Ruotsalaisurheilija ehdotti olympiakisojen lopettamista jo lyötyään Juha Miedon sadasosalla vuonna 1980 - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ruotsalaistähti ehdotti olympiakisojen lopettamista jo lyötyään Juha Miedon sadasosalla – urheilijat äänestävät kuitenkin yhä jaloillaan

Tokion olympiakisat ovat monessa mielessä ainutlaatuiset, eivätkä yhdessäkään hyvässä mielessä. Maailman parhaille urheilijoille tämäkin kattaus silti kelpaa paremmin kuin hyvin, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Ainutlaatuinen ilmapiiri on houkutellut kisoihin sellaisiakin urheilijoita, jotka eivät olympiastatusta sinänsä tarvitse, mutta ovat sen ehdottomasti halunneet.

24.7. 10:23

Suomen urheiluliiton puheenjohtajan Sami Itanin johtaman järjestön urheilijat muodostavat Tokiossa lähes puolet Suomen olympiajoukkueesta. Itani on taatusti jokaisesta olympiariman ylittäneestä urheilijasta ylpeä, mutta vuosikymmenien mittaan mitä erilaisimpia syntisäkkejä täyttäneelle olympialiikkeelle hän ei levitä punaista mattoa.

Itanin mukaan modernit, pompöösit olympiakisat ovat aikansa eläneet ja joutavat mennä. Tokion kisat hän olisi ehdottomasti perunut, siinä missä valtava osa japanilaisistakin.

Ainakin muutaman vuosikymmenen Itani ja muut olympiakriitikot joutunevat kuitenkin odottamaan, sillä kisat on yhtä vaille myyty vuoteen 2032 saakka. Siihen mennessä tapahtuman sisällöt varmasti muuttuvat, mahtipontisuus ja kerskarakentaminen vähenevät.

Näin Kansainvälinen olympiakomitea vakuuttaa Agenda 2020:ssään, joka muutti kisojen hakuprosessin mekanismin ainakin paperilla huomattavasti vähemmän korruptioalttiiksi kuin vanha järjestelmä, jossa puolenkymmentä kaupunkia nelisti KOK:n sähköjäniksen perässä rahatukot kahisten.

Se näkee, joka elää.

Kyse on keskustelusta, jossa kukaan ei ole absoluuttisesti oikeassa eikä väärässä. Olympialajien urheilijat näyttävät isossa kuvassa puolensa valinneen: eettisistä syistä ei Tokiosta ainakaan merkittävä lauma huippuatleetteja edes tällaisissa mentaalisesti erittäin raskaissa poikkeusoloissa puutu.

Olympialiike voi sikäli ainakin toistaiseksi huokaista helpotuksesta, että sillä on yhä vetovoimaa joukoissa, jotka mediamiljardit tilille tuovia sirkusnumeroita kisapaikoilla tuottavat.

Tilanne on tämä siitä huolimatta, että olympiakisojen magiikasta ja poikkeuksellisuudesta on urheilijoilta nyt leikattu iso kimpale pois. Maailman suurin globaali kansainkokous pidetään nyt ahtaissa kansallisissa kuplissa, lähes vainoharhaisuutta lähentelevässä valvonnan ilmapiirissä. Ei synny kisakylässä kansainvälistä pöhinää eikä peitto heilu, kuten yleensä.

Tämä ainutlaatuinen ilmapiiri on amatööriyden valheesta luopumisen jälkeen houkutellut kisoihin sellaisiakin urheilijoita, jotka eivät olympiastatusta sinänsä tarvitse, mutta ovat sen ehdottomasti halunneet.

Maailman kukaties kaikkien aikojen paras tennispelaaja Novak Djokovic on Tokion olympiakisojen suurin megatähti.

Tällä kertaa sellaisia ovat esimerkiksi koripalloilija Kevin Durant, golfari Rory McIlroy, tennisässä Novak Djokovic tai pyöräilijä Tadej Pogacar.

27-vuotiaana jo 4. kisoissaan uiva Sarah Sjöström tiivisti upeasti covid-kisojen poikkeuksellisuuden. Hänen kollegansa, japanilaisen Rikako Ikeen henki oli leukemiahoidoissa hiuskarvan varassa. Nuori nainen taisteli itsensä kuolemankielistä kuin ihmeen kaupalla keväällä olympiajoukkueeseen.

– Kun näen hänet harjoitushallissa, haluaisin halata häntä, mutta voin tällä kertaa antaa vain ilmahalin, 23-kertainen pitkän radan ruotsalainen arvokisavoittaja huokaisi.

Sjöströmin kaltainen ruotsalaislegenda on myös hiihtäjä Thomas Wassberg. Hän ehdotti olympiakisojen lopettamista jo kauan sitten, Lake Placidin olympiakisoissa 1980 voitettuaan Juha Miedon kuuluisassa 15 kilometrin otatuksessa sekunnin sadasosalla.

Wassbergiä ahdisti asuminen kisakylässä, josta olympiatulen sammuttua tuli vankila.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Tokio järjestää hulluista hulluimmat kisat – olympialiikkeen jääräpäisyys käy kalliiksi

Eräänlaisessa avovankilassa viettää jokainen olympiavieras kisapäivänsä tälläkin kertaa.

Olympialiikkeen olemassaolon oikeuden rinnalla on kyseenalaistettu huomattavasti ajankohtaisempi asia eli oikeus järjestää tämänkaltainen globaali kansainvaellus, kun Tokio japanilaisten terveysviranomaisten näkemyksen mukaan tuli julistaa koronahätätilaan.

Lue lisää: Koronatartunnat leviävät Tshekin joukkueessa, pääministeri suuttui rokottamattomalle lääkärille: "Miten tämä on mahdollista?"

Yhden version mukaan KOK olisi kiristänyt isäntiä taloudellisilla argumenteilla. Tokion taloudelliset menetykset olisivat olleet ehkä 20 miljardia euroa, jos kaupunki olisi yksipuolisesti perunut kisat. Se on mottipäinen summa rahaa – mutta toki maassa, jonka bruttokansantuote vuonna 2020 oli hieman alle 4200 miljardia euroa.

Todellista syytä kisojen jääräpäiseen ja ehkä uhkarohkeaankin läpijyräämiseen voinee hakea kansallisen ylpeydentunnon puolelta.

Ja vielä:

Kouluratsastusveteraani Kyra Kyrklund valmentaa Tokiossa tanskalaistähti Cathrine Dufouria. Tämän elämänkumppani on esteratsastaja Rasmine Laudrup, jalkapallolegenda Brian Laudrupin tytär.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?