Tokion olympialaiset: Pertti Karppinen sai norjalaislegenda Olaf Tuften kyyneliin - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Pertti Karppisen sanat herkistivät Norjan olympia­legendan kyyneliin – maata viljelevä ”miesveistos” on kerännyt yllättävää huomiota

Norjalaissoutaja Olaf Tufte nousi Tokiossa Janne Ahosen rinnalle olympiaosallistumisten määrässä.

Norjalaislegenda Olaf Tufte herättää huomiota lihaksillaan.

25.7. 18:39

Tokio

Kasvot paljastivat kaiken oleellisen. Nimenomaan poskipielille valuneet kyyneleet.

Norjalainen soutulegenda Olaf Tufte oli sunnuntaina Tokion kilpailuareenalla harvinaisen murtunut mies. Yksikkösoudun kaksinkertainen olympiavoittaja joutui tämän tästä kokoamaan itsensä median haastattelupisteellä – eikä se suinkaan joka hetki onnistunut.

Kun pariaironelosten finaalipaikka oli karannut Tuften ja norjalaisjoukkion ulottumattomiin, hän itki pitkään yksikseen ennen kuin pystyi ylipäätään sanomaan jotain.

– Olemukseni varmasti paljastaa, miltä minusta tuntuu tällä hetkellä, Tufte, 45, sai sitten liikutukseltaan sanottua.

– Olen erittäin pettynyt. Tätä on tosi vaikea niellä.

Tufte liikuttui kyyneliin.

Tokiossa jopa yllättävän suurta kansainvälistä mediahuomiota saanut Tufte ei ollut tässä tilanteessa kiinnostunut edes kisojen koronakurista, vaan esiintyi toimittajien edessä ilman kasvomaskia, eikä hänellä ollut sellaista edes taskussaan.

– Tunnen vastuuta siitä, etten kyennyt auttamaan poikia finaaliin. En tehnyt tarpeeksi, Tofte harmitteli.

– Tällä tasolla 90 prosentin suoritus ei riitä, olisi pitänyt päästä omalle maksimitasolle.

Kaksinkertaisella olympiavoittajalla, seitsemättä kertaa olympialaisiin osallistuneella Olaf Tuftella oli suuria vaikeuksia koota itseensä raskaan pettymyksen jälkeen.

Tuften laajan mediahuomion syy ei ole ollut ainoastaan siinä, että hän osallistui nyt jo peräti seitsemänsiin olympiakisoihinsa – sama määrä, johon Suomen mäkihyppylegenda Janne Ahonen aikanaan ylsi. Yhtä lailla huomio on johtunut lihaskimpun mielenkiintoisesta taustasta.

Soudun moninkertainen arvokisavoittaja, jo Atlantan 1996 olympialaissa nähty Tufte on nimittäin maanviljelijä, ja äkkiseltään tuntuisi, ettei ääriraskaan ja pitkiä päiviä sisältävän ammatin sekä huippu-urheilun yhdistäminen olisi mitenkään mahdollista.

Varsinkaan länsimaista tulevia maanviljelijöitä ei ole tavattu nähdä olympialaisissa.

– Kyllä se yhdistäminen on onnistunut hienosti. Maatilan työt ovat luoneet erinomaista pohjaa soutua varten, Tufte linjasi.

Liikuttunut Olaf Tufte ei käyttänyt haastattelupisteellä kasvomaskia.

– Kasvoin maatilalla Nykirkessä, ja siihen liittyvät työt olivat jo varhain iso osa elämääni. Työt tuntuivat hauskoilta, joten maanviljelys oli luonnollinen ammatinvalinta.

Teini-iässä maalaispojan suurin intohimo oli motocross. Tutustuttuaan muutamiin soutajiin hän päätti 17 vuoden iässä kokeilla itsekin lajia – ja se oli saman tien menoa.

– Tykkään fyysisesti raskaasta työstä, koska se on samalla hyvää liikuntaa. Se on usein jopa tehokkaampaa ja nopeampaa kuin koneiden käyttö. Soudussa vaaditaan juuri niitä ominaisuuksia, jotka ovat itselleni tärkeitä – tekniikkaa, voimaa ja kestävyyttä, Tufte ruotii kisojen olympiaesittelyssä.

Norjalaisen kroppa on aina näyttänyt poikkeuksellisen treenatulta, kuin ”miesveistokselta”.

– Tykkään esiintyä ja kehittää itseäni, kahden lapsen isä sanoi olympiaesittelyssä.

– Raskaiden maatilatöiden rinnalla olen aina pystynyt harjoittelemaan tehokkaasti, sillä maatila on koko perheemme juttu. Isäni johtaa maatilaa ollessani muualla, vaimoni hoitaa muita bisneksiämme ja äitini toimii sihteerinä. Myös lapset auttavat tarvittaessa.

Muutaman ison urheilutunnustuksen Norjassa saaneen Tuften ura alkaa hiljalleen olla paketissa. Suosio ei kuitenkaan ole ainakaan Norjassa hiipumassa, vaan mies pysyy kiireisenä jatkossakin.

Haastattelupisteellä tavatun norjalaistoimittajan mukaan Tuftesta ollaan tekemässä televisioon reality-sarjaa, jossa seurataan hänen kulissien takaista elämäänsä.

– Vaikka olympialaisten tulos oli nyt tämä, kaikki tämän eteen tehdyt satsaukset kannattivat. Nyt on vaikeaa, mutta selviän kyllä tästäkin, Tufte sanoi haastattelupisteellä.

– Olen kiitollinen kaikille minua tukeneille. Olen ylpeä urastani.

Kolminkertaisen olympiavoittajan Pertti Karppisen, 68, sanat liikuttivat norjalaista soututähteä.

Tuften suurin esikuva on ollut norjalaishiihdon takavuosien supertähti Björn Dählie, mutta hänellä on odotetusti yksi suuri idoli myös Suomessa: yksikkösoudun kolminkertainen olympiavoittaja Pertti Karppinen.

– Pertti on kaikkien aikojen paras soutaja maailmassa. Hänen urotekonsa ovat innoittaneet minuakin monella tavoin, Tufte selvitti.

Suomesta puhelimitse tavoitettu Karppinen puolestaan kehuu Tuftea. Karppisen mukaan norjalainen on harvinaisen monipuolinen soutaja.

– Tufte souti aikanaan yksikössä omaa poikaani vastaan, tiedän siis hänestä aika paljonkin. Tufte on tosi kova kaveri, ja myös oikein sympaattinen tyyppi, Karppinen linjasi.

Kun IS kertoi Tuftelle, että Karppisen mielestä hän on ”yksi kaikkien aikojen soutajista”, hän liikuttui siltä istumalta uudestaan. Mies pidätteli itkuaan hetken, etsi sanojaan, kunnes summasi:

– Tämä on suuri kunnia. Suurempaa en edes voisi kuvitella saavani.

Tuftea voi kuvailla myös miesveistokseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?