Leon Spinks, 67, on kuollut – muistetaan sensaatiovoitosta Muhammad Alia vastaan - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Entinen nyrkkeilijä Leon Spinks, 67, on kuollut – muistetaan sensaatiovoitosta Muhammad Alia vastaan

Leon Spinks päihitti vuonna 1978 yllättäen itsensä Muhammad Alin.

Muhammad Ali (vas.) ja Leon Spinks kohtasivat helmikuussa 1978 Las Vegasissa. Tuolloin Spinks oli yllättäen parempi.­

7.2. 9:24

Nyrkkeilyn raskaan sarjan entinen maailmanmestari Leon Spinks on kuollut. Guardianin mukaan yhdysvaltalainen Spinks kuoli perjantaina. Hän oli 67-vuotias.

Spinks sairasti muun muassa eturauhassyöpää. Spinksiä edustaneen agentuurin mukaan hän oli sairastanut syöpää viiden vuoden ajan.

Spinks muistetaan nyrkkeilijänä siitä, että hän päihitti vuonna 1978 raskaan sarjan MM-ottelussa yllättäen Muhammad Alin. Kyseessä oli vasta Spinksin kahdeksas ammattilaisottelu, eikä kukaan odottanut häneltä voittoa.

Nuoruuden intoa puhkunut Spinks otti hajaäänituomiolla MM-vyön ja riimitteli ottelun jälkeen realistisesti omasta paikastaan kaikkien aikojen suurimmaksi itseään kutsuneeseen Aliin verrattuna.

– En ole suurin, olen vain uusin (I'm not The Greatest. Just the latest.), Spinks sanoi.

WBC-liitto otti Spinksiltä mestaruuden pois, koska hän valitsi uusintaottelun Alia vastaan, eikä otellut ykköshaastaja Ken Nortonia vastaan. Ennen uusintaottelua Spinks keskittyi harjoittelun sijasta äkkirikastumisesta nauttimiseen niin vauhdikkaasti, että sai lempinimen Neon Leon.

Uusinnassa Ali otti uransa viimeisen voiton. Spinks otteli vielä raskaansarjan mestaruudesta Larry Holmesia vastaan 1981, mutta hävisi teknisellä tyrmäyksellä. Hän siirtyi alempaan raskassarjaan ja pääsi haastamaan Dwight Muhammad Qawin 1986, mutta hävisi uransa viimeiseksi jääneen MM-ottelun teknisellä tyrmäyksellä.

Ammattilaisena Spinks otteli 46 ottelua voittaen niistä 26.

Amatöörinä Spinks voitti olympiakultaa Montrealissa 1976.

Leon Spinks vuonna 2006 ESPY Awards -gaalassa Los Angelesissa.­

Spinksin nuorempi veli Michael Spinks oli myös olympiavoittaja Montrealista 1976 ja piti raskaansarjan maailmanmestaruutta 1985–1988. Leon Spinksin poika Cory Spinks oli välisarjan maailmanmestari 2003–2005.

Guardianin mukaan vaimo Brenda Glur Spinks ja muutama muu läheinen ystävä ja perheenjäsen oli Spinksin vieressä tämän kuollessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?