Seppo Räty Tokion MM-kisoista: ”Tokkopa sekään olisi seksiä kestänyt” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Seppo Rädylle Japani ei ollut ”lainkaan paska maa” – paljastaa hurjan tarinan Tokion MM-kisojen kulisseista: ”Silmistä näki, että kipeää teki”

Tokion olympialaisten sänkykohu ei tullut Tohmajärven jätille yllätyksenä. Nyt hän kertoo, mitä Tokion kulisseissa tapahtui 1991, jolloin hän heitti MM-hopealle maailmanmestari Kimmo Kinnusen vanavedessä.

Keihäsjätit Kimmo Kinnunen (vas.) ja Seppo Räty olivat 1990-luvun suomalaistähdet. Kaksikolla oli aina pilkettä silmäkulmissaan, ja erilaiset kujeet olivat arkipäivää myös Tokion MM-kisoissa 1991.

22.7. 6:30

Tokio

Ennen Tokion olympialaisten alkua suureksi puheenaiheeksi ovat nousseet urheilijoiden asuttaman olympiakylän sängyt, jotka on villien teorioiden mukaan väitetty rakennetun pahvista siksi, etteivät urheilijat harrastaisi seksiä näinä vaikeina korona-aikoina.

Kisajärjestäjien mukaan pahviset sängyt on valittu kierrätyssyistä.

Niin tai näin, Tokion tarjoamien kisamajoitusten yksityiskohtien kummastelu ei ole mitenkään tavatonta. Kun Japanin pääkaupungissa järjestettiin yleisurheilun MM-kilpailut 1991, ainakin osa Suomen joukkueesta päivitteli sänkyjen vaatimatonta tasoa. Ennen muuta keihästähti Seppo Räty.

– Kisakylän hotellin sänky oli sitä tasoa, että tokkopa sekään olisi seksiä kestänyt – ehkä jopa huonommin kuin nyt nämä Tokion paljon puhutut pahvialustat. Ei tullut mieleen edes kokeilla, Räty tokaisee nyt, kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin.

– Tuntui niin ilkeältä nukkua siinä hetekassa, että nopeasti päätin nukkua lattialla. Siinä sai jopa unen päästä kiinni, kuusinkertainen arvokisamitalisti jatkaa.

Kisakylän hotellin sänky oli sitä tasoa, että tokkopa sekään olisi seksiä kestänyt

Tässä ovat Tokion olympialaisten paljon kohutut pahviset sängyt.

Hellettä piisasi tuolloinkin, eikä kuumuus ole koskaan ollut keihäslegendan paras ystävä, joten yöt tuntuivat kuulemma muutenkin tuskaisilta. Kaikesta huolimatta Tohmajärven jätti muistelee lämmöllä Tokion kisoja ja niiden järjestelyjä.

– Japani ei ollut lainkaan paska maa! Itse asiassa yksi parhaista, joissa olen koskaan käynyt. Sänkyjä lukuun ottamatta kaikki järjestelyt toimivat hienosti, ja olihan siinä suurkaupungissa sellainen ihmissirkus, ettei sellaista ollut ennen nähnytkään, Räty, 59, kertoo.

Pyörittiin siellä jollain torilla ja sitten eksyttiin kaduille, joilta ei päässyt kuin pimeille kujille.

Fiilikset olivat katossa myös itse päänäyttämöllä, Tokion Olympiastadionilla, jossa Räty heitti hopealle Kimmo Kinnusen voittaessa omalla ennätystuloksellaan 90,82. Lukuisten suomalaiskatsojien verkkokalvoille ovat piirtyneet unohtumattomasti tv-kuvat hurmoksessa kädet pystyssä pitkin kenttää juoksevasta Kinnusesta, Rädyn kisareissujen sielunkumppanista.

– Olihan se hienoa ottaa kaksoisvoitto, ja voiton ilman muuta soi Kimmolle, jolla loksahti siinä ennätysheitossaan kaikki kohdalleen. Itselleni jäi mieleen, että vaikka Kimmo oli innoissaan voitostaan, kahden kesken hän pysyi kylmäpäisenä ja puhui kisasta vain analyyttiseen sävyyn, Räty selvittää.

