Tokion olympialaiset: Mitalitaulukko - Japani sensaatiomaisesti kärjessä - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Historiallista – Japani on mitalitilaston kärjessä peräti kahdeksalla kultamitalillaan

Ito Mima (vas.) ja Mizutani Jun juhlivat historiallista pöytätenniskultaa valmentajansa kanssa. Isäntämaa Japanin osalta kisat ovat alkaneet todella hienosti: Japani on mitalitaulukon kärjessä kahdeksalla kullalla, kahdella hopealla ja kolmella pronssilla.

26.7. 22:40

Tokio

Japanin kultaputki sai maanantaina jatkoa Tokion olympialaisissa, kun kisaisäntä nappasi kolme olympiamestaruutta: rullalautailussa, judossa ja pöytätenniksessä. Samalla Japani nousi mitalitilaston kärkipaikalle yhteensä kahdeksalla kullalla.

Pöytätenniksen ja rullalautailun kultamitalit olivat historialliset. Jun Mizutani ja Mima Ito mursivat illalla pöytätenniksen valtarakenteita, kun japanilaiskaksikko kukisti sekanelinpelin loppuottelussa Kiinan Xu Xinin ja Liu Shiwenin erin 4–3. Olympiakulta oli Japanille kautta aikain ensimmäinen pöytätenniksessä.

Kiina oli napannut kaikki pöytätenniksen olympiakullat kolmissa edellisissä olympialaisissa ja myös vuosina 2000 ja 1996. Vuonna 2004 maalle sattui kauneusvirhe, kun eteläkorealainen Ryu Seung-min juhli miesten kaksinpelikultaa.

Vasta 13-vuotias Momiji Nishiya taiteili Japanille historiallisen kullan rullalautailusta.

Iltapäivällä 13-vuotias Momiji Nishiya juhli naisten ensimmäistä rullalautailun olympiavoittoa, kun hän nappasi streetin kullan pistein 15,26. Kisan pronssi meni Japanin Funa Nakayamalle, joka oli 16-vuotiaana mitalikolmikon vanhin.

Ensimmäistä kertaa olympiaohjelmassa oleva rullalautailu on edennyt kisaisäntä Japanin komennossa, sillä sunnuntaina miesten streetin kultaa otti isäntämaan Yuto Horigome.

Päivän kolmas japanilaisvoitto nähtiin miesten judossa. Maan ykkösjudokoihin kuuluva Shohei Ono pehmitti 73 kilon sarjan finaalissa Georgian Lasha Shavdatuashvilin ja toi maalleen jo kisojen neljännen judokullan.

Onolle olympiakulta oli toinen peräkkäinen.

Japanilla on kahdeksan kullan lisäksi kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Mitalitilastossa toisena on seitsemän kullan Yhdysvallat ja kolmantena kuusi kultaa haalinut Kiina.

Tokion olympialaisten mitalitaulukon kärki kolmen kilpailupäivän jälkeen:

1. Japani 8–2–3

2. Yhdysvallat 7–3–4

3. Kiina 6–5–7

4. Venäjän olympiakomitea 4–5–3

5. Iso-Britannia 3–3–1

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?