Mike Tyson avoimena – ”Kun tutustuin sieniin, koko elämäni muuttui” - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Mike Tyson avoimena – ”Kun tutustuin sieniin, koko elämäni muuttui”

Mike Tyson kertoo käyttäneensä kiisteltyä lääkintämetodia.

Mike Tysonin vointi on parantunut aktiivivuosista. Kuva vuodelta 2019.

29.5. 16:39

Nyrkkeilylegenda Mike Tyson, 54, kärsi uransa aikana mielenterveysongelmista. Hän kävi jatkuvaa sotaa päänsä sisällä ja käyttäytyi arvaamattomasti myös muita ihmisiä kohtaan.

”Iron Mike” oli ulkoa kova, mutta sisimmässään hän harkitsi pahimmillaan jopa itsemurhaa.

Reutersin julkaisemassa artikkelissa Tyson kertoo, miten pääsi eroon ongelmistaan. Hän kokeili niin sanottuja ”taikasieniä”, joilla on psykedeelinen vaikutus mieleen. Sienet sisältävät psilosybiini-nimistä ainetta.

– Kun tutustuin sieniin, koko elämäni muuttui, Tyson selvittää.

Nyrkkeilymestari haluaa levittää sanaa psilosybiinin hyödyistä. Hänen mielestään sienet voivat tehdä maailmasta paremman paikan, jossa ihmiset ovat empaattisempia ja oikeudentuntoisempia.

– Jos laitat samaan huoneeseen kymmenen ihmistä, jotka eivät pidä toisistaan, ja annat heille psykedeelejä, he alkavat ottaa kuvia yhdessä, Tyson sanoo.

– Jos taas laitat samaan huoneeseen kymmenen ihmistä ja annat heille viinaa, he ampuvat toisensa. Se on totista totta.

Psilosybiini voi vaikuttaa ihmismieleen myös negatiivisesti. Käyttäjät saattavat kokea ahdistusta, paniikkia tai epämiellyttäviä hallusinaatioita. Lääketieteen asiantuntijat suosittelevat aineen käyttämistä vain lääkärin ohjeistuksesta.

Myös esimerkiksi Ruotsissa psilosybiinin käyttöä lääkkeenä on tutkittu. Suomessa psilosybiinin ja sitä sisältävien sienten käyttö on kiellettyä. Suomen laissa ne luokitellaan huumausaineiksi.

Luitko jo nämä?