Kieltolakia rikkoneet olympia­vieraat saivat japanilaiset jyrähtämään – ulkomaalaisia varoitettiin

Ravintolat eivät saa myydä alkoholia olympiakaupunki Tokiossa. Ulkomaisten kisavieraiden tekemisiä tarkkaillaan.

Koronaviruslukujen kasvaminen huolettaa japanilaisia Tokion olympialaisten avajaisten alla.

20.7.2021 8:20

Tokio

Olympiakaupunki Tokioon julistettiin hätätila reilu viikko sitten koronavirustilanteen heikennyttyä. Hätätila on voimassa elokuun 8. päivään kestävien kisojen ajan.

Koronatilanteen takia olympialaiset järjestetään ilman yleisöä. Hätätila on johtanut myös tiukkoihin rajoituksiin ravintoloissa. Ravintolat pitää sulkea kello 20, eivätkä ne saa myydä ollenkaan alkoholia.

Japan Timesin mukaan alkoholin myyntikielto on raivostuttanut osan Tokion ravintoloitsijoista.

– Jos kerran olympialaiset järjestetään, niin meidänkin pitäisi antaa toimia normaalisti. Tätä on vaikea hyväksyä, eräs ravintolan pitäjä sanoi.

– On sokki, että emme saa myydä alkoholia, toinen valitti.

Olympialaisiin osallistuvia urheilijoita, heidän taustahenkilöitään sekä median edustajia koskevat lisäksi tiukat liikkumisrajoitukset. Esimerkiksi median edustajat ovat maahan saapumisen jälkeen kolme päivää karanteenissa, ja sinä aikana hotellilta saa poistua vain kerran päivässä 15 minuutin ajaksi esimerkiksi tekemään ostoksia.

Maahan saapumisen jälkeen 14 ensimmäisen vuorokauden aikana julkisen liikenteen käyttö on kielletty, eikä hotellin lisäksi saa liikkua kuin olympialaisten kisapaikoille, lehdistökeskuksiin ja muihin tiukasti rajattuihin paikkoihin.

Tokion olympialaisten fanipuisto jää tyhjäksi kisojen aikana, sillä kisatapahtumiin ei päästetä yleisöä.

Sääntöjä on rikottu niin olympiavieraiden kuin ravintoloiden osalta, ja se sai Tokion olympiajärjestäjät reagoimaan. Kisajärjestäjät lähettivät muutama päivä sitten kisoissa työskentelevien mediayhtiöiden korona-asioista vastaaville henkilöille sähköpostin, jossa muistutettiin voimassa olevista rajoituksista ja varoitettiin mahdollisten sääntörikkeiden tuomista seurauksista.

Viestin mukaan japanilaismedia on ”raportoinut kattavasti useista tapauksista, joissa ulkomaiset kisavieraat oli nähty juomassa Tokion keskustan alueilla”. Nämä tapaukset olivat kisajärjestäjien mukaan nousseet puheenaiheeksi myös Japanin parlamentissa.

Kisajärjestäjien viestissä ohjeistetaan olympiavieraita olemaan menemättä ravintoloihin, jotka ovat auki klo 20 jälkeen tai jotka myyvät alkoholia.

– Tämä voidaan tulkita vierailuksi laitonta liiketoimintaa harjoittavassa paikassa ja tästä voi koitui vakava mainehaitta sinulle, yhtiöllesi sekä Tokion olympiakisoille, viestissä kirjoitetaan.

Järjestäjien mukaan sääntörikkomukset voivat johtaa tutkintaan ja jatkotoimiin.

Tokion kisoihin osallistuu runsaat 11 000 urheilijaa. Kun tuohon lukuun lisätään muut olympiavieraat, niin Japaniin matkustaa ulkomailta yhteensä kymmeniätuhansia henkilöitä. Tulijoiden määrä on saanut osan paikallisista huolestumaan tautitapausten mahdollisesta kasvusta, vaikka kaikkia olympiavieraita testataan säännöllisesti koko Japanissa olon ajan.

Suojapukuiset viranomaiset kävelivät Kiinan olympiajoukkueen jäsenten ohi Naritan lentokentälllä Tokiossa.

Japanin väkimäärä on 126,3 miljoonaa. Tokiossa kirjattiin lauantaina 1 410 koronatartuntaa, mikä oli suurin päiväkohtainen luku viimeisimmän puolen vuoden aikana.

Koko Japanissa tautitapauksia on ollut viime päivinä noin 3 000 vuorokaudessa. Japan Timesin mukaan urheilijoiden ja muiden olympiavieraiden joukossa tautitapauksia oli sunnuntaihin mennessä kertynyt 55 kappaletta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?