä, että tytär osaa uida, jotta hän voisi olla laivassa turvallisesti. Jacoby alkoi uida kilpaa jo 6-vuotiaana.

Olosuhteet kehittymiselle olivat kaukana ihanteellisesta. Koko Alaskassa on vain yksi 50 metrin allas. Se sijaitsee Anchoragessa, 2,5 tunnin matkan päässä 3000 asukkaan Sewardista, joka on Jacobyn kotipaikkakunta.

Lyhyemmätkin altaat olivat pandemian alettua kiinni eikä Jacoby päässyt kahteen kuukauteen lainkaan altaaseen. Vaatimattomien olosuhteiden takia ei olekaan yllättävää, että Jacoby on ensimmäinen maajoukkuetason uimari Alaskasta.

– Se, että tulen pienestä seurasta ja pienestä osavaltiosta kertoo, että kaikilla on mahdollisuus, tulitpa mistä vain, Jacoby sanoi Washington Postin mukaan.

Kotiosavaltiossa Jacobya kannustettiin vahvasti. Yhdysvaltojen uintimaajoukkueen Twitter-tilin mukaan osavaltion pitkän radan mestaruuskisoissa pidettiin finaalin aikana tauko, jotta kilpailijat pystyivät seuraamaan Jacobyn kilpailua.

Kun karsinnat tulivat, Jacoby otti paikan olympiajoukkueesta, vaikka hävisi vielä silloin Kingille. Onnitteluviestejä tuli niin paljon, että Jacobyn piti sulkea puhelimensa.

Olympiakullan jälkeen Jacoby sai huomiota myös taidoistaan uima-altaan ulkopuolelta. Jacoby on taidokas laulaja, joka on esiintynyt julkisesti paikallisella festivaalilla Snow River String Band -nimisen yhtyeen solistina.

Esimerkiksi NBC:n toimittaja Nick Zaccardi nosti Jacobyn laulutaidot esiin tviitissä, jonka yhteyteen hän liitti kappaleen, jossa Jacoby laulaa.

– Meillä oli Alaskassa musiikkileiri lapsille joka kesä. Lopulta perustimme bändin ja soitimme alaskalaisilla festivaaleilla viisi tai kuusi vuotta, Jaboby kertoi Washington Postille.

Juttua muokattu kello 12.29: Korjattu ingressiin, että Alaskassa on yksi 50 metrin allas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?