Tokion olympialaiset: Yhdysvalloilla lähes historiallisen surkea avauspäivä - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kriisin paikka? Yhdysvalloilta lähes historiallisen surkea avaus­­päivä olympialaisissa – ei mitalia!

Lauantai oli Tokiossa olympialaisten ensimmäinen todellinen tapahtumapäivä.

Yhdysvaltalaispyöräilijä Brandon McNultyn irtiotto ei kantanut mitaleille Tokion maantiepyöräilyssä. McNulty sijoittui kuudenneksi Ecuadorin Richard Carapazin voittamassa kilpailussa.

24.7. 18:25

Maassa maan tavoitteilla. Esimerkiksi Suomessa toivotaan kädet ristissä, että edes yksi suomalainen venyisi Tokion olympialaisissa mitaleille.

Vielä koskaan sinivalkoinen joukkue ei ole jäänyt kokonaan ilman mitalia kesäolympialaisissa. Lähimpänä mitaliputken katkeaminen oli viisi vuotta sitten Riossa. Tuolloin Mira Potkonen pelasti Suomen ”nöyryytykseltä” nyrkkeilypronssillaan.

Ensimmäisen kerran Suomi jäi ilman kultamitalia Ateenassa 2004; sen jälkeen kesäkisakultaa on tuonut vain trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela Pekingistä 2008.

Yhdysvalloissa ollaan olympiakriisin partaalla hieman eri syystä. Yhdysvallat jäi nimittäin lauantaina Tokiossa tyystin ilman mitalia.

Tämä oli ensimmäinen kerta sitten Münchenin vuoden 1972 kisojen, kun Yhdysvallat ei saanut mitalia kesäolympialaisten ensimmäisenä mitalienjakopäivänä, muun muassa Sports Illustrated kertoo.

Lehti perusti tietonsa olympiahistorioitsijan ja muun muassa golfin PGA-kiertueella aktiiviurallaan pelanneen Bill Mallonin twiittiin.

Kyseisiin Münchenin kisoihin päättyi Yhdysvaltain olympiahistoriassa synkkä jakso: maa jäi nimittäin ilman ensimmäisen kilpailupäivän mitalia niin 1960 Roomassa, 1964 Tokiossa, 1968 Meksikossa kuin 1972 Münchenissä. Sitä ennen Yhdysvallat oli saanut mitalin ensimmäisenä päivänä aina vuoden 1932 Los Angelesin kisoista alkaen.

Yhdysvalloissa tuskin kuitenkaan tarvitsee jännittää mitaliputken jatkumista. Olympialaisten historian menestynein maa on saavuttanut yksin kesäolympialaisissa yli 2 800 mitalia, joista yli 1 100 kultaista.

Riossa 2016 Yhdysvallat saavutti 121 mitalia, joista 46 kultaa, 37 hopeaa ja 38 pronssia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?