Kommentti: Simone Biles oli miljardihehkutuksen uhri - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Amerikka ei antanut Simone Bilesille mahdollisuutta epäonnistua – tuliko supertähdestä hehkutuksen uhri?

Miljardien sijoitukset tehnyt televisioyhtiö NBC loi Simone Bilesille valtavat paineet, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen.

Simone Biles jätti tiistain joukkuekisan kesken.

27.7. 19:24

Simone Biles on maailman kaikkien aikojen paras telinevoimistelija. Biles tekee niin vaikeita temppuja, että pistelasku ei pysy perässä.

Ennen Tokion olympialaisia Yhdysvaltojen media oli täynnä ylistäviä juttuja 24-vuotiaasta Bilesista. Tiistaina Biles kuitenkin pudotti olympialaisten suurimman uutispommin, kun hän vetäytyi joukkuekisasta epäonnistuttuaan hypyssään pahoin. Hän perusteli päätöstä mielenterveydellään. Suosikki USA jäi hopealle.

Biles oli epävarma jo sunnuntain karsintakisassa. Hän oli silti karsinnan paras. Kisan jälkeen Biles avautui sosiaalisessa mediassa tuntemistaan paineista.

– Sain valtavasti twiittejä parin päivän aikana ja tunsin koko maailman painon harteillani, Biles sanoi tiistaina.

Lue lisää: Dramaattisesti keskeyttänyt Simone Biles pidätteli kyyneleitä ja avautui mielen­terveydestään: ”En loukkaantunut”

Biles on takuulla olympialaisten seuratuin urheilija. Siinä asemassa ei ehkä kannata vilkuilla, mitä sosiaalisessa mediassa lässytetään, mutta Biles on ihminen.

Tämä on syytä sanoa ääneen, sillä Yhdysvalloissa Bilesista leivottiin ennen kisoja ihmisen sijaan täydellinen supersankari. Odotukset olivat niin suuret, että niitä oli mahdoton täyttää.

Hehkutuksessa kunnostautui erityisesti televisioyhtiö NBC, joka omistaa kisojen tv-oikeudet. Se maksoi lähes neljä miljardia euroa sopimuksesta, joka kattoi kisat Lontoosta 2012 Tokioon 2020.

Jättisijoitus täytyy kattaa jotenkin, ja Bilesin varaan laskettiin paljon. Yhdysvalloissa voimistelun näkee suorana vain NBC:n suoratoistopalvelusta. Parhaan lähetysajan uusinnat tulevat pääkanavalta, ja mainokset maksavat maltaita.

Vielä Rion olympialaisissa 2016 amerikkalaisyleisöllä oli seurattavanaan Bilesin lisäksi kaksi muutakin supertähteä, Usain Bolt ja Michael Phelps. Molemmat lopettivat kisojen jälkeen uransa, ja taakka jäi yksin Bilesin kannettavaksi.

Se taitaa olla liian suuri.

Olympialaisten avajaisseremonia keräsi Yhdysvalloissa heikoimmat katsojaluvut sitten Soulin 1988. Hankala aikaero karkottaa katsojia, eivätkä kisatapahtumat ole NBC:tä auttaneet.

USA:n miesten koripallojoukkueen Kevin Durant on amerikkalaisnäkökulmasta Bilesin jälkeen toiseksi suurin tähtiurheilija, mutta joukkue aloitti kisat tappiolla. Amerikanjapanilainen tennistähti Naomi Osaka kuuluu myös supertähtien pieneen kaartiin. Hän putosi naisten kaksinpelistä tiistaina.

Osaka on puhunut avoimesti paineistaan ja omasta mielenterveydestään. Biles mainitsi hänet esimerkkinä päätökselleen.

Televisioyhtiöiden on aika oppia, että urheilijatkin ovat ihmisiä. He eivät kestä mitä tahansa, eikä miljardisijoituksia voi laskea yksittäisten tähtien varaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?