Elias Kuosmanen teki rajun muodonmuutoksen muutamassa kuukaudessa - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Elias Kuosmanen teki rajun muodon­muutoksen muutamassa kuukaudessa – kertoo kaverien hämmästelystä: ”Jäätävän iso!”

Elias Kuosmanen painii Tokiossa noin seitsemän kiloa painavampana kuin kevään olympiakarsinnoissa. Paitaa hän ei enää halua joka paikassa riisua.

Päätettyään vaihtaa sarjaa 130-kiloisiin Elias Kuosmanen aloitti melkoisen massakuurin, jonka aikana syöminen kävi jo työstä.

19.7. 7:10

Kun Arvi Savolainen nappasi keväällä olympiapaikan kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisiin, saman sarjan kilpakumppani Elias Kuosmanen reagoi salamana ja päätti yrittää Tokioon lajin isoimmasta painoluokasta, 130-kiloisista.

Tempun onnistuminen 8. toukokuuta Bulgarian karsintaturnauksessa rajusti alipainoisena, noin 107-kiloisena, on kuluvan vuoden suurimpia sensaatioita suomalaisessa huippu-urheilussa.

– Kun olympiapaikka varmistui, vedinkin sitten viiden viikon kovan punttikuurin, jolla nostettiin painoa. Se oli kovaa työtä niin salilla kuin ruokapöydässä, painonnostoharjoituksista kotimatkalla ollut vantaalainen naurahti perjantaina IS:lle.

Lue lisää: Elias Kuosmanen uuvutti järkälemäiset vastustajansa – valmentaja meni sanattomaksi

Kun 130-kiloisten turnaus alkaa Tokiossa Makuharin messuhallissa 1. elokuuta, digitaalit näyttävät Kuosmaselle jo aivan eri lukemia kuin toukokuussa Sofiassa.

– Kisapaino asettuu 113–114 kilon tietämille. On kiva hypätä 20. päivä Tokion-koneeseen, kun voi tilata niin monta lentokoneateriaa kuin haluaa. Ei tarvitse stressata sitäkään, miten arvaamattomasti elimistö reagoi pitkään lentomatkaan kesken kovan painonpudotuksen. Painonpudotuksen loppuvaihe eli nesteistä vetäminen on viheliäistä puuhaa.

Kuosmanen huokaisee kertoessaan, millainen urakka painon kohottamisesta tuli.

Kuuban Mijain Lopez tavoittelee Tokiossa temppua, joka ei onnistunut edes itseltään Aleksandr Karelinilta: neljättä olympiakultaa putkeen kreikkalais-roomalaisen painin suurimmassa painoluokassa.

– Ruokavaliossa painopiste oli tietysti proteiineissa. Joka aterialla piti syödä melkein ähkyyn, ja se mikä aluksi tuntui kivalta vaihtelulta, muuttui lopulta kovaksi työksi. Keskipakkiakin on tullut sen verran, ettei ihan joka paikassa viitsi riisua paitaa, mutta se hinta oli maksettava.

Entinen huippupainija ja Painiliiton puheenjohtaja, lääketieteen tohtori Tuomo Karila antoi Kuosmaselle yksinkertaisen ohjeen: ”Kertaakaan ei saa tulla nälkä!”

Noin kuluneen kuukauden harjoittelun pääpaino on taas ollut painisalilla.

– Vaikka olen kasvanut, en tunne millään lailla hidastuneeni tai että happi liikkuisi huonommin. Nopeus ja aerobinen kunto ovat uudessa sarjassa ehdottomia kilpailuetujani.

Työ punttisalilla ei ole jäänyt Kuosmasen kavereilta huomaamatta.

– Kun olen tavannut frendejä, joita en ihan joka viikko näe, niin onhan sieltä tullut ihan mairittelevaa kommenttia, kuten että ”oletpa jäätävän iso”.

Salilla Kuosmanen kasvatti massaansa, mutta onnistui myös hilaamaan maksimituloksiaan ylöspäin.

– Penkiltä 8 kertaa 130 kilon sarja, tempaus 120 kiloa, raakana rinnalle 150 kiloa, syväkyykky 210 kiloa ja maastaveto 230 kiloa, mutta se ei ollut läheskään maksimi. Siinä nyt joitakin esimerkkejä.

Tokiossa Kuosmanen uskaltaa sanoa tavoittelevansa jopa jonkinlaisen realismin pohjalta pronssimitalia.

– Sarjan kuninkaat ovat Kuuban Mijain Lopez ja Turkin Riza Kayaalp. He ovat sellaisia vähärasvaisia 130-kiloisia jätkiä ja aika lailla omassa kastissaan. Mutta sen jälkeen tulee paljon tasapäisempää porukkaa, jossa aika monen paino liikkuu siinä 120 kilon tietämissä.

Kuosmanen kuulee vasta Tokiossa, osuuko samaan arvontakaavioon kuin ykkössuosikit.

Olympiakisojen toinen suomalaispainija Arvi Savolainen (päällä) aloittaa urakkansa 2. elokuuta, Elias Kuosmanen päivää aiemmin.

– Sen tiedän, että mikään haluttu vastustaja en ole, koska painin niin eri tavalla kuin tyypillinen superraskaan tyyppi ja olen kaikille ihan katsomaton kortti.

Yle esittää kisojen alla 22. heinäkuuta Vesa-Matti Savisen tekemän dokumentin Tokion matka kahdelle, jossa käydään raastavan läheltä läpi Kuosmasen ja Savolaisen Tokio-projektin dramaattiset vaiheet ja yllättävät käänteet.

– Olympiadiin on mahtunut sellaisiakin hetkiä, jotka haluan juuri nyt unohtaa. Katson kyllä sen dokkarin, mutta sitä ennen käydään Tokiossa painimassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?