Mikä mies on Pita Taufatofua joka esiintyy olympialaisten avajaisissa yläkroppa öljyttynä ja paljaana - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Onko olympialaisten öljytty ja paidaton tongalainen pelkkä vitsi? Show’lle on hyvä syy, hän itse vakuuttaa – ”Valmentajani käski rukoilla”

Tongalaisen Pita Taufatofuan tavoite oli kilpailla kolmissa olympialaisissa kolmessa eri lajissa. Taekwondoka-meloja-hiihtäjä on tullut tunnetuksi paidattomista esiintymisistään.

Pita Taufatofua Tokion olympialaisten avajaisissa

27.7. 6:30

Tokio

Hän on täällä taas! Ja taas ja taas!

Maailmalla media riemastui, kun niin kutsuttu ”öljytty tongalainen” käveli rinta paljaana ja kiiltävänä Tokion olympia-avajaisiin perjantai-iltana.

Tongaa edustavan Pita Taufatofuan kolmannesta olympia­keikasta uutisoivat lukuisten muiden ohella myös esimerkiksi The Washington Post, The Guardian ja The New York Times.

Taufatofua on tongalainen taekwondoka-meloja-hiihtäjä, josta tuli elävä meemi sillä hetkellä, kun hän marssi öljyllä sivelty yläruumis paljaana olympialaisten avajaisiin Rion pimeässä illassa kesällä 2016.

Pita Taufatofua Etelä-Korean talviolympialaisten avajaisissa vuonna 2018.

Vuonna 2018 Pyeongchangin talviolympialaisten avajaisissa hän kantoi Tongan punavalkoista lippua hyytävässä pakkasviimassa jälleen ilman paitaa, ja sama tapahtui nyt Tokiossa – paitsi ilman hyytävää pakkasviimaa.

Jotkut muistavat Pita Taufatofuan myös vuoden 2017 Lahden MM-hiihdoista. Siellä Taufatofua hävisi 15 kilometrin vapaalla voittajalle 23 minuuttia.

Pita Taufatofua on moneen kertaan kertonut, että hänen tavoitteensa on kilpailla kolmissa olympialaisissa, kolmessa eri lajissa. Kesä- tai talvikisat, kaikki käy.

Riossa hän kilpaili taekwondossa ja Pyeongchangissa maastohiihdossa. Tokioon hän tähtäsi sekä taekwondoon että kajakkimelontaan.

– Valitsin lajin, koska se on lähellä sydäntäni. Polynesialaiset ovat tuhansien vuosien ajan meloneet saarelta toiselle, Taufatofua sanoi Olympic Channel Podcastissa.

Hän treenasi kajakkia kaksi vuotta – sitten murtui kylkiluu ja tuli koronapandemia, joka esti kisareissun Siperiaan, jossa olympianäyttöjä olisi pitänyt antaa.

Niinpä 37-vuotiaan tongalaisen olympiaohjelmassa on Tokiossa vain taekwondo. Tiistaina hän kohtaa venäläisen Vladislav Larinin, 25, joka lukeutuu maailman huippuihin.

Taufatofuan ranking on ”360:n kieppeillä”, kuten hän itse sen sanoo. Larin on Euroopan mestari ja maailman mestari. Ottelu käydään tiistaina aamuvarhaisella Suomen aikaa.

Tokiossa Taufatofuan rinnalla lippua kantoi Malia Paseka.

Kun otteluparit selvisivät, Taufatofua päivitti Instagramiin: ”Ok, arvonta on tehty, ja onnekkaasti ottelen maailman ykköstä vastaan, tällä kertaa hän on venäläinen jättiläinen. Valmentaja käski rukoilla. Mitä teen?”

Moni vastasi rukoilevansa hänen kanssaan.

Avajaisissa Tongan lippua kantoi myös Malia Paseka, joka oli ensimmäisissä olympialaisissaan. Paseka oli ensimmäinen tongalainen nainen, joka osallistui taekwondoon. Hänen kilpailunsa alkoi maanantaina.

Hänen ensimmäinen ottelunsa kesti 49 sekuntia. Britannian Lauren Williamsin päähän osuneen potkun jälkeen Paseka ei pystynyt jatkamaan ja tuomari keskeytti ottelun. Britti voitti 11–0.

Pita Taufatofuan touhuja katsellessa mieleen nousee väkisinkin kysymys: onko tämä vitsi.

Taufatofua päivittää ahkerasti sosiaalisen median tilejään. Tuoreimmassa Instagram-päivityksessään hän levittää kookosöljyä rintaansa ja pahoittelee outoja klippejä.

Ne ovat oikeastaan Tiktokia varten, missä Taufatofualla on 1,4 miljoonaa seuraajaa.

Kaiken taustalla on hyvä tarkoitus, Taufatofua kirjoittaa. Hän suorastaan kalastelee jatkokysymystä, ja pian sen joku kysyikin.

No mikä tarkoitus?

– Haluan rakennuttaa ilmaisia harjoittelupaikkoja nuorille tongalaisille. Sitten tuon maailmanluokan valmentajia ja urheilijoita Tongaan lomalle, mistä vastineeksi he pitävät työpajoja tongalaisille päivän tai pari, Taufatofua vastasi.

Suunnitelmaansa varten hän tarvitsee rahaa, ja saadakseen rahaa hän tarvitsee julkisuutta. Senkin hän tosin on sanonut, että julkisuuden maksimointi ei ole hänen varsinainen tavoitteensa, mutta hyvän tekemiseen sitä tarvitaan.

Tonga on saarivaltio eteläisellä Tyynellämerellä, Australiasta itään. Runsaan sadantuhannen asukkaan valtio on erittäin altis ilmastonmuutoksen vaikutuksille maantieteellisen sijaintinsa tähden.

Olympiamitalin lisäksi Taufatofua onkin ilmoittanut tavoittelevansa myös tietoisuuden lisäämistä ilmastonmuutoksesta.

Olympialiikkeen perusperiaatteisiin kuuluu pyrkimys rakentaa parempaa maailmaa kasvattamalla nuoria urheilun avulla.

Juuri sitä Pita Taufatofua kai omalla tavallaan yrittää. Siksi paidattomuus, siksi öljy.

Ehkä sama show nähdään nähdään taas Pekingissä 2022?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?