26-vuotiasta nyrkkeilymestaria uhkaa kuolemanrangaistus – ennakkotapauksena painija, jolta kidutettiin tunnustus

Mohammad Javadia odottaa kuolemanrangaistus.

Iran on tuominut nyrkkeilijä Mohammad Javadin kuolemanrangaistukseen.

18.1. 23:08

Iranin mestari, 26-vuotias nyrkkeilijä Mohammad Javad on tuomittu kuolemanrangaistukseen kotimaassaan. Javad pidätettiin sen jälkeen, kun hän oli osallistunut marraskuussa 2019 Iranin hallintoa vastustaneisiin mielenosoituksiin.

Nyrkkeilijän rangaistuksesta uutisoi Bild.

Javadin väitetään osallistuneen muun muassa valtion vankilarakennusten tuhoamiseen, saksalaislehti kertoo. Nyrkkeilijän väitetään myös kuuluvan oppositiojärjestö Mekiin, joka vastustaa Iranin nykyistä islamilaista tasavaltaa.

Iranilaisen toimittajan ja aktivistin Masih Alinejadin mukaan Javad tuomittiin kuolemaan lisäksi ”korruption levittämisestä”.

Javad ei ole ensimmäinen kuolemaantuomittu urheilija Iranissa. Syyskuussa 2020 iranilainen painija Navid Afkari, 27, hirtettiin osallisuudestaan valtion vastaisiin mielenosoituksiin.

Iranin oikeuslaitos väitti, että Afkari murhasi vartijan protestien yhteydessä. Vankilasta julkisuuteen vuotaneiden ääninauhojen perusteella Afkari oli kertonut, että hänet kidutettiin antamaan tunnustus, BBC uutisoi tuolloin.

Lue lisää: 27-vuotiaan elämä loppui kauhealla tavalla – julkisuuteen vuotaneiden äänitteiden kerrotaan paljastaneen sitä edeltäneen kidutuksen

Nyt muun muassa Alinejad vaatii urheilijoita reagoimaan Javadin puolesta, jotta hän välttäisi Afkarin kohtalon.

Luitko jo nämä?