Kommentti: Hou Zhihui päätyi ”häpeämättömään” kuvaan – tästä sopassa on kyse - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kommentti: ”Häpeämätön” kuva Tokiossa kultaa voittaneesta naisesta herätti raivon – tästä koko sopassa on kyse

Uutistoimisto Reutersin julkaisema kuva olympiavoittaja Hou Zhihuista raivostutti Kiinassa. Kohussa on kyse maan diplomatian uudesta linjasta, kirjoittaa Mikko Knuuttila.

Kiinalaisdiplomaatit nostivat metelin Hou Zhihuin olympiakullan jälkeen.

27.7. 7:15

Uutistoimisto Reutersin somevastaava tuskin arvasi suututtavansa Kiinan, kun hän twiittasi uutisen painonnostaja Hou Zhihuin naisten 49 kilon sarjassa voittamasta olympiakullasta lauantaina.

Uutisen kuvassa Houn kasvot olivat vääristyneet nostossa vaaditun voimanponnistuksen vuoksi. Kuvavalinta suututti Kiinan Sri Lankan lähetystön, joka piti sitä esimerkkinä länsimedian kampanjasta Kiinaa vastaan.

– Kaikista kilpailun kuvista Reuters valitsi tämän. Se vain todistaa, kuinka rumaa heidän toimintansa on. Kutsutte itseänne puolueettomaksi mediaorganisaatioksi, mutta panette ideologian ja politiikan urheilun edelle. Häpeämätöntä, Kiinan suurlähetystö twiittasi.

Lähetystön twiittiin tarttui nopeasti Kiinan kommunistisen puolueen ärhäkkä ja nationalistinen tabloid-äänitorvi Global Times. Lehti kirjoitti uutisen siitä, kuinka Kiinan diplomaatit ja nettikommentaattorit ovat paljastaneet länsimedian epäreilun maalittamisen, jonka uhriksi Kiina on olympiauutisoinnissa joutunut.

Aikaisempi pehmeä pandadiplomatia on Kiinan taloudellisen ja sotilaallisen mahdin kasvaessa saanut antaa tilaa ”susisoturidiplomatialle”.

Muita esimerkkejä Global Times kaivoi CNN:n ja NBC:n olympiauutisoinnista. Ensinmainittu oli yhdistänyt samaan juttuun tiedon Kiinan voittamasta kisojen ensimmäisestä kultamitalista ja Tokiosta löytyneistä uusista koronatapauksista. Jälkimmäinen oli puolestaan avajaislähetyksessään käyttänyt Kiinasta karttaa, jossa eivät olleet mukana Kiinan osikseen väittämät Taiwan ja Etelä-Kiinan meren saaret.

Kaikki nämä asiat vaikuttavat melkoisilta lillukanvarsilta, joiden vuoksi maailman väkirikkaimman valtion olisi turha mieltään pahoittaa.

Lue lisää: ”Häpeämätön” kuva Tokion kisojen nais­voittajasta herätti raivon – suomalainen asiantuntija nosti esiin huvittavan seikan

Tapaus kuvastaa kuitenkin Kiinan julkisen diplomatian muutosta. Aikaisempi pehmeä pandadiplomatia on Kiinan taloudellisen ja sotilaallisen mahdin kasvaessa saanut antaa tilaa ”susisoturidiplomatialle”.

Nimitys tulee supersuosituista Zhan Lang (suomeksi Sotasusi) -elokuvista, joissa toimintatähti Wu Jingin esittämä kiinalainen huippusotilas rökittää pahoja länsimaisia palkkasotilaita niin Kiinassa kuin ulkomaillakin.

Kiinan ärhäkät susisoturidiplomaatit reagoivat herkästi maahansa kohdistuneisiin – kuviteltuihin ja todellisiin – loukkauksiin, eivätkä kaihda rajua sanankäyttöä.

Reutersin ”rumasta” kuvasta tuohtuneen Sri Lankan lähetystön ohella susisoturidiplomatiassa ovat profiloituneet muun muassa Kiinan Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Australian suurlähettiläät.

Suomen naapuristakin löytyy yksi terävähammas. Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs Gui Congyou on varoitellut Kiinaan kriittisesti suhtautuvaa ruotsalaismediaa kaivamasta verta nenästään.

– On kuin 48-kiloinen höyhensarjalainen yrittäisi haastaa 86-kiloista raskaan sarjan nyrkkeilijää, ja 86-kiloinen kehottaa ystävällisyydellä 48-kiloista pitämään huolta itsestään, Gui puhisi SVT:n haastattelussa viime vuonna.

Olympialaiset ja Kiinan menestys kisoissa tarjoavat susisotureille oivan tilaisuuden nationalistiseen pullisteluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?