Kommentti: Uudestisyntynyt Robert Helenius iski satojen tuhansien eurojen arvoisen voiton

Jos kaikki menee nappiin, Robert Helenius on yhden voiton päässä MM-ottelusta, kirjoittaa Mikko Marttinen.

Robert Helenius pelasti uransa kuilun partaalta jo toista kertaa vieraskehässä.

8.3.2020 8:10 | Päivitetty 8.3.2020 8:16

Monet amerikkalaiset nyrkkeilytoimittajat käsittelivät Robert Heleniuksen ja Adam Kownackin ottelua vitsinä. Huumori on suojakeino, jonka nyrkkeilyväki on luonut kestämään lajin vitsaukset, kuten liian epätasaiset ottelut.

Helenius hävisi heinäkuussa tyrmäyksellä Gerald Washingtonille, joka puolestaan oli hävinnyt tyrmäyksellä Kownackille. Eihän näistä asetelmista voi syntyä järkevää ottelua, useimmat ajattelivat.

Nyt vitsit ovat vähissä, ja erityisen vakavaa on Kownackin leirissä. Tappioton amerikanpuolalainen oli matkalla kohti titteliotteluita, mutta se reissu pysähtyi 10-unssisen nahkahanskan verhoamaan suomalaisnyrkkiin.

Heleniuksen neljännen erän tyrmäysvoitto Brooklynissa on yksi nyrkkeilyvuoden tähän mennessä suurimmista yllätyksistä. Se on myös Heleniuksen pitkän nyrkkeilyuran suurin voitto.

Käsikirjoitus roskakoriin

Helenius, 36, pelasti uransa kuilun partaalta jo toista kertaa vieraskehässä. Syyskuussa 2018 hän tyrmäsi Saksassa Erkan Teperin ja sai sopimuksen yhdysvaltalaