Tokion olympialaiset: Sarah Sjöström toipui vammastaan, mutta ei usko mitalivauhtiin - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Ruotsin megatähden pahin painajainen kävi toteen viime talvena jäisellä asfaltilla – ”En pystynyt pukemaan edes uimalakkia”

Uinnin 43-kertainen arvokisamitalisti on taistellut viime kuukaudet aikaa vastaan. Kyynärpää hajosi helmikuussa epäonnisessa tapaturmassa.

Sarah Sjöströmillä on Tokion olympia-altaassa kova työ, jotta 43 arvokisamitalin saalis kasvaisi entisestään.

22.7. 15:49

Ortopedin diagnoosia kuunteli tukholmalaisessa St. Göranin sairaalassa 7. helmikuuta itkevä nainen. Uinnin megatähdelle Sarah Sjöströmille, 27, oli juuri kerrottu, että hänen murtunut kyynärpäänsä joudutaan operoimaan alle kuusi kuukautta ennen olympiakisojen alkua. Toipumisajaksi ennen tosimielisen harjoittelun alkamista arveltiin noin kolme kuukautta.

Sjöström oli palaamassa 6. helmikuuta harjoituksista, kun hän liukastui jäisellä asfaltilla ja kaatui koko painollaan kyynärpäänsä päälle.

– Kun näin röntgenkuvat, en olisi uskonut olevani täällä, Sjöström sanoi torstaina Tokiossa Ruotsin naisuimarien tiedotustilaisuudessa.

Peräti 43-kertaisen pitkän radan arvokisamitalistin, 100 metrin perhosuinnin EM-kultaa jo 14-vuotiaana 2008 voittaneen Sjöströmin kamppailua aikaa vastaan on seurattu Ruotsissa intensiivisesti.

– En pystynyt pitkään aikaan pukemaan edes uimalakkia. Tämä on ollut kova kivunsiedon, tahdonvoiman ja kärsivällisyyden testi, Riossa päämatkansa olympiakullan ja kaksi muuta mitalia ottanut uimari sanoi.

Jo vuosia Pohjolan parhaisiin urheilijoihin kuulunut nainen on voittanut 100 metrin perhosuinnin pitkän radan arvokisoissa peräti yhdeksän kertaa, muilta matkoilta on napsahtanut 14 kultaa.

Kyynärpää on toipumisvaiheessa sallinut perhosuinnin harjoittelua kovilla tehoilla niin vähän, että Sjöström harkitsi pitkään osallistuvansa Tokiossa vain vapaauintiin, jonka kertoi kulkevan hyvin.

Lue lisää: Huippu-urheilija liukastui kadulla karuin seurauksin – käsivarsi kursittiin kasaan ruuveilla ja metallilevyllä

Lopulta mieli muuttui, vaikka tilastojen valossa maannainen Louise Hansson on tällä kertaa kisojen kovin ruotsalainen perhosuimari.

– Olen uinut kansainvälisellä huipputasolla 100 metrin perhosta jo 13 vuotta enkä halunnut katkaista sarjaa. Missään nimessä en ole elämäni kunnossa enkä mitaliehdokas henkilökohtaisilla matkoilla.

Lue lisää: 27-vuotias olympiavoittaja avautui halventavasta palautteesta – törky­kommentit lisääntyvät tiettyinä hetkinä: ”Täysin vinoutunutta”

Sjöström on maailmanennätyksen haltija sekä 100 metrin perhosuinnissa (55,48) että 100 metrin vapaauinnissa (51,71). Tällä kaudella matkat kulkivat toipilasvaiheen jälkeen kuukausi sitten 57,65 ja 53,47.

Tokion kisojen siirtäminen vuodella merkitsi Sjöströmille myös toisen henkilökohtaisen projektin pitkittymistä.

– Minusta alettiin 2018 kuvata tv-dokumenttia, jonka piti huipentua Tokiossa 2020. Nyt sitä onkin kuvattu jo kolme vuotta, hän naurahti.

Dokumentin nimi on osuvasti Kampen mot klockan eli taistelu kelloa vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?