Joukkue­kaverin petos paljasti nyrkkeily­tähden piilo­paikan – koko perhe lähetettiin natsien keskitys­leirille

Hollantilaisen Ben Brilin elämään mahtui monenlaisia käänteitä.

Ben Bril dominoi Hollannin nyrkkeilypiirejä 1920- ja 1930-luvulla.

7.11. 9:43 | Päivitetty 7.11. 17:45

Usein sanotaan, että joukkuekaverit puhaltavat yhteen hiileen ja pitävät toistensa puolia tilanteessa kuin tilanteessa. Jos nyrkkeilijä Ben Bril vielä eläisi, hän saattaisi kertoa, ettei tämä pidä paikkansa läheskään aina.

80 vuotta sitten Bril luotti mieheen nimeltä Sam Olij, jonka kanssa oli otellut lukemattomia kertoja ja astellut yhdessä vuoden 1928 kesäolympialaisiin kotimaansa Hollannin värejä kantaen.

Tuo luottamus osoittautui kuitenkin virheeksi, joka oli maksaa Brilin ja hänen perheenjäsentensä hengen.

Briliä ja Olijia yhdisti rakkaus nyrkkeilyyn. Kummatkin olivat lajissa äärimmäisen taitavia ja nousivat aina Hollannin maajoukkueeseen asti. Yksi asia erotti heitä kuitenkin nuoresta saakka.

Bril syntyi vuonna 1912 juutalaiseen perheeseen, jonka seitsemästä lapsesta hän oli toiseksi nuorin. Arki oli kaukana loistokkaasta: pojalla ei ollut omaa sänkyä, vaan hän nukkui oljilla perheensä kerrostaloasunnossa, jossa vessan virkaa hoiti ämpäri.

Vaikeista oloista huolimatta Bril nautti elämästään ja kulutti aikansa mieluiten kaduilla, muiden juutalaislasten kanssa nyrkkeillen. Harrastuksesta tuli hänelle jo varhain elinkeino, sillä ottelemalla oli mahdollista tienata pieniä summia rahaa.

Brilin ura lähti nousuun nopeasti, ja jo vuonna 1928 hänet valittiin mukaan edustamaan Alankomaita Amsterdamin olympialaisiin.

Amsterdamissa vietetään nykyisin vuosittain Ben Brilin muistoiltaa.

Bril oli tuolloin vasta 15-vuotias ja täytti 16 vuotta sopivasti kisojen avauspäivänä. Asiaa on jälkikäteen epäilty vedätykseksi, sillä kisoihin osallistumisen alaikäraja oli juuri 16 vuotta.

Olympialaisia seuranneen vuosikymmenen aikana Bril voitti Hollannin nyrkkeilymestaruuden kahdeksan kertaa ja nousi todelliseksi kansallissankariksi.

Vuonna 1935 hän saavutti itselleen tärkeimmän meriittinsä voittamalla Israelissa järjestetyt juutalaisten mestaruuskilpailut.

Bril oli aina ollut ylpeä syntyperästään ja uskonnostaan. Israelista palattuaan häntä ei näkynyt kehässä ilman tähdellisiä nyrkkeilyshortseja tai kadulla ilman näyttävää mestaruussormusta, jota koristi Daavidin tähti.

Vaikka juutalaisuus oli nyrkkeilijälle ylpeyden aihe, samaan aikaan Saksassa ilmapiiri muuttui päivä päivältä vihamielisemmäksi Brilin uskontoa kohtaan.

Vuonna 1940 natsi-Saksa valloitti Hollannin, mikä muutti Brilin elämän pysyvästi. Vuotta myöhemmin maassa astuivat voimaan lait, joiden avulla juutalaiset pyrittiin eristämään muusta väestöstä.

Tilanne tiivistyi kuukausi kuukaudelta, ja kesällä 1942 Hollannin juutalaiset määrättiin käyttämään asustuksessaan Daavidin tähtiä, joiden avulla heidät saattoi erottaa muusta väestöstä.

Samoihin aikoihin ensimmäiset maan juutalaiset kuljetettiin keskitysleireille, joiden arjesta siviiliväestöllä ei ollut juurikaan tietoa.

Hollantilaisnyrkkeilijän housuja koristi Daavidin tähti.

Bril suhtautui kuljetuksiin epäilevästi ja päätti piiloutua viranomaisilta yhdessä perheensä kanssa. Perhe vaihteli piilopaikkaa useaan otteeseen silloisessa kotikaupungissaan Utrechtissa.

Lopulta perhe kuitenkin pidätettiin – kiitos Sam Olijin, joka oli ollut Brilin joukkuekaveri vuoden 1928 olympialaisissa. Myöhemmin on kerrottu, että itse pidätyksestä oli vastannut natsimielisen Olijin poika Jan.

Kiinnijäämisen jälkeen Bril, hänen vaimonsa Celia ja poikansa Abraham vietiin Hollannissa sijainneelle Vughtin keskitysleirille. Sieltä heidän matkansa jatkui Westerborkiin ja lopulta Saksan puolelle Bergen-Belseniin, jossa henkensä menetti toisen maailmansodan aikana noin 50 000 ihmistä.

Keskitysleireillä Bril käytti aikansa jälleen nyrkkeillen – tällä kertaa pakon alla. Hänen haluttiin esittelevän kykyjään ja tarjoavan näin kaivattua viihdykettä leirien vartijoille.

Vaikka Bril menetti holokaustin aikana lähes kaikki sukulaisensa, hän ja hänen perheenjäsenensä selvisivät keskitysleiriltä hengissä kotiin.

Toisen maailmansodan jälkeen Bril ei enää nyrkkeillyt, mutta jatkoi rakastamansa lajin parissa – tuomarina – aina 1970-luvulle saakka. Elantonsa hän sai jo ennen sotaa perustamastaan voileipäkaupasta, jonka bisnes kukoisti Utrechtissa.

Ben Bril menehtyi 91 vuoden iässä vuonna 2003.

Hänet pettänyt joukkuekaveri Sam Olij istui sodan jälkeen yhdeksän vuotta vankilassa ja kuoli 1975. Olijin pojan kerrotaan paenneen tekojensa seurauksia Argentiinaan.

Amsterdamissa järjestetään nykyään vuosittainen muistoilta Ben Brilin kunniaksi. Entinen Hollannin mestari Barry Groenteman on nimennyt Brilin yhdeksi suurimmista esikuvistaan.

Lähteet: BBC, Europeana-sivusto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?