Mike Tyson ja Roy Jones Junior kohtasivat vihdoin – näin legendojen kohtaaminen eteni - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Nyrkkeilylegendat kohtasivat! Näin Mike Tysonin ja Roy Jones Juniorin odotettu kohtaaminen eteni – ”Totta kai olen peloissani”

Yksi nyrkkeilyhistorian puhutuimmista otteluista, tai ainakin näytösotteluista, käytiin sunnuntaiaamuna Los Angelesissa.

Mike Tyson (vas.) ja Roy Jones Jr. kohtasivat Los Angelesissa.­

29.11.2020 7:41

Nyrkkeilyfanien hekumoima, pitkään odotettu – mutta myös pelätty ja kritisoitu – kahden lajilegendan välinen näytösottelu toteutui vihdoin.

Mike Tyson, 54, ja Roy Jones Jr., 51, astelivat kehään Los Angelesin Staples Centerissä varhain sunnuntaina, Suomen aikaa noin kello 6.50.

Jo aiemmin oli kerrottu, että ottelussa ei julisteta virallista voittajaa. Tapahtumassa oli kuitenkin epäviralliset arvostelutuomarit, jotka pisteyttivät kamppailun. Ottelun jälkeen tuomioksi kerrottiin tasapeli.

Näytösottelun pituudeksi oli sovittu kahdeksan kahden minuutin erää. Ottelijat käyttivät tavallista pehmeämpiä, 12-unssisia hanskoja. Tyrmäykset eivät olleet sallittuja. Jos ottelija olisi saanut pahan haavan, matsi olisi keskeytetty.

Ottelussa ei ollut virallisia arvostelutuomareita, mutta sen pisteyttivät ennalta sovittujen kategorioiden mukaisesti entiset nyrkkeilijät Christy Martin, Vinny Pazienza ja Chad Dawson.

Näin Tysonin ja Jonesin matsi eteni:

Ottelun alla:

Vuorokautta aiemmin punnitustilaisuudessa Tysonin painoksi ilmoitettiin 100 kiloa, mikä on kuusi kiloa vähemmän kuin hänen viimeisessä ammattilaisottelussaan 15 vuotta sitten. Jonesille vaaka näytti 95 kilon lukemaa.

– Mike Tyson voi pudottaa sinut kirjaimellisesti yhdellä iskulla. Se tekee siitä niin mielenkiintoista, pohdiskeli Jones Jr. ennen ottelua näytetyssä haastattelussa.

– Totta kai olen peloissani, en ole tehnyt tätä 15 vuoteen. Mutta jos olen peloissani jostakin, teen sen, lausui Mike Tyson.

Kaksikon kehään huudatti legendaarinen Let’s get ready to rumble! -ääni, 76-vuotias Michael Buffer.

Erä 1:

Peräti 44 tyrmäysvoittoa urallaan ottanut Tyson aloitti rivakasti.

– Kyllähän Mike on terävä, ihasteli Viaplayn asiantuntija Jani Rajalin.

Tyson dominoi selvästi ykköserässä.

Erä 2:

Toisessa erässä nähtiin paljon sidontaa. Kongin jo soitua erän päättymisen merkiksi, Tyson veti alakoukun Jonesin vatsaan, mutta pyyteli sitä heti rehdisti anteeksi.

Erä 3:

Konkarit puuskuttivat melkoisesti jo kolmannessa erässä. Itsensä kovaan kuntoon treenannut ja sosiaalisessa mediassa pullistellut Tyson vaikutti ottelun alun perusteella olevan liikkeellä totisemmalla mielellä.

Erä 4:

Samalla kaavalla jatkettiin. Tyson jakeli teräviä iskuja, mutta lähinnä vain kohti keskivartaloa.

– Jones Jr. lähti tähän otteluun sillä asenteella kuin mentäisiin vähän jakelemaan nimikirjoituksia, totesi Viaplayn selostamossa Jani Rajalin viitaten Tysonin innokkaampaan otteluilmeeseen.

Tyson (oik.) jakeli ottelussa painavia iskuja Jones Juniorin keskivartaloon.­

Erä 5:

Ennen ottelua uumoiltiin, että Tysonin kunto kestäisi vain pari erää ja sen jälkeen Jones pystyisi juoksuttamaan muutaman vuoden vanhempaa mestaria.

Jos ottelussa olisi ollut viralliset tuomarit, olisivat kaikki erät tähän saakka kuitenkin menneet Tysonille.

Erä 6:

Myös Jones Junior väläytteli nopeuttaan ja väisteli hienosti Tysonin iskuja. Tuomari antoi läpi kamppailun ottelijoiden sitoa melko pitkään ennen kuin meni väliin.

Erä 7:

Toiseksi viimeinen erä oli jo väsyneiden miesten taistelua.

Kaikkinensa miehet ottelivat läpi matsin toisiaan kunnioittaen. Ennen ottelua spekuloitiin, lähteekö jompikumpi hakemaan jopa tyrmäystä – tällaisesta ei ollut huolta.

Myös Jones Jr. (vas.) väläytteli nopeuttaan, vaikka vaikuttikin ottelun aikana ja sen jälkeen Tysonia väsyneemmältä.­

Erä 8:

Viimeiseen erään lähdettiin ottamaan viimeiset mehut kropasta ja molempien vauhti parani selvästi edelliserään nähden. Tyson ahdisti Jonesin kehän kulmaukseen jaellen lujia vartaloiskuja.

– Saattaa Jones Junioria hieman kolottaa tämän matsin jälkeen, Viaplayn selostaja Antti Mäkinen päivitteli.

Ottelun päätyttyä:

Ottelua arvostelleiden ”tuomareiden” tuomio julistettiin: TASAPELI.

Tyson ja Jones Jr. vakuuttelivat tyytyväisyyttään tuomioon. Molemmat kehuivat toisiaan rohkeudesta ja kovuudesta, ja ilmoittivat, että olisivat valmiita vastaavaan uudelleenkin.

Mike Tyson (vas.) ja Roy Jones Jr. vakuuttelivat ottelun jälkeisessä haastattelussa tyytyvänsä tasapelituomioon.­

Tyson on entinen kiistaton raskaan sarjan maailmanmestari ja yksi nyrkkeilymaailman tunnetuimmista hahmoista.

Ammattilaisuransa vuonna 2005 tappioon irlantilaista Kevin McBridea vastaan päättänyt ”Iron Mike” voitti ammattilaiskehissä 50 ottelua 58:sta. Uskomattomien nyrkkeilytaitojensa ja tyrmäysvoimansa lisäksi Tyson on kerännyt otsikot yksityiselämän ongelmillaan ja vankilatuomioillaan.

Keskisarjan, ylemmän keskisarjan, raskaan keskisarjan ja raskaansarjan tittelivöitä urallaan hallinnut Roy Jones Jr. iski suurimmat mainetekonsa 1990-luvulla, mutta hänen edellisestä ottelustaan oli vain pari vuotta. Hän päihitti 2018 Floridassa Scott Sigmonin.

Vuonna 1999 Yhdysvaltain nyrkkeilytoimittajat äänestivät Jonesin vuosikymmenen parhaaksi nyrkkeilijäksi. Jones Jr. voitti ammattilaisurallaan 66 ottelua 75:stä.

Luitko jo nämä?