Tokion olympialaiset: Tiffany Cromwell paljastaa, miten poikaystävä Valtteri Bottas tsemppasi häntä heti olympiastartin jälkeen - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Valtteri Bottaksen Tiffany-rakas paljastaa, mitä F1-tähti sanoi hänelle olympia­startin jälkeen – ”Olimme tietysti heti yhteydessä”

Suomalaisen formulaässän kanssa seurusteleva australialainen kilpapyöräilijä toteutti Tokiossa suuren unelmansa.

Valtteri Bottaksen tyttöystävä, australialainen Tiffany Cromwell oli tyytyväinen omaan suoritukseensa sunnuntaisessa Tokion olympialaisten maantieajossa.

25.7. 17:07

Tokio

Vuosi, pari sitten kukaan ei ollut Suomessa kuullutkaan australialaisesta kilpapyöräilijästä Tiffany Cromwellista – ei ainakaan kovin moni muu kuin Mercedeksen F1-tähti Valtteri Bottas, 31.

Nyt kun Cromwellin ja Bottaksen rakkaussuhde on kestänyt runsaan vuoden, 33-vuotiaan australialaiskaunottaren nimi alkaa jo olla laajasti suomalaisten huulilla. Siksipä sunnuntaina poljettu Tokion olympialaisten naisten maantieajo oli myös suomalaisittain kiinnostava, vaikkei kisassa nähty ainuttakaan sinivalkoista ketjunpyörittäjää.

Australian olympiajoukkueeseen pääsy oli merkittävä uran kohokohta pitkän tien kulkeneelle Cromwellille, joka kaiken lisäksi toimi kisassa joukkueen tiekapteenina. Cromwell tavoitteli olympiamitalia, mutta ei itselleen – vaan australialaistiimin muille pyöräilijöille.

Tiffany Cromwell alkaa olla olla tuttu nimi jo Suomessakin.

Ammattipyöräilyssä etappiajot perustuvat aina enemmän tai vähemmän joukkuetaktiikkaan, yhteistyötä tehdään jonkin yksittäisen ajajan eteen, ja tällä kertaa Cromwellin roolina oli tukea muita. Hän oli lopputuloksissa 28:s, jääden kisan voittaneesta Itävallan Anna Kiesenhoferista kolmisen minuuttia.

– Olen tyytyväinen omaan ajosuoritukseeni, kyllä. Se meni hyvin. Mutta samaan aikaan tunnen pettymystä siitä, että emme saaneet ketään ajajistamme mitaleille. Mahdollisuuksia olisi kyllä ollut, Cromwell kertoi IS:lle olympialaisissa.

Saksalaisessa ammattilaistallissa polkeva Cromwell ei tuntenut ensiyrittämällä rakkautta pyöräilyyn, mutta sitä vastoin ilmeisen paljon nastolalaislähtöiseen rattitaituriin. Cromwell kertoi saaneensa Valtteri-rakkaaltaan henkisesti tärkeitä ohjeita vielä aivan kisastartin allakin.

– Valtteri sanoi, että muista jatkaa taistelua koko ajan – vielä silloinkin, kun tuntuu oikein pahalta. Valtterilta saamastani kannustuksesta oli varmasti apua kisasuoritukseeni, Cromwell arveli.

– Valtteri myös muistutti, että koskaan ei kannata luovuttaa. Eikä se käynyt edes mielessänikään.

Formula ykkösten kuluvan kauden MM-sarjassa neljäntenä oleva Bottas oli australialaisen mukaan ehtinyt seuraamaan olympiamaantieajon. Ensimmäisiin olympialaisiinsa osallistunut kilpapyöräilijä paljasti IS:lle, mitä sanoja hänen miehensä käytti pian kisan jälkeen.

– Olimme tietysti heti yhteydessä. Valtteri sanoi olevansa tosi ylpeä minusta – siitä, miten ajoin kisassa, Cromwell kertoi.

– Siitä tuli oikein hyvä fiilis.

Bottas ja Cromwell kuvattuna Itävallan GP:n formulavarikolla kesäkuun lopulla.

Tokion lauantainen miesten maantieajo oli ykkösluokan kestävyyskoe, ja yhtä lailla myös naisten kisa ajettiin pitkälti samalla, erittäin raskaita nousuja sisältäneellä reitillä. Kilpailijoiden haasteita lisäsi myös paahtava helle sekä ilman korkea kosteusprosentti.

– Kisa oli äärimmäisen rankka, juuri sellainen kuin etukäteen odotettiinkin. Kuumuus oli omanlaisensa haaste, mutta nestetankkaus toimi hyvin. Suomessakin on ollut kesällä tosi kuuma, joten eivät nämä olosuhteet siinäkään mielessä enää yllättäneet, Cromwell tokaisi naurahdellen.

– Olympialaissa ja MM-kisoissa ei saa käyttää tiimiradiota kisan aikana. Harmittaa tosiaan, että emme onnistuneet taktisesti tänään, mutta sellaista pyöräily on. Siitä tunnen itsekin ylpeyttä, että jätin reitille kaikkeni. Pystyin taistelemaan hienosti murtumispistettä vastaan.

Kisan voittaja Kiesenhofer oli suuri yllättäjä. Hopealla polkenut Hollannin Annemiek van Vleuten ja pronssille kiilannut Italian Elisa Longo Borgini sitä vastoin ovat tuttuja menestysnimiä.

– En usko, että kukaan oli kuullut tästä voittajasta etukäteen. Oli se kyllä niin iso yllätys, Cromwell ruoti.

Australialaispolkija Tiffany Cromwell ajaa työkseen saksalaisessa ammattilaistallissa.

Olympiastartin myötä taktisesti taitavana ajajana tunnettu Cromwell toteutti pitkäaikaisen unelmansa. Jatkossa hän aikoo tehdä kaikkensa pystyäkseen pitämään uudelleen löytämänsä huipputason – ja päästäkseen ajamaan myös kisojen voitoista.

– Tällä hetkellä nautin tosi paljon kilpailemisesta, hän linjasi.

Australialainen ei osallistu olympialaisten aika-ajoon, vaan matkustaa oitis takaisin Monacoon, jossa hän Bottaksen kanssa tätä nykyä asuu. Alkavan viikon ohjelmaan mahtuu muun muassa Unkarin F1-kisa.

– Sitten sen jälkeen tulen Valtterin kanssa muutamaksi päiväksi Suomeen. Minulla on loppukesäksi vielä mukavia suunnitelmia, kuten reissu Coloradoon, jonne Valtterikin pääsee mukaan. Se on tosi kivaa, hän summasi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?