Tokion olympialaiset: Wilma Murto sai suomalaiselta Jussi Jokiselta yllättävän puhelun viisi vuotta sitten - kertoi reaktiostaan: "Jouduin nipistämään itseäni" - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Wilma Murto sai suomalaiselta NHL-tähdeltä yllättävän puhelun viisi vuotta sitten – kertoi nyt reaktiostaan: ”Jouduin nipistämään itseäni”

NHL-tähti Jussi Jokinen soitti viisi vuotta sitten Wilma Murrolle ja tarjosi merkittävää taloudellista tukea olympiadin ajaksi.

Wilma Murron tuloskunto on taas tänä vuonna näyttänyt ylöspäin.

27.7. 8:17

Seiväshyppääjä Wilma Murron olympiakesä on sujunut positiivisissa merkeissä. Hänen ennätyksensä on edelleen viiden vuoden takaa, vain 17-vuotiaana hallissa hypätty hurja 471. Nyt kehityskäyrä osoittaa taas ylöspäin suhteessa edellisiin vuosiin.

Kesäkuun lopulla Vaasan olympiarankingkisoissa Murto, nyt 23, kohensi ulkoratojen ennätyksensä lukemiin 462.

Viime kesänä Suomessa uutisoitiin, että tämän olympiadin ajan Murron taustalla on ollut yllättävä taloudellinen tukija. Entinen NHL--kiekkoilija Jussi Jokinen on tukenut Murtoa viiden viime vuoden ajan merkittävällä summalla, noin 12 000 eurolla.

Lue lisää: Yle: NHL:ssä miljoonia tienannut Jussi Jokinen tukee Wilma Murtoa tuntuvalla summalla – taustalla ainutlaatuinen yhteistyö

Murto kertoi nyt ruotsalaislehti Expressenille reaktiostaan viisi vuotta sitten tulleeseen yllättävään puheluun. Soittaja oli Jokinen.

– Hän kysyi: ”Onko ok, jos alan tukea sinua taloudellisesti?” Vastasin, että ”mielellään”, tai jotain vastaavaa. Eihän tuollaiseen ehdotukseen voi vastata ikinä kieltävästi. Minun piti nipistää itseäni käsivarteen puhelun jälkeen. Se oli yksi hienoimmista asioista, joita urani aikana on tapahtunut, Murto sanoi lehdelle.

Wilma Murto hyppäsi Vaasan rankingkisassa kesäkuun lopussa uuden ulkoratojen ennätyksensä 462.

Alkuperäisen sopimuksen mukaan Jokisen piti tukea Murtoa olympiadin ajan, eli vuoteen 2020 asti. Olympialaiset siirtyivät vuodella eteenpäin, mutta Jokinen päätti jatkaa vielä vuoden.

– Kyllä, sitouduin olemaan mukana olympialaisiin asti, vaikka ne siirtyivätkin, kiekkotähti kertoi Ilta-Sanomille.

Jokinen on seurannut kesällä Murron otteita, mutta kovana urheilumiehenä myös muita kotimaisia yleisurheilijoita.

Entinen NHL-kiekkoilija Jussi Jokinen tukee Wilma Murtoa ja on mukana myös nuoriin urheilijoihin sijoittavassa Sport Fund -rahastossa.

– Seuraan urheilua monipuolisesti ja mielelläni. Olympiavuonna olen tietysti seurannut Wilmaa, mutta myös muita. Esimerkiksi Senni Salminen ja Elmo Lakka ovat tehneet mahtavia tuloksia. On myös aina mielenkiintoista nähdä, mitä keihäsmiehet tekevät kisoissa, hän kertoi.

– Tänä kesänä on mukavaa olla penkkiurheilija. Ensin jalkapallon EM-kisat ja sitten olympialaiset, joissa Suomella on melko iso joukkue muun muassa yleisurheilussa.

Olympialaisten jälkeen yhteistyön jatko on vielä auki, mutta varmaa on, että Jokinen jatkaa urheilun rahoittamisen parissa. Hän kertoo lähteneensä mukaan toisen entisen jääkiekkoilijan Jyrki Louhen ideoimaan ja aloittamaan nuoriin urheilijoihin sijoittavaan sijoitusrahastoon Sport Fundiin.

Lue lisää: Suomalaisidea on ainutlaatuinen maailmassa – sijoittajina olympia- ja MM-mitalisteja: ”Ihmisiä, joilla on urheilusydän”

– Siinä olen nyt mukana. Nuorista yleisurheilijoista esimerkiksi Viivi Lehikoinen kuuluu mukaan valikoituneisiin urheilijoihin. Nyt olen mukana tässä, katsotaan jatkoa sitten tilanteen mukaan.

Jatkuu Murron ja Jokisen yhteistyö sitten tai ei, Murto on tyytyväinen, että on saanut nauttia viisi vuotta Jokisen tuesta.

– Hän on todella mukava kaveri, olen todella kiitollinen kaikesta. Eikä kyse ole oikeastaan niinkään rahasta, vaan siitä, että tuon tason urheilija osoittaa luottavansa minuun. Se merkitsee paljon. Vaikeampina aikoina olen ajatellut että ”Jussi uskoo minuun, joten minun täytyy selviytyä tästä”, Murto sanoi Expressenille.

Lue lisää: Saku Koivun ja Jere Lehtisen panos painoi – uusi rahasto keräsi lähes kaksi miljoonaa nuorille urheilijoille

Murto aloittaa urakkansa Tokiossa maanantaina 2.8., kun ohjelmassa on naisten seiväshypyn karsinta. Suomalaisista kilpailussa on mukana myös Elina Lampela.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?