Suomi pyörsi Venäjä-boikottinsa: ”Toivon ymmärrystä”

Suomen Nyrkkeilyliitto lähettää urheilijoita MM-kisoihin, vaikka turnaukseen osallistunee myös venäläisiä. Linja muuttui yllättäen.

Kuvituskuva.

23.1. 18:14

Suomi lähettää joukkueen Intian New Delhissä maaliskuussa käytäviin nyrkkeilyn naisten MM-kisoihin, vaikka turnaukseen osallistuu näillä näkymin myös Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita maatunnuksineen päivineen.

Vielä syksyllä Suomen nyrkkeilyliitto ilmoitti boikotoivansa turnauksia, joissa venäläiset ja valkovenäläisetkin ottelevat.

Nyrkkeilyliiton hallitus kuitenkin pyörsi tammikuussa päätöksensä. Suomalaiset nyrkkeilijät voivat jatkossa otella arvokilpailuissa tai olympiakarsinnoissa Venäjän tai Valko-Venäjän urheilijoita vastaan.

Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine kommentoi boikotin pyörtämistä Ilta-Sanomille maanantaina.

– Taustalla on se ajatus, että urheilijat joutuvat kohtuuttomaan tilanteeseen kärsimään tästä. He kuitenkin panostavat urheiluun ja haluavat sitä tehdä. Arvokilpailuissa tehtiin nyt tällainen muutos päätökseemme, Laine sanoo.

Nyrkkeilyliiton boikotti pitää muilta osin. Se ei lähetä urheilijoita Venäjällä tai Valko-Venäjällä järjestettäviin tapahtumiin. Liitto ei myöskään ota vastaan venäläisiä tai valkovenäläisiä nyrkkeilijöitä eikä toimitsijoita Suomessa järjestettäviin nyrkkeilytapahtumiin.

Muissa turnauksissa kuin MM-kisoissa tai olympiakarsinnoissa suomalaiset antavat luovutusvoiton kohdatessaan venäläisen tai valkovenäläisen ottelijan.

Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine.

Toiminnanjohtaja Laineen mukaan Nyrkkeilyliiton valmennusjohto oli aloitteellinen päätöksen muokkaamisessa.

– Olympiakarsinnat pidetään kesällä, ja jos urheilijat eivät saa sitä ennen kokemusta kansainvälisistä turnauksista, valmistautuminen jää ohkaiseksi. Ajattelimme, että on vähän heikkoa lähteä urheilemaan, jos ei ole niin sanotusti lämmitellyt.

Ajoivatko urheilulliset seikat eettisten arvojen ohi?

– En halua sitä noin sanoa. Saan ajatuksesta kiinni, mutta tässä voidaan palata politiikan ja urheilun symbioosiin. Niitä ei pitäisi sotkea keskenään, mutta sehän on vain kaunis klisee. Urheilu ja politiikka ovat tiukasti sidoksissa.

Laine myöntää, että venäläisiä vastaan ottelemisesta kieltäytyminen ”olisi varmasti ideologisesti oikea tapa”.

– Silloin jos olisi laajempi joukko maita, jotka toimisivat samalla tavalla, boikotilla olisi jotain vaikutusta. Emme halua, että Suomen urheilijat kantavat seuraukset.

Laineen mukaan Nyrkkeilyliitto kävi keskusteluja boikotoinnista pohjoismaisten ja muidenkin länsimaiden lajiliittojen kanssa, mutta yhtenäistä linjaa ei löytynyt.

Millaisen viestin Nyrkkeilyliitto lähettää tuoreella päätöksellään, Marko Laine?

– Urheilijoille uskon, että viesti on positiivinen. Heidän edellytyksiään emme lähde pilaamaan. Muilta tahoilta toivon ymmärrystä. Toimimme Suomen lajiliittojen kansainvälisissä kuvioissa ja vaikutamme siihen, että asioita saadaan eteenpäin ja kuntoon.

Kansainvälisen nyrkkeilyliiton Iban puheenjohtajana toimii venäläinen Umar Kremlev, joka tunnetaan läheisistä väleistään Vladimir Putiniin.

Iba on Kremlevin johdolla suhtautunut suopeasti venäläisiin ja valkovenäläisiin urheilijoihin.

Umar Kremlev on johtanut Kansainvälistä nyrkkeilyliittoa vuodesta 2020.

Luitko jo nämä?