– Se oli sitä meidän keskinäistä tyyliämme.

Kisan jälkeen kaksikko oli sännännyt Tokion keskustaan. Juhlat olivat kuitenkin jääneet lyhyiksi.

– Pyörittiin siellä jollain torilla ja sitten eksyttiin kaduille, joilta ei päässyt kuin pimeille kujille. Meillä oli pelkät Cokikset kädessä, joten ajateltiin, että parempi lähteä takaisin kämpille, Räty sanoo.

– Jos kisasuorituksia ei lasketa, niin melkeinpä sen reissun hauskimmat muistot koettiin Sapporossa, jossa olimme reilun viikon valmistavalla leirillä ennen Tokioon saapumista. Meillä meni Kimmon kanssa suunnitelmat hieman pieleen siellä, hän jatkaa hymähdellen.

Kimmo Kinnunen ja Seppo Räty ovat veistelleet keihäänheitosta usein kilpaurien jälkeenkin. Tämä on vuodelta 2012.

Sapporon kylpylämäisessä leiripaikassa oli Rädyn mukaan niin kuuma allas, että vain harvat tohtivat laskeutua sinne rentoutumaan. Aivan altaan välittömässä läheisyydessä löytyi sermien takaa puolestaan hierontapöytä, jossa suomalaisurheilijat kävivät päivittäin lihashuollossa.

– Yhtenä päivänä yksi kisajoukkueemme johtajista tuli sitten siihen ja kyseli, että voisiko hän saada suomalaisurheilijoiden jälkeen hierontavuoron, kun oli kuulemma hartiat ja niskat niin kipeänä lentämisestä. No, me oltiin Kimmon kanssa juuri siinä pöydän lähellä ja heti toisiamme vilkaistuamme tiesimme, että järjestäisimme kimpassa pienen jekun, Räty kertoo.

– Ei puhuttu Kimmon kanssa mitään, mutta hierojakin ymmärsi, mitä tuleman piti. En millään viitsi kertoa johtajan nimeä, koska siitä voi seurata suloinen kosto.

Me tietysti Kimmon kanssa voideltiin johtaja sillä linimentillä päästä varpaisiin niin tehokkaasti, että omia näppejänikin poltteli.

Vuoronsa saatuaan joukkueenjohtaja kävi hierontapöydälle vatsalleen. Siinä vaiheessa hieroja vetäytyi takavasemmalle ja teki tilaa keihäskaksikolle.

– Näimme pöydän vieressä harvinaisen tulista linimenttiä. Se oli oikeasti niin polttavaa, ettei sitä arvannut laittaa omiin kipeisiinkään paikkoihin kuin aivan pikkaisen. No, me tietysti Kimmon kanssa voideltiin johtaja sillä linimentillä päästä varpaisiin niin tehokkaasti, että omia näppejänikin poltteli pitkään sen jälkeen, Räty tarinoi.

– Ideana tietysti oli, että kohta johtaja alkaisi huutaa tuskissaan.

Seppo Räty kertoo nyt, mitä kaikkea Tokion MM-kisojen 1991 kulisseissa oikein tapahtui.

Viimeistään Räty ja Kinnunen luulivat näin tapahtuvan, kun kyseinen mieshenkilö laskeutui kaulaansa myöten kuumavesialtaaseen.

– Perkele, mutta ei. Siellä hän vaan pysyi mahdottoman pitkään ja ilmekään värähtämättä. Silmistä kyllä näki, että kipeää teki, mutta kaveri oli kerta kaikkiaan päättänyt olla suomatta maille sitä jekkunautintoa, Räty selvittää.

– Oltiin Kimmon kanssa ymmällämme. Otti tietysti kupoliin, ja varsinkin seuraavan päivän aamupalalla, kun kaveri kehuskeli ääneen, kuinka rentouttavan hieronnan ja kylvyn oli saanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?