Tokion olympialaiset: Pita Taufatofua kärsi rökäletappion - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

”Öljytty tongalainen” Pita Taufatofua kärsi heti rökäletappion – suhtautui murskaukseensa yllättävällä tavalla: ”Elämäni paras matsi”

Tongalaisen olympialaiset päättyivät heti alkuunsa, mutta muuten menee hyvin: Eilen hän vieraili Snoop Doggin ja Kevin Hartin podcastissa vieraana ja pari elokuvarooliakin on tullut.

Tongan Pita Taufatofua (punaisissa) otteli venäläistä Vladislav Larinia vastaan tiistaina Tokiossa.

27.7. 23:05

Tokio

Tongan Pita Taufatofua on olympialaisten tyytyväisin häviäjä.

Varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa hän hävisi olympiataekwondossa venäläiselle Vladislav Larinille lukemin 24–3.

– Paras matsi, jonka olen ikinä otellut, Taufatofua totesi heti ottelun jälkeen Tokiossa.

– Ennen kuin tulin tänne, enoni sanoi, että jos saat kaksi pistettä, se on sadan prosentin parannus. Ja minä sain kolme!

Olympialaisissa meno on siinä mielessä raakaa, että lämmittelykierroksia ei ole.

Taufatofua sanoo, että hänen arpaonnensa on taattu ja nyt myös todistettu – sekä Riossa että nyt Tokiossa hän sai heti ensimmäisessä ottelussa vastaansa maailman sen hetkisen ykkösen.

Esimerkiksi uutistoimisto AP:n veikkauksessa uskotaan Larinin finaalipaikkaan.

– Rakastin otella häntä vastaan, se oli kunnia. Juhlin jokaista pistettäni, Taufatofua sanoi Tokiossa.

Ottelu päättyi lukemin 24–3.

Hänen filosofiansa kuuluu näin: Olympialaisissa kyse ei ole niinkään urheilusuorituksesta kuin ihmisistä, jotka niitä katsovat. Maailmassa on yli kuusi miljardia ihmistä, jotka yrittävät selvitä omasta elämästään.

– Urheilu on heijastuma siitä. Kohtasin maailmanmestarin, yritin selviytyä siitä. Kun katsojat näkevät, miten yritämme, se ehkä rohkaisee heitäkin omassa kamppailussaan. Minulle se on iso voitto.

Lue lisää: Onko olympialaisten öljytty ja paidaton tongalainen pelkkä vitsi? Show’lle on hyvä syy, hän itse vakuuttaa – ”Valmentajani käski rukoilla”

Naisten taekwondossa maanantaina kilpailleen tongalaisen Malia Pasekan ensimmäinen ottelu kesti 49 sekuntia. Britannian Lauren Williamsin päähän osuneen potkun jälkeen Paseka ei pystynyt jatkamaan ja tuomari keskeytti ottelun. Britti voitti 11–0.

Taufatofua hoivasi Pasekaa eilen, mutta tämänpäiväinen ottelu ei silti pelottanut. Hän sanoo, että ei ole olympialaisissa piestäkseen kaikki muut, vaan tullakseen paremmaksi versioksi itsestään.

– Siksi juhlin jokaista kehitysaskelta. Yhdestä pisteestä tulee kolme, siitä kuusi ja sitten yhdeksän ja joskus vielä voitan.

Pita Taufatofua ja Malia Paseka Tokion olympialaisten avajaisissa perjantaina.

Tongalaisen tavoitteet Tokiossa oli alunperin asetettu kajakkimelontaan. Suunnitelmat muuttuivat puolitoista kuukautta sitten, kun koronapandemia esti osallistumisen Venäjällä kisattuun karsintaan.

– Olimme, että ok, nyt on kuusi viikkoa aikaa treenata taekwondoa. Valmentaja sanoi, että ala treenata, koska varmaan saat taas maailman ykkösen vastaasi. Ja niinhän siinä kävi.

Taufatofua pudotti keväällä kymmenen kiloa painostaan ollakseen kevyempi kajakissa. Taekwondossa hän kisaa yli 80-kiloisissa.

– Painonpudotus oli siinä mielessä huono juttu, sillä kun venäläinen potkaisi minua, tuntui että kylkiluut vaihtoivat paikkoja keskenään.

Taufatofuan olympiaurakka päättyi samana päivänä kuin se alkoikin. Hän tosin sanoo, että hänellä on kajakki mukana Tokiossa, varmuuden vuoksi, jos vaikka löytyisikin jokin porsaanreikä, joka sallisi kisaamisen.

Taufatofua on hyvällä mielellä, ja muutenkin menee kivasti.

– Eilen olin Snoop Doggin ja Kevin Hartin podcastissa vieraana. Teen paljon puhujakeikkoja, olen saanut pari elokuvaroolia myös. Olympialaisten suhteen tämä on vasta lämmittelyä, valmistaudun jo seuraaviin kisoihin, hän sanoo.

– En voi lopettaa siksi, että menestystä ei tule. Ihmiset pettyisivät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?