Eva Wahlström kirjoitti HS:ssä uransa lopettamispäätöksestä: ”Terveydellä leikkiminen ei ole reilua kenellekään”

Eva Wahlström jatkoi uraansa pitkään kivuista ja vaikeuksista huolimatta. Hän avasi lopettamispäätöksensä taustoja Helsingin Sanomissa.

Myös taide on lähellä Eva Wahlströmin sydäntä. Tässä Wahlström työhuoneellaan Helsingissä viime helmikuussa.

15.3.2020 11:52

Eva Wahlström ilmoitti maaliskuussa lopettavansa nyrkkeilyuransa. Ilta-Sanomat uutisoi asiasta 10. maaliskuuta.

Wahlström, 39, avasi päätöksensä taustoja ja koko uraansa Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan pitkässä ja laajassa artikkelissa.

– Lopettamisen mukana iso osa minusta kuolee pois, mutta samalla toinen osa herää henkiin. Olen pelannut korttini hyvin: minulla on ammatteja, osaamista, kiinnostuksen kohteita ja ihmisiä ympärilläni. Vaikka sattuu, olen päättänyt olla tuskailematta asioita liikaa. Se olisi epäkunnioittavaa elämälle, joka todellisuudessa tarjoaa suunnattomat määrät kaikkea hienoa, joka vain odottaa toteutumistaan. Tämä ei ole loppu, vaan uuden alku, Wahlström kirjoittaa HS:ssä.

Wahlström voitti maailmanmestaruuden 2015 ja menetti mestaruusvyönsä 8. helmikuuta Terri Harperia vastaan ottelussa, joka lopulta jäi hänen uransa viimeiseksi.

Eva Wahlström halasi Terri Harperia helmikuisen ottelun jälkeen.

– En halua esimerkilläni sanoa, että jos häviää, kannattaa lopettaa. En ole enää moneen vuoteen pannut paljonkaan painoa lopputulokselle, vaan olen arvostanut kovia otteluita, itsensä likoon laittamista. Koska tahdon kuitenkin olla esimerkkinä siitä, että uhkapeli kannattaa lopettaa silloin, kun on voitolla, minä lopetan tähän, omin ehdoin, Wahlström kertoo.

”Ei reilua elämälle”

Hän käy jutussa läpi uransa, motivaationsa ja myös vaikeudet, joita koki antoisan matkansa varrella.

Loukkaantumiset ja sairastelut jarruttivat hänen uraansa aika ajoin niin pahasti, että hän joutui turvautumaan useisiin eri lääkkeisiin. Hän pohti vaikeina aikoina, että pystyykö enää lainkaan jatkamaan. Onko edes järkeä jatkaa?

Intohimo nyrkkeilyyn paloi kuitenkin niin voimakkaana, etteivät vaikeudetkaan sammuttaneet liekkiä pitkään aikaan.

Eva Wahlström harjoittelemassa altaassa huhtikuussa 2018.

Lopulta tuli aika antaa aikaa ja tilaa uudelle elämänvaiheelle.

– Jos kyse olisi vain itsestäni, päätökseni olisi luultavasti toinen. Terveydellä leikkiminen, jatkuva väsymys ja alituisessa paineessa eläminen ei kuitenkaan ole reilua kenellekään, ei miehelleni, ei lapsillemme eikä äidilleni, joka on jatkuvasti huolissaan minusta. Eikä se ole reilua sille elämälle, joka minulle on suotu. Minusta tuntuu, että kun lopetan nyrkkeilemisen nyt, kun olen vielä huipulla ja huippukunnossa ja kun rakastan yhä lajia, silloin nyrkkeilystä jää talteen hyvät muistot, Wahlström kertoo.

Wahlström siirtyi menestyksekkäältä amatööriuraltaan ammattilaiseksi 2010. Hän otteli ammattilaisena 27 kertaa: voittoja tuli 23, ratkaisemattomia 2 ja tappioita 2.

Luitko jo nämä?