Näin Simone Biles perusteli sokeeraavaa vetäytymistään olympialaisten joukkuekilpailusta - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Simone Biles rikkoi hiljaisuuden – näin hän perusteli dramaattista ratkaisuaan: ”Minun täytyy panna mielenterveyteni etusijalle”

Supertähti Simone Biles keskeytti telinevoimistelun joukkuekilpailun.

Simone Biles seurasi tunteikkaana joukkuetovereidensa esityksiä telinevoimistelun joukkuekisassa.

27.7. 16:44

Nelinkertainen olympiavoittaja, Yhdysvaltain supertähti Simone Biles jätti tiistaina Tokion olympialaisten telinevoimistelun joukkuekilpailun kesken.

Bilesin, 24, keskeytyksen syystä liikkui hetken aikaa ristiriitaista tietoa. Ensiksi tähden uskottiin keskeyttäneen loukkaantumisen takia, mutta pian useissa eri lähteissä kerrottiin vetäytymisen johtuvan sittenkin mielenterveydellisistä syistä.

Yhdysvaltain voimisteluliitto julkaisi virallisen lausunnon, jonka mukaan Bilesin keskeytys johtui ”lääketieteellisestä syystä”.

Nyt Biles on itse kertonut syyn keskeytykselleen: voimistelija ei loukkaantunut epäonnistuneessa hypyssä, henkiset paineet ovat kasvaneet vain turhan suuriksi.

– Ylpeyteni vain kärsi pienen kolauksen. En halunnut jatkaa [kehnon] suoritukseni jälkeen, Biles sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Bilesilta kysyttiin hänen mielentilastaan, johon voimistelija vastasi tiiviisti.

– Minun täytyy panna mielenterveyteni etusijalle.

Biles oli kirjoittanut maanantaina Instagramiin suorituspaineistaan olympialaisissa.

– Minusta todella tuntuu, että minulla on ajoittain maailman paino harteillani. Tiedän, että pyyhin sen pois ja saan sen näyttämään siltä, ettei paine vaikuta minuun, mutta hitto se on joskus vaikeaa, Biles kirjoitti.

Reutersin mukaan Biles painottaa urheilijoiden mielenterveyden varjelemista.

– Mielestäni mielenterveys on entistä tärkeämpää urheilussa juuri nyt... meidän täytyy suojella mieliämme ja kehojamme, eikä vain suoritettava muiden odotusten mukaisesti.

– Emme ole vain urheilijoita, vaan ennen kaikkea ihmisiä. Joskus sitä vain täytyy ottaa askel taakse, Biles sanelee.

Huipputähden tilaa tarkkaillaan päivittäin. Hän saattaa saada lääkäriltä luvan osallistua olympialaisten muihin kilpailuihin.

– Aiomme ottaa päivän kerrallaan ja katsoa, mitä tapahtuu, Biles kommentoi olympialaisissa jatkamista.

Tokion seuraava naisten telinevoimistelukilpailu käydään torstaina, jolloin vuorossa on henkilökohtainen moniottelu.

Vain hetki ennen vetäytymistään Biles oli hypännyt olympiauransa heikoimmat pisteet. Bilesin hypyn piti sisältää 2,5 kierrettä, mutta ilmalennossa nähtiin lopulta vain puolitoista kierrettä.

Biles kertoi, ettei hänen itseluottamuksensa ole enää samalla tasolla. Hän kertoi pelänneensä mahdollista loukkaantumista, eikä halunnut ottaa hypyssä yhtään turhia riskejä.

– En halunnut yrittää jotain hölmöä temppua ja loukkaantua sen seurauksena.

Epäonnistuneen hypyn jälkeen Bilesin tilalle tuli Jordan Chiles. Taituri ei enää palannut estradille kilpailemaan, mutta hän saapui näyttämön laidalle kannustamaan joukkuetovereitaan voittoon. Bilesin oikea jalka oli tuolloin siteessä, mikä antoi vaikutelman loukkaantumisesta.

Yhdysvallat saavutti lopulta joukkuekilpailun hopeaa. Ennen näitä kisoja Yhdysvallat oli voittanut olympialaisten joukkuekilpailun kultaa kolme kertaa putkeen. Voiton vei tällä kertaa Venäjän olympiakomitean joukkue.

Biles voitti vuoden 2016 Rion olympialaisissa neljä kultamitalia. Lisäksi hän on voittanut urallaan 19 maailmanmestaruutta. Bilesia pidetään yhtenä maailman parhaista telinevoimistelijoista.

Juttua päivitetty klo 18.30 Simone Bilesin kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?