Tokion olympiakisat: Kyra Kyrklundin uskomaton olympiaura jatkuu - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kaksi syöpää sairastaneen Kyra Kyrklundin olympiaura jatkuu Tokiossa – oli mukana jo kun Kekkonen ja Brezhnev olivat vallassa

Kyra Kyrklund kertoo, miten ensimmäinen syöpädiagnoosi pakotti hänet pysähtymään ensimmäisen kerran elämässään.

Kouluratsastuslegenda Kyra Kyrklundin olympiaura hakee vertaistaan. 11. kisoissaan 69-vuotias Kyrklund on Portugalin valmentajana.

24.7. 6:45

Tokio

Tokion olympiatalleilla ahertaa tällä kertaa Portugalin punavihreässä edustusasussa todellinen suomalainen urheilulegenda – uskomattomasti 11. olympiakisoissaan.

Kouluratsastaja Kyra Kyrklundin, 69, olympiaura alkoi Moskovassa 1980, kun Urho Kekkonen oli Suomen presidentti ja jo 30 vuotta sitten kuopattua Neuvostoliittoa hallitsi tuuheakulmakarvainen Leonid Brezhnev.

Vuodet 1956–82 Suomen presidenttinä toiminut Urho Kekkonen ojensi Taistelijan maljan soudun olympiavoittajalle Pertti Karppiselle Moskovan olympialaisissa.

Kuudesti olympiakisoissa urheilijana ja viidesti valmentajana ollut Kyrklund sijoittui kisoissa kolmesti peräti viidenneksi. Presidenttejä ehti sinä aikana olla Suomessa neljä.

Jos hänen hevosensa olisivat pysyneet terveinä myös 2000 ja 2004, Kyrklundilla olisi urheilijana edustuksia kahdeksan. Nyt tämän tilaston suomalaisykkönen on mäkihyppääjä Janne Ahonen (7).

– Perhana, se kyllä vähän harmittaa, naurahti Kyrklund, kun IS tavoitti hänet olympiatallien bussipysäkiltä myöhään torstai-iltana.

Takana oli jälleen kerran erittäin pitkä työpäivä, tuttu juttu sinänsä.

Tätä Kyra Kyrklund on tehnyt tuhansia ja tuhansia tunteja: menossa jälleen kerran kouluratsastusklinikka.

– Kun on lähes 50 vuotta ollut tämän alan ammatissa, niin voin sanoa, että 12 tunnin fyysiset työpäivät ovat aivan rutiinia. Kyllä siitä aika kovan peruskunnon on saanut.

Kyrklund saattaa saada Tokiossa ison kruunun, sillä portugalilaisten lisäksi hän valmentaa Tanskan Cathrine Dufouria, lajin megatähteä ja kultamitalisuosikkia.

Se oli sitä vähän kaksinaamaista aikaa, kun piti olla muka joku ammatti, että ei menettänyt amatöörioikeuksia.

Talli- ja valmennusyrittäjänä vuodesta 1976 Suomessa, Ruotsissa ja Englannissa toiminut Kyrklund kuuntelee huvittuneena, kun kuulee, mikä ammatti hänelle merkittiin aikanaan Suomen Moskovaan lähteneen joukkueen kisaoppaaseen: valokuvalaborantti.

– Se oli sitä vähän kaksinaamaista aikaa, kun piti olla muka joku ammatti, että ei menettänyt amatöörioikeuksia ja sai kilpailla olympiakisoissa. Isällä oli valokuvausalan firma, ja minulle lätkäistiin tuollainen ammattinimike. Olin jo ihan täysammattilainen, ja niin olivat kyllä muutkin, jotka Moskovassa pärjäsivät.

Kilpauransa huipennukseksi Kyrklund saavutti MM-hopeaa Tukholmassa 1990 tähtihevosellaan Matador II:lla. Omistajat myivät sen kuitenkin Japaniin 1991, ja Kyrklund sijoittui Barcelonan olympiakisoissa 1992 uudella ratsullaan Edinburgilla 5:nneksi.

Kyra Kyrklund ja Edinburg olivat tyylikäs näky Barcelonan olympiakisoissa 1992. Suomalainen superratsu Matador II oli 1991 myyty yllättäen Japaniin.

– Uskallan sanoa, että olisin ollut hyvin lähellä olympiakultaa silloin Matadorilla. Olin saavuttanut arvostelulajissa sellaisen aseman, että pääsin jo lähtemään kisoihin samalta viivalta kuin suurmaiden kuten Saksan ratsastajat. Pienestä maasta tullaan arvostelulajiin aina pahalta takamatkalta. Jos olet vain yhtä hyvä, häviät.

Tallin pyörittämisen lisäksi lukemattomia urheilijoita ja hevosia valmentanut Kyrklund on vuosikymmenet matkustanut intensiivisesti ympäri maailmaa arvostettuna valmentajana.

Uskallan sanoa, että olisin ollut hyvin lähellä olympiakultaa silloin Matadorilla.

– En koskaan pysähtynyt sekunniksikaan antamaan itselleni aikaa tai miettimään, missä nyt mennään. Painoin vain menemään täysillä. Mutta sitten tapahtui jotain, joka pakotti pysähtymään.

Kyrklund tarkoittaa rintasyöpädiagnoosia, jonka sai 2014.

– Se leikattiin, ja kaikki meni hienosti. Mutta sitten syöpä uusi, ja jouduin uusiin raskaisiin hoitoihin. Nyt olen ihan ok. Ensimmäinen kerta säväytti huomattavasti enemmän kuin jälkimmäinen, yksityisen terveyskuluvakuutuksen kautta syöpähoitonsa saanut helsinkiläinen kertoo.

– Onhan se kova juttu antaa elämänsä jatkuminen toisten ihmisten ammattitaidon varaan. Osaavia olivat.

Vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä erittäin menestyksekkäästi reilusti yli 50-vuotiaana kilpaillut Kyrklund ei enää nouse hevosen selkään.

– En ole enää ikäni ja sairauksieni takia niin hyvässä vedossa, että ratsastaminen olisi reilua itseäni saati hevosta kohtaan. Nykyään valmennan maasta, pitkällä urallaan mm. ratsastusurheilun vaikuttajiin kuuluneeseen prinsessa Anneen hyvin tutustunut Kyrklund kertoo.

Elämän- ja sielunkumppaninsa, valmentaja Richard Whiten kanssa Kyrklund on omistanut Snowhill Farm -nimisen nykyään 10 hevosen tallin Englannin Länsi-Sussexissa vuodesta 1998. Arvostuksesta kertoo sekin, että ruotsalainen Uppsalan maataloustieteellinen yliopisto nimitti Kyrklundin ratsastustaidon professorikseen, kun aikanaan perusti alan tiedekunnan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?