Tokion olympialaiset: Matti Mattssonin huippu-uinti Tokiossa siirtää lopettamisaikeet kauas tulevaisuuteen - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kommentti: Matti Mattsson on pandemian pelastama mies – puheet lopettamisesta lensivät Tokiossa ö-mappiin

Jos olympiakisat olisi järjestetty kesällä 2020, Matti Mattsson olisi jo muiden elämänhaasteiden parissa, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Matti Mattsson oli julmassa lyönnissä 200 metrin rintauinnin alkuerissä.

27.7. 17:14

KESKIMÄÄRIN 0,086 sekuntia vuodessa, kahdeksan vuoden ajan. Noin 13 senttiä vuodessa. Siinä oli rintauimari Matti Mattssonin kehitystahti 200 metrin rintauintimatkalla vuoden 2013 MM-kisoista vuoden 2021 EM-kisoihin.

Niiden jälkeen hänen ennätyksensä oli 0,69 sekuntia parempi kuin Barcelonan MM-finaalin jälkeen 2013. Mainitulla kehitysvauhdilla kenenkään ura ei ainakaan uima-altaassa ole niin pitkä, että kuuppa aivan loputonta mäntyyntakomista kestäisi.

Vuosina 2013–2021 Mattsson onnistui kahdesti EM-kisoissa, mutta jokainen globaalin tason arvokisayritys oli täydellinen floppi.

Mattsson, 27, hankki olympiapaikkansa jo vuonna 2019. Hän oli jo vuosikausia puhunut siitä, miten huipentaisi ja lopettaisi uransa Tokion olympia-altaassa vuonna 2020, upeasti rintauintia arvostavassa ja osaavassa maassa.

Mattssonin uraa Barcelonan sensaatiomaisen MM-pronssin jälkeen lähemmin seuranneet katsoivat kaikella kunnialla ja aivan kestävin perustein, että nousevan auringon maahan matkustaisi laskevan auringon urheilija.

Jos Tokion olympiakisat olisi urheiltu alkuperäisellä paikallaan heinä-elokuussa 2020, Mattsson ponnistelisi nyt uudenlaisten elämänhaasteiden parissa. Viime vuoden vedossaan porilaisäijä olisi Odaiba Marine Parkin olympia-altaassa todennäköisesti kilpaillut yhden startin.

Tiistaina olympia-altaasta nousi alkuerien kolmanneksi paras mies. Uinnin nousujohteisuus, rentous, huippuaika 2.08,44 ja useiden kovien nimien vaisut esitykset antavat ennustaa, että Suomi saa keskiviikkona 13 vuoden jälkeen pitkän radan olympiafinalistin.

100 metrin rintauinti oli Mattssonille lämmittelymatka ennen 200 metriä.

Discoveryn studiossa Kööpenhaminassa olympiauintia kommentoivan Hanna-Maria Hintsan (os. Seppälä) Pekingissä saavuttama 100 metrin vapaauinnin 4. sija ei sekään ole Mattssonin ulottumattomissa, jos annetaan ajatuksen jo hieman lentää.

TULI NIMITTÄIN aikanaan kevät 2020, ja tuli vähän muutakin. Siinä missä isäntämaa Japanissa monista syistä suositun Kiira Korven elämäkerran nimi on Ehjäksi särkynyt, Mattssonin biografian nimeksi sopisi Pandemian pelastama – jos leikinlasku näin vakavalla asialla sallitaan.

Vaikka Mattsson ei koskaan ole ollut kilpailuille erityisen perso urheilija – enimmiltään väheksynyt lyhyttä rataa eikä uinut muita tekniikoita kuin rintaa – kaikki tekeminen on aina kuitenkin tähdännyt tiettyyn kilpailuun, joka taas valmistaisi häntä olympiakisoihin.

Kun tämä horisontti meni 2020 täysin hämäräksi, valmentaja Eetu Karvonen pääsi rauhassa ja ajan kanssa työstämään Mattssonin ongelmakohtia eli vauhti- ja eräkestävyyttä. Tällaisella raastomatkalla eivät olympiakisoissa välttämättä menesty nopeimmat, vaan parhaiten eristä palautuneet – niistä taloudellisimmin selvinneet.

Mattssonin palautumiskyky mitataan välierissä keskiviikkona varhain aamulla Suomen aikaa.

Mattsson on vihdoin ja viimein hilattu tähän jaloimpaan porukkaan. Mies itse uskoo terveydellisten tekijöiden jarruttaneen kehitystä, valmentaja Karvonen taas nostaa ehdottomaksi avainasiaksi vuoden 2020 mutkan kautta tuoman täydellisen työrauhan.

Tämä olisi tietysti mielellään – ja tämän Mattsson auliisti myöntää – saanut tapahtua jo paljon aiemmin. Joku voikin kysyä, oliko vuoden 2013 MM-yllätyspronssista ja -kohinasta isossa kuvassa enemmän haittaa kuin hyötyä.

SIINÄ VAIHEESSA kun suomalainen uimari voi kutsua uinnin kaltaisen megalajin MM-mitalia olympiamittaisesta altaasta haittatekijäksi, niin hyvin menee.

Mattssonin lopettamispuheet siirtyvät nyt ö-mappiin. Kun mies on pitkien ja henkisesti raskaiden vuosien jälkeen vihdoin taas kehitysuralla, hän kyllä haluaa katsoa, mihin se voi vielä johtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?