Tokion olympialaiset: Jenny, 26, urheilee olympialaisissa avannepussin kanssa - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Jenny, 26, urheilee olympialaisissa avannepussin kanssa fyysisessä lajissa – vatsaleikkaus oli päättää uran: ”Olen tottunut kipeisiin osumiin”

Lääkärit uumoilivat Jenny Carlsonin käsipallouran päättyvän vaativaan vatsaoperaatioon, mutta toisin kävi.

Jenny Carlson debytoi Ruotsin maajoukkueessa maaliskuun olympiakarsinnoissa ja on mukana myös kisajoukkueessa.

23.7. 23:27

Jenny Carlson, 26, pelaa käsipalloa Tokion olympialaisissa vastoin kaikkia odotuksia. Vakavista terveysongelmista kärsinyt ruotsalainen debytoi maajoukkueessa maaliskuun olympiakarsinnoissa ja on mukana myös kisajoukkueessa.

Kun Carlson oli 18-vuotias, hänelle diagnosoitiin haavainen paksusuolitulehdus, joka on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että käsipalloilijalle määrätty lääkitys aiheutti komplikaatioita, kuten munuaiskiviä, vyöruusun ja verihyytymän jalassa.

Kesällä 2018 urheilija joutui vatsaoperaatioon, jossa hänelle asennettiin avannepussi. Juuri ammattilaisena aloittanut Carlson joutui jättämään kauden kesken. Kentille palattuaan hän on pelannut pussi vatsassaan.

Carlson puhui aiheesta Aftonbladetille mielellään.

– Olen päättänyt olla avoin asian suhteen, koska olen kokenut monissa yhteyksissä siitä puhumisen tabuksi. Homma on toiminut hyvin, ja haluan osoittaa, että palaaminen huippu-urheiluun on todella mahdollista, Carlson sanoi lehdelle.

Ennen leikkausta lääkärit vielä epäilivät, voisiko hän pelata käsipalloa enää koskaan.

– Ei ole varmuutta siitä, miten kroppa reagoi tällaiseen operaatioon. Monelle tulee ongelmia. Jos ei fyysisiä, niin sitten psykologista epäröintiä, mitä uskaltaa tehdä.

Leikkauksen jälkeen Carlson on pelannut ammattilaisena Tanskassa Aalborgin ja Holstebron joukkueissa. Nyt hän on läpimurron kynnyksellä maajoukkueessa isoimmalla mahdollisella näyttämöllä: olympialaisissa.

Avanteen kanssa pelaaminen voi olla kivuliasta, jos vatsaan kohdistuu iskuja, mutta ruotsalaispelaajaa se ei isommin häiritse.

– Siihen voi ehdottomasti tulla iskuja, jotka satuttavat. Mutta olen sikäli onnekas, että olen tottunut kipeisiin osumiin. Ei se satu sen enempää kuin vaikka polven iskeytyminen lattiaan. Kysymys on enemmän psykologinen, pitää uskaltaa ottaa osumia siihen.

Carlsonin debyytti olympiatasolla on edessä sunnuntaina, kun Ruotsi kohtaa turnauksen avausottelussaan Espanjan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?