Olympiatuomio: Tv-kanava pisti heti pohjaan todellisen sekoiluvaihteen – Venäjän valmentaja Tuomas Sammelvuo teki vahinko-oharit - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Olympiatuomio: Tv-kanava pisti heti pohjaan todellisen sekoilu­vaihteen – Venäjän valmentaja Tuomas Sammelvuo teki vahinko-oharit

Ilta-Sanomien raati perkaa Tokion olympialaisten ensimmäisen kunnon kisapäivän tapahtumat ja puheenaiheet.

24.7. 20:26

Tokion olympialaiset pärähtivät toden teolla käyntiin lauantaina.

Ilta-Sanomien raati käy läpi kisapäivän puhuttavimmat suoritukset ja ilmiöt tutun railakkaaseen tyyliinsä. Olympiatuomiossa ovat tänään mukana Tokiossa olevista toimittajista Pekka Holopainen ja Rami Tuisku sekä kotitoimituksesta Olli Kivioja.

Pekka Holopainen

Tähti

Eihän siitä ole kahta sanaa! Köyhän ja vuoristoisen Ecuadorin mäkigaselli Richard Carapaz otti upean voiton maantiepyöräilyssä olympiakilpailuksi harvinaisen kovalla reitillä. Carapazia ennen vain toinen laiha ja kestävä mies, kävelijä Jefferson Perez, oli voittanut Ecuadorille olympiakultaa.

Jefferson Perez (keskellä) oli edellinen ja ainoa ecuadorilainen olympiavoittaja. Hän voitti 20 km:n kävelyn Atlantassa 1996. Kuva 2005 Helsingin MM-kisoista, joissa Perez voitti niin ikään 20 kilometrin kisan.

Puheenaihe

Tokiota on paahtanut kisojen alla ja aluksi armoton helle, mutta maanantaina kaikki muuttuu, jos Okinawan suunnalta lähestyvä hirmumyrsky ei väistä Japanin pääkaupunkia. Kun maanantain ja keskiviikon väliseksi ajaksi on ennustettu vesisadetta 15 senttiä, se vaikuttaa jo kisajärjestelyihin ja -turvallisuuteen aika lailla.

Moka

Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo teki lauantaina suomalaiselle lehdistölle oharit, eikä ilmestynyt Argentiina-voiton jälkeen haastateltavaksi. Tai siltä se näytti. Sammelvuota ei ollut hallilla opastettu oikein, eikä hän tiennyt, miten toimia. Mies pyyteli vuolaasti anteeksi, vaikkei tapahtunut ollut hänen vikansa.

Tyyli

”Mira Potkonen pyytää, että hänen kohdallaan ennakkoinfossa keskusteltaisiin vain valmistautumisesta ja ensimmäisestä ottelusta, eikä hänelle puhuttaisi kaaviosta tai vastustajista avausottelusta eteenpäin.” Siinä ote Olympiakomitean infokutsusta kivinyrkin tiedotustilaisuuteen. Resepti on toiminut koko nyt Tokiossa päättyvän uran ajan.

Yllätys

Esteratsastaja Malin Baryardista, 46, tuli 1990-luvulla Ruotsissa todellinen superjulkkis, tyttöjen suosikki ja itse asiassa aika monien poikienkin. Mediauran ohella keskittyminen pääasiaan on säilynyt timanttisena. Jo Ateenassa 2004 olympiahopeaa saavuttanut Baryard on mukana Tokion esteradalla, jo viidensissä kisoissaan.

Olli Kivioja

Tähti

Etelä-Korean 17-vuotias Kim Je Deok on tehnyt täydellistä jälkeä ensimmäisissä olympialaisissaan. Kisojen nuorin jousiampuja oli perjantaina ylivoimainen ykkönen jousiammunnan yksilökilpailun rankingkilpailussa, ja lauantaina teini-ihme juhli jo olympiakultaa. Hän voitti parinsa An Sanin kanssa sekajoukkuekilpailun loppuottelussa Hollannin.

Etelä-Korean vasta 17-vuotias Kim Je Deok riemuitsi lauantaina upeasta onnistumisestaan.

Puheenaihe

Miesten maantiepyöräily tarjosi ensimmäisen kunnon kisapäivän hienoimman urheilutapahtuman. Päälle kuusi tuntia urakoineet pyöräilijät pääsivät myös nauttimaan harvinaisesta herkusta: matkan varrella ja etenkin maalialueella urheilijoita kannusti iso joukko yleisöä. Ecuadorin historian toinen olympiavoittaja Richard Carapaz ansaitsi hurraukset, sen verran sykähdyttävä hänen armoton loppuvetonsa oli.

