Anthony Joshua jyrähti rasismin vastaisessa mielenosoituksessa - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Ammattinyrkkeilyn maailmanmestari Anthony Joshua jyrähti rasismin vastaisessa mielenosoituksessa – ”Emme voi enää vaieta”

Anthony Joshua (kesk.) otti väkevästi kantaa Black Lives Matter -mielenosoituksessa.

Julkaistu: 7.6. 11:09

Joshuan mukaan rasismi on virus, joka on päässyt hallinnasta.

Poliisiväkivallan uhriksi joutuneen George Floydin kuolema on nostanut yhteiskunnalliseen keskusteluun yleensä säästeliäämmin osallistuvat huippu-urheilijat takajaloilleen.

Viimeksi Floydin kohtalosta muistutti rasismin vastaisessa Black Lives Matter -mielenosoituksessa puhunut ammattinyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Anthony Joshua.

– Virusta on kutsuttu pandemiaksi. Tämä on päässyt hallinnasta – enkä puhu koronavirustaudista. Virusta, josta puhun, kutsutaan rasismiksi, brittimestari Joshua sanoi kotikaupungissaan Watfordissa BBC:n mukaan.

Joshua lausui mielenosoituksessa myös runon.

Tummaihoinen Floyd kuoli poliisin painettua häntä polvella niskasta Minneapolisissa pari viikkoa sitten tapahtuneessa pidätystilanteessa. Kyseistä poliisia syytetään toisen asteen murhasta, mikä Suomessa vastaa tappoa.

Kolme muuta poliisia ovat saamassa syytteet avunannosta toisen asteen murhaan. Kaksi poliiseista auttoi pitelemään Floydia. Kolmas seisoi lähettyvillä, mutta ei puuttunut tilanteeseen.

Tapaus herätti valtavan poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustavan liikehdinnän niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa.

Joshua muistutti, kuinka ihmiskunta on vähitellen oppinut hallitsemaan koronavirusta, mutta kuinka suhtautuminen rasismiin on vähättelevää.

– Koronavirusta vastaan taistellessamme olemme yhtenäisiä, kun virus on vienyt ihmishenkiä niin nuorilta, vanhoilta, rikkailta kuin köyhiltäkin. Mutta emme enää voi vaieta tästä järjettömästä tappamisesta ja kieroutuneesta rasismista toista ihmistä kohtaan, hän vaati.

Tilaisuudessa runon lausuneen Joshuan vasemmassa polvessa oli tuki, jota hän käytti tiedottajansa mukaan varotoimena. Joshua loukkasi polvensa viikolla harjoituksissa.

Britti satutti polvensa taannoin harjoituksissa.

Joshuaa odottaa MM-tittelin puolustaminen bulgarialaista Kubrat Pulevia vastaan, mutta ottelun ajankohta ja paikka eivät koronapandemian aiheuttaman poikkeustilanteen takia ole selvillä.

Joshua on ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestari.

Luitko jo nämä?