Tokion olympialaiset: Kiinassa heräsi raivo, kun uutistoimisto julkaisi ”häpeämättömän” kuvan kisojen naisvoittajasta - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

”Häpeämätön” kuva Tokion kisojen nais­voittajasta herätti raivon – suomalainen asiantuntija nosti esiin huvittavan seikan

Uutistoimisto Reutersin twiittaama kuva painonnoston olympiavoittajasta Hou Zhihuista suututti Kiinassa.

Kiinan Hou Zhihui nosti naisten 49 kilon sarjan painonnostokultaa Tokion olympialaisissa. Reutersin kuva naisesta ei miellyttänyt Kiinaa.

25.7. 19:53

Kiinan Hou Zhihui loisti Tokion olympialaisten painonnostolavalla lauantaina. Hou nosti naisten 49 kilon sarjassa uuden olympiaennätyksen 210 kiloa ja voitti kultaa kahdeksan kilon erolla Intian Saikhom Mirabai Chanuun.

Maailman suurimpiin uutistoimistoihin kuuluva Reuters uutisoi Houn menestyksestä sosiaalisessa mediassa, mutta kuvavalinta ei miellyttänyt kiinalaisia.

Maan Sri Lankan suurlähetystö ärähti ”häpeällisestä” kuvasta, ja kansallismielinen Global Times -lehti jatkoi aiheesta.

Global Timesin mielestä länsimainen media, kuten Reuters ja CNN, ovat maalittaneet Kiinaa Tokion olympiauutisoinnissaan, ja Kiinan diplomaattikunta ja kansalaiset ovat tuominneet epäreilun toiminnan.

Kohun ytimessä olevassa Reutersin kuvassa Houn kasvot ovat vääristyneet ponnistuksen voimasta. Kiinalaisten mielestä otos oli ruma.

– Kaikista kilpailun kuvista Reuters valitsi tämän. Se vain todistaa, kuinka rumaa heidän toimintansa on. Kutsutte itseänne puolueettomaksi mediaorganisaatioksi, mutta panette ideologian ja politiikan urheilun edelle. Häpeämätöntä, Kiinan Sri Lankan lähetystö twiittasi.

Lue lisää: Olympiatuomio: Tässä on ensimmäinen nais­urheilija, joka sai oman emojin – Ida Hulkon ällistynyt ilme tiivisti upean suomalaispäivän

Global Times nosti jutussaan esiin myös muita länsimaisen median ratkaisuja, joita se piti epäreiluina. Yksi niistä oli olympialaiset Yhdysvalloissa televisioivan NBC:n avajaislähetyksessä käyttämä Kiinan kartta, jossa ei ollut mukana Taiwania eikä Kiinan omikseen vaatimia Etelä-Kiinan meren saaria.

Suomalainen Kiina-asiantuntija Sari Arho Havrén kommentoi Kiinassa noussutta kohua Twitterissä.

– Ulkomainen media on nyt ideologisesti puolueellista, jos se julkaisee ”rumia” kuvia kiinalaisista urheilijoista, Arho Havrén kirjoitti.

Arho Havrén nosti esiin myös uutistoimisto Bloombergin toimittajan Matthew Brookerin twiitin, jossa Brooker nosti esiin, että Kiinan kommunistisen puolueen englanninkielinen äänitorvi China Daily käytti Hou-uutisessaan aivan samaa kuvaa kuin Reuters twiitissään.

– Touché, Arho Havren kirjoitti kyyneleet silmissä nauravan emojin kera.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?