Moka

Eteläkorealainen tv-kanava MBC pisti kunnon sekoiluvaihteen pohjaan jo kisojen avajaisissa. Urheilijoiden marssiessa stadionille Etelä-Koreassa kaivettiin kikkalaatikosta esiin kaikki kuluneimmat stereotypiat: italialaisten marssia kuvitti pizza, norjalaisten vastaavaa lohi ja isäntämaa Japania sushi. Vielä oudommaksi homma meni, kun Ukrainan joukkue esiteltiin kuvalla Tshernobylin ydinkatastrofista.

Lue lisää: Ukrainan joukkue esiteltiin kuvalla Tshernobylistä, Norjan aikana näytettiin lohta – tv-yhtiö pyysi anteeksi

Tyyli

Kiinan 21-vuotias Yang Qian oli viilipytyn perikuva voittaessaan Tokion kisojen ensimmäisen kultamitalin. Hän kiri hurjassa jännärissä viimeisellä laukauksella ohi Venäjän Anastasija Galashinan, mutta sitä ei olisi reaktiosta arvannut: ase nippuun, pieni hymy ja rauhallinen kumarrus yleisölle. Niukasti hopealle jäänyt Galashina oli yhtä viileä. Hän kätteli sopuisaan ja rauhalliseen sävyyn voittajaansa ennen hymyjen sävyttämää yhteiskuvaa.

Yllätys

Sir Andy Murray pudotti Joe Salisburyn kanssa tenniksen nelinpelin kakkossijoitetut, Ranskan Nicolas Mahut’n ja Pierre-Hugues Herbertin. Ranskalaiskaksikko on juhlinut kuuden vuoden aikana viittä grand slam -voittoa, kun taas metallilonkan kanssa pomppiva 34-vuotias Murray pelaa ensimmäistä kertaa Salisburyn parina. Kropalle armollisemmassa nelinpelissä kaksinkertainen olympiavoittaja Murray on jälleen jopa mitalikandidaatti.

Konkari Andy Murray (vas.) pelaa Tokiossa tenniksen nelinpelissä Joe Salisburyn parina.

Rami Tuisku

Tähti

Tenniskeskuksen pallopoikia kävi hetkittäin sääliksi, kun he kyykkivät ja spurttailivat väsymättömästi pallojen perään armottomassa paahteessa. Toki pelaajatkin olivat kovilla, mutta sympatiani menivät heitä auttaneille lapsille.

Puheenaihe

Koronarajoitukset vaikuttavat Tokion olympialaisissa kaikkeen. Sen kokivat naisten ilmakivääriampujat kisojen ensimmäisessä palkintojenjaossa. Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach ojensi heille mitalit tarjottimella, ja urheilijat saivat pujottaa ne itse kaulaansa. Kiinalainen voittaja Yang Qian sai myös hoilata kansallislaulua maski naamallaan.

Yang Qian voitti lauantaina olympiakultaa 10 metrin ilmakiväärissä.

Moka

Tokion olympiatenniksen keskuskentän katsomoissa on kyltit, joissa katsojia pyydetään istumaan pelin ollessa käynnissä. Niitä kannattaa noudattaa ainakin silloin, kun maailmanlistan ykköspelaaja Novak Djokovic pelaa. Djokovic oli lauantain ottelun toisessa erässä valmistautumassa syöttöönsä, kun hän yhtäkkiä nosti kätensä ja komensi sitten katsomon puolella olleita henkilöitä: ”Voitteko istua alas!”. Sitten Djokovic odotti, kunnes he olivat istuneet ja jatkoi vasta sitten peliään. Ja voitti tuon syöttövuoronsa.

Tyyli

Rekkivoimistelun vuoden 2012 olympiavoittaja Epke Zonderland, 35, hyvästeli olympia-areenat tyylillä. Loukkaantumiset olivat sotkeneet todenteolla hollantilaisen valmistautumista Tokioon. Vaikka urakka päättyi karsintakisaan, Zonderland ei pettymyksen hetkellä alkanut potkia varustekassiaan. ”Yllätyin siitä, että onnistuin niin hyvin”.

Lue lisää: Kuvat korkeuksista naamalleen pudonneesta voimistelijasta eivät unohdu – nyt lentävä hollantilainen hyvästeli olympialaiset

Yllätys

Kuumuus tuntuu Tokiossa ulkona käsittämättömältä. Keli toi mieleen sanonnan ”kuin huonossa saunassa”. Siitä taas muistui käynti leirintäalueen saunassa Ruotsissa 1990-luvulla, jossa me hullut suomalaiset paiskoimme vettä armottomasti kivettömän sähkökiukaan vastuksille ja saimme Gunnarin poistumaan löylyhuoneesta. Tai ehkä sielläkin oli jopa viileämpää kuin täällä nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?