Robert Helenius piti rasvat kurissa ennen ottelua. - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Kuvat: Robert Heleniuksen muodonmuutos herättää huomiota – isä paljasti selityksen nyrkkeilijän rautaiselle kropalle

Robert Heleniuksen olemus oli viikonlopun upeassa voitto-ottelussa urheilullisempi kuin koskaan aiemmin ammattilaisuralla.

Robert Helenius kuvattuna viikonlopun ottelun yhteydessä New Yorkissa sekä joulukuussa 2016 Helsingin Hartwall Arenassa.

9.3.2020 15:08

Ammattinyrkkeilijä Robert Heleniuksen sensaatiomaista voittoa viikonloppuna todistaneet lajin ystävät saattoivat hieraista silmiään hämmästyksestä, kun ahvenanmaalainen nousi New Yorkissa kehään puolalaista ennakkosuosikki Adam Kownackia vastaan.

36-vuotias Helenius näytti urheilullisemmalta kuin kertaakaan 2008 alkaneen ammattilaisuransa aikana. Vyötärö oli tiukka, rasvaprosentti alhaalla ja posket lommolla. Poikaansa takavuosina valmentanut ja manageroinut isä Karl Helenius vahvisti maanantaina Ilta-Sanomille, että jälkikasvu oli fyysisesti elämänsä lyönnissä.

– ”Robbe” nousi kehään noin seitsemän kiloa kevyempänä kuin viime vuosina keskimäärin. Hän lähti Amerikkaan noin 106-kiloisena ja otteli noin 108-kiloisena. Ennen ottelua piti varmistaa nestevarantojen riittävyys.

Robert Helenius otteli viikonloppuna Yhdysvalloissa noin 108-kiloisena.

Karl Heleniuksen mukaan poika otti itseään painonhallinnan kannalta ratkaisevassa asiassa – jääkaappivierailuilla – niskasta kiinni viimeistään pari vuotta sitten.

– Nämä kaksi vuotta ovat olleet Robbelle isoa henkisen kasvun aikaa muutenkin. Valmentaja Johan Lindström on laatinut hänelle kovien harjoitusohjelmien rinnalle ruokavalion, jota on myös kurinalaisesti noudatettu.

Perunalle lähtöpassit

Karl Helenius kertoo, että suomalaisten tavallisimmat hiilihydraattilähteet peruna ja leipä saivat lähtöpassit iskijän ruokaympyrästä.

– Robben ruokavalio on varsin proteiinipitoinen. Hän syö runsaasti lihaa, erityisen mielellään laadukasta riistaa. Myös kala kuuluu Ahvenanmaalla ruokapöytään.

Isä kertoo kuitenkin, että energiatasojensa varmistamiseksi osa pojan ruokavaliosta muistuttaa takavuosien savottakämppien ruokalistaa.

– Robbe syö myös runsaasti sianlihaa eli suomenruotsalaisittain fläskiä. Se tarkoittaa esimerkiksi paistettuja kyljyksiä, joissa on kunnon silavat kiinni. Salaatilla tuonkokoinen kaveri ei selvitä harjoitusohjelmaansa. Ajokoirakin juoksee itsensä silavalla vaikka kuoliaaksi.

Sipsit maistuvat

Robert Helenius ei ole isänsä mukaan koskaan ollut makean ystävä, mutta perunalastuja hän on rakastanut aina. Ne taas eivät ole laadukkaimpia hiilihydraattien lähteitä.

– Ahvenanmaa on tietysti todellisena sipsiparatiisina vaikea paikka luopua siitä herkusta, mutta ainakin Robbe on vähentänyt niiden syömistä kovasti. Nyt hän syö mieluummin vaikka kuivalihalastuja.

Barclays Centerin yleisö Brooklynissa näki Suomen aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 36-vuotiaan Robert Heleniuksen elämänsä kunnossa.

Karl Helenius arvelee poikansa nauttineen voitto-ottelun jälkeen muutaman oluen – muuten kyseinen juoma oli otteluvalmistautumisen aikana pannassa. Tyrmäysvoitto puolalaisesta pakkoraossa takasi uralle jatkoa, parhaimmillaan MM-titteliotteluun saakka.

– Tarkoitus on tietysti, että tuollaiselta Robbe fyysisesti näyttää kaikissa niissä matseissa, jotka hän vielä ottaa.

Helenius löi puolitoista vuotta sitten saksalaisen Erkan Teperin, mutta viimekesäinen tappio amerikkalaiselle Gerald Washingtonille näytti kääntäneen Heleniuksen ratsun lopullisesti kohti auringonlaskua.

– Siinä oli niin paljon huonoa tuuria, kun Robbe sairasti koko otteluviikon ja joutui vielä matsipäivän aamuna painamaan lääkkeillä kuumetta alas. Jokainen voi pohtia, millainen laji ammattinyrkkeily on niistä lähtökohdista.

Amerikanpuolalainen Kownacki lähti otteluun viikonloppuna isona suosikkina ja sortui – eikä suinkaan ensimmäisenä paidattomana iskijänä – kardinaalivirheeseen.

– Puheissaan kaveri otteli jo seuraavia matseja, joiden lähtökohta kuitenkin olisi ollut Robben lyöminen. Kun tuollaiseen ammattinyrkkeilyssä sortuu, niin lopputulosta on turha ihmetellä.

Luitko jo nämä?