Tokion olympialaiset: Epke Zonderland hyvästeli olympialaiset Tokiossa - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kuvat korkeuksista naamalleen pudonneesta voimistelijasta eivät unohdu – nyt lentävä hollantilainen hyvästeli olympialaiset

Rekkivoimistelun suuriin kuuluvan Epke Zonderlandin ura olympiatasolla päättyi Tokiossa.

Hollannin Epke Zonderland putosi rajusti maahan Rio de Janeiron olympialaisten rekkifinaalissa 2016.

24.7. 8:28

Epke Zonderland, 35, ehti kokea olympiauransa aikana tunnekirjon eri puolia.

Lontoossa 2012 lentävä hollantilainen jysäytti käsittämättömän rekkisarjan, jolla voitti olympiakultaa. Hän teki sarjassaan muiden muassa käsittämättömän vaikean yhdistelmän – kolme peräkkäistä liikettä, joissa oli voltti rekin yläpuolella.

Tuo suoritus, jonka voit katsoa alla olevasta twiitistä, on hollantilaistoimittajien mukaan yksi maan urheiluhistorian ikonisimmista hetkistä. Siis samassa sarjassa kuin Marco van Bastenin käsittämätön laukaus Neuvostoliiton verkkoon jalkapallon vuoden 1988 EM-finaalissa.

Riossa 2016 olympiakullan jahtaaminen päättyi armottomaan pettymykseen – ja tajuttomuuteen. Zonderland oli finaalisarjassaan matkalla kultaan, kunnes yhden rekin yläpuolisen voltin jälkeen kiinniotto ei onnistunut.

Katsomossa kauhistuttiin, kun hollantilainen putosi noin 3,5 metrin korkeudesta ja löi kasvonsa rajusti patjoihin. Isku päähän oli niin kova, että Zonderland meni hetkeksi tajuttomaksi.

Hän pystyi kuitenkin pian jatkamaan ohjelmaansa, mutta mitalisijat karkasivat.

Epke Zonderland oli hetken tajuttomana pudottuaan rekiltä Riossa. Hän pystyi hetken kuluttua kuitenkin jatkamaan suoritustaan.

Perjantaina Zonderland haki Tokiossa rekin karsinnasta paikkaa finaaliin. Se jäi haaveeksi, mutta rekillä myös kolme MM-kultaa voittanut legenda oli suoritukseensa silti tyytyväinen.

Loukkaantumiset ja kolotukset olivat häirinneet 35-vuotiaan veteraanin harjoittelua kuukausien ajan ennen kisaa.

– Sarjani oli oikein hyvä, sillä valmistautumiseni meni todella huonosti. Se, että pystyin tekemään noinkin vaikean sarjan, oli hyvä suoritus tässä tilanteessa, vaikkei se riittänytkään finaaliin, Zonderland sanoi Ilta-Sanomille.

Yllättikö joku asia sinut kilpailussa?

– Se, että onnistuin niin hyvin.

Onko outoa, kun katsomot ovat tyhjinä?

– Ei se siltä tuntunut tänään, sillä olin niin keskittynyt, etten edes huomannut sitä. Yleensäkään katsomot eivät ole täynnä karsintakisoissa, mutta finaalissa se voi tuntua oudolta.

Epke Zonderland tuuletti tyytyväisenä karsintasuorituksensa jälkeen Tokiossa.

Pariisin olympialaiset ovat kolmen vuoden päässä, ja Zonderland on silloin 38-vuotias. Lentävä hollantilainen sanoikin, että Tokion karsinta oli varmuudella hänen jäähyväisensä olympia-areenoille. Se jäi myös hänen koko uransa viimeiseksi kisaksi ”95 prosentin varmuudella”.

– Ja koska korona voi peruuttaa MM-kisat, niin ehkä todennäköisyys urani jatkolle on vain yksi prosentti, Zonderland sanoi nauraen.

Mistä asiasta olet kaikkein ylpein urallasi?

– Olympiavoitostani Lontoossa tietysti. Eikä pelkästään siksi, että se on suurinta, mitä voit saavuttaa voimistelussa. Lisäksi se oli mahtava kilpailu. Kaikki finalistit tekivät parhaat mahdolliset suorituksensa, ja oli mahtavaa onnistua niiden paineiden alla. Se on edelleen upea muisto, Zonderland sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?