Venäjällä syntynyt Anton Embulaev, 21, käveli Helsingissä, kun ohikulkijat täräyttivät pysäyttävät sanat – ”Emme olleet uskoa sitä”

Anton Embulaev on nyrkkeilijälupaus, joka asuu nyrkkeilysalin yläkerrassa. Hän paljastaa nyt dramaattisia yksityiskohtia kivisestä matkastaan, jonka määränpäänä on maailmanmestaruus.

Anton Embulaev haluaa olla ensimmäinen suomalainen miesten ammattinyrkkeilyn maailmanmestari.

10.3. 6:30

Amin Asikaisen suojatti Anton Embulaev, 21, on suomalainen nyrkkeilijä, jonka draamantäyteinen tarina on kuin suoraan valkokankaalta varastettu.

Lajiin intohimoisesti suhtautuva Embulaev on valmis antamaan kaikkensa voittaakseen.

Vaikeuksista huolimatta hän ei ole koskaan luovuttanut nyrkkeilyunelmiensa suhteen.

Häntä voisi kuvailla jopa tosielämän Rocky Balboaksi.

Embulaev treenaa Kirkkonummella sijaitsevalla nyrkkeilysalilla.

Nyrkkeilijälupaus on syntynyt Venäjällä, mutta hän on asunut valtaosan elämästään Lahdessa.

Silti hän on kohdannut rasismia elämänsä aikana. Etenkin Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 monet ihmiset suhtautuvat kielteisesti venäläisiin.

Embulaevin mieleen on jäänyt yksi tapaus.

– Olin kerran kävelyllä kaverini kanssa ja puhuimme venäjää. Sitten kaksi ohikulkijaa kääntyi puoleemme ja sanoi: ”Vitun ryssät”, hän muistelee.

– Emme olleet uskoa sitä todeksi.

Sen jälkeen Embulaevia ei ole kiusattu taustansa takia. Hän uskoo säästyneensä siltä, koska on itse rauhan puolella.

Hänen suhtautumisensa sotaan on tiukka.

– Putin on erittäin väärässä. Venäläisten pitäisi mennä pois Ukrainasta.

Embulaev aloitti nyrkkeilyn Lahden Kalevassa 12-vuotiaana.

Hän olisi halunnut aloittaa jo 7-vuotiaana, mutta isä totesi pojan olevan liian nuori.

Meni viisi vuotta ennen kuin nuorimies aloitti kunnolla nyrkkeilyn.

– Se oli sielun valinta, hän tiivistää.

Embulaev nyrkkeili pitkään lahtelaisseuran leivissä, kunnes hän siirtyi vuonna 2022 Kirkkonummelle entisen huippunyrkkeilijän Amin Asikaisen valmennettavaksi.

Hän muutti tammikuussa 2023 kirkkonummelaisen nyrkkeilysalin yläkertaan.

Salin ”vintistä” remontoitiin Embulaeville 18,5-neliöinen asunto. Sieltä löytyy keittiö, vessa ja suihku. Tosin vessa sijaitsee asunnon ulkopuolella.

Embulaev nauraa, että kerran hän lukitsi itsensä asunnon ulkopuolelle käydessään vessassa.

Onneksi alakerran kuntosalilta löytyi päällepantavaa, jotta mies kehtasi kävellä naapuriin Asikaisen luokse pyytämään apua.

Embulaevin kämppä on 18,5-neliöinen.

Nuoren nyrkkeilijän suurimpia saavutuksia tähän mennessä ovat olympiatyylin nyrkkeilyssä A-junnujen Pohjoismaiden mestaruus ja miesten Suomen mestaruus.

Määrätietoisella nuorukaisella on nyrkkeilyssä yksi selkeä tavoite.

Hän haluaa olla Suomen ensimmäinen miesten ammattinyrkkeilyn maailmanmestari.

– Unelmatavoitteeni on olla kolmen eri painoluokan maailmanmestari, mutta tavoitteeni on olla ainakin yhden sarjan maailmanmestari. Haluan päästä nyrkkeilyn historiankirjoihin.

Maailmanmestariksi kruunaaminen vaatii valtavan paljon töitä ja taloudellisia resursseja.

Itsevarma Embulaev tuntuu tietävän tarkkaan, millainen resepti veisi hänet huipulle.

Hän luettelee tarvitsevansa esimerkiksi paljon ulkomaanleirejä, harjoittelua kolmesti päivässä, palautusvalmentajan, ravintovalmentajan ja huippunyrkkeilyvalmentajan.

Yksi reseptin raaka-aineista nyrkkeilijällä jo on.

Se on nyrkkeilyvalmentaja, lajilegenda Amin Asikainen.

– Olen ollut Aminin valmennuksessa nyt puoli vuotta. Hän on opettanut minulle, että menestyminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja jatkuvaa treenaamista, Embulaev sanoo.

Embulaev puhuu Asikaisesta todella kunnioittavaan sävyyn. Hän on kiitollinen valmentajalta saamastaan tuesta, avusta ja yhteistyösopimuksista.

Myös Asikaisen puoliso Nadia Ammouri on ollut Embulaeville tärkeä tukihenkilö.

– Amin käyttää minuun todella paljon aikaa. Jopa hänen vaimonsa Nadia auttaa minua. Hän on esimerkiksi löytänyt minulle sponsoreita, ja olen saanut häneltä henkistä tukea. Siitä tulee tosi lämmin ja hyvä fiilis, kun hän oikeasti näyttää välittävänsä.

Positiivisesti ja päättäväisesti puhuva Embulaev kertoo, että ennen tätä vuotta hänellä oli asiat paljon huonommin kuin nyt.

Joulukuussa 2021 oli Embulaevin elämän synkin hetki.

Hänen silloinen valmentajansa Joni Turunen muutti Tampereelle ja jätti nyrkkeilijän yksin Helsinkiin.

Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset sulkivat ravintolat, mikä tarkoitti järjestyksenvalvojana toimineelle Embulaeville tyhjää tiliä.

Nuorukainen alkoi velkaantua.

Hän erosi tyttöystävään.

Koko vuoden nyrkkeilyt EM- ja MM-kisat mukaan lukien menivät ”päin persettä”.

– Silloin oli matalin pohja, missä olen ollut. Se aika oli todella vaikeaa, olin melkein masentunut, nyrkkeilijä muistelee.

Hän ei kuitenkaan voinut jäädä maahan makaamaan.

Hänestähän piti tulla maailmanmestari.

Yksi asia antoi Embulaeville voimaa taistella vaikeuksia vastaan.

– Kaikki läheiseni uskoivat minuun. Se sai minut ajattelemaan, että minun on pakko jatkaa. Minun täytyi ottaa itseäni niskasta kiinni. Minun vain täytyi nostaa itseni siitä kuopasta.

Taloudelliset vaikeudet johtivat jopa maksuhäiriömerkintään. Ikävä leima ei ole kuitenkaan vaikuttanut nyrkkeilijän elämään mitenkään.

– Olen todella onnekas, kun minulla on niin paljon hyviä ihmisiä lähellä. Olen aina saanut apua, kun olen sitä tarvinnut.

Yksi nyrkkeilijän taustavoimista auttoi Embulaevia saamaan työpaikan. Sen avulla nyrkkeilijä sai maksettua velkansa pois.

Nyt hän kuvailee tilannettaan paljon paremmaksi.

Embulaev on nyrkkeilyn ohella järjestyksenvalvoja, tulkki ja kiinteistönhuoltaja. Järjestyksenvalvojan työt hän aikoo lopettaa, jotta saa viikonloput vapaiksi.

Amatöörinä Suomen mestaruuden voittanut ja MM-kisoissa 2021 otellut Embulaev debytoi ammattilaisena viime vuoden lokakuussa. Ammattilaisuran saldo on kaksi ottelua ja kaksi voittoa.

Tavoitteena olisi, että parin vuoden sisällä nyrkkeilijä alkaisi tienaamaan otteluista hyvin.

– Suunnitelmani on, että 1,5 vuoden päästä saan 50 000 euroa tai jopa kuusinumeroisia summia yhdeltä matsilta.

– Maailmanmestaruuteen minulla menee laskelmieni mukaan viitisen vuotta. Neljä nopeimmillaan.

Nyrkkeilijä saa rahaa otteluista, jos yleisö on valmis maksamaan tämän näkemisestä kehässä.

Embulaeville on selvää, miten aikoo saada yleisön kiinnostumaan hänestä.

– Aion olla oma itseni. Käyn haastatteluissa ja keskityn sosiaaliseen mediaan. Minulla on tulossa erilaisia projekteja, jotka liittyvät somenäkyvyyteen. Urheilijan pitää olla julkinen kasvo.

Embulaev arvostaa aitoutta myös muissa ihmisissä. Hänellä ei ole varsinaista idolia, koska hänen täytyy itse olla oma idolinsa.

Hän kertoo pitävänsä todella paljon esimerkiksi ukrainalaisesta nyrkkeilijästä Oleksandr Usykista ja amerikkalaisesta Terence Crawfordista.

– Crawford on todella kova äijä, hän osaa ihan kaikkea. Hän on myös todella aito. Hän ei jaa pelkästään sponsorimainoksia tai kauniita kuvia, vaan myös peruselämää. Sitä arvostan.

Embulaev ottelee seuraavan kerran lauantaina 11.3. Kirkkonummella. Vastaan asettuu moldovalainen Cvintilian Lisii, 23.

Lisii on maansa mestari potkunyrkkeilyssä.

– Hänellä on potkunyrkkeilytausta ja hän tekee todennäköisesti paljon virheitä. Minulla on itsevarma fiilis ja lähden voittamaan, Embulaev latoo nälkäisenä.

– Koulutan hänet nyrkkeilyllisesti. Tämä on minun lajini, ei hänen.

Nyrkkeily on äärimmäisen vaarallinen laji. Toistuvat iskut päähän voivat aiheuttaa vakavia vammoja – pahimmillaan jopa kuoleman.

Embulaev ei vaaroja pelkää.

Häntä mietityttävät otteluissa aivan muut asiat. Hän havahtui hiljattain siihen, että on alkanut jännittämään tavallista enemmän.

Nyt nyrkkeilijä on keksinyt, mistä jännityskausi johtuu.

– En pelkää sitä, että otteleminen olisi vaarallista. Minua pelottaa vain häviäminen. Olen sanonut kaikille, että olen paras ja voitan maailmanmestaruuden. Jos häviän, olen paska.

– Sitä minä pelkään yli kaiken.

Artikkelia korjattu kello 7.45. Embulaev aloitti nyrkkeilyn Lahden Kalevassa, ei Lahden nyrkkeilyseurassa. Hän kohtaa lauantaina 11.3. Cvintilian Lisiin, ei Evgeni Shabazovia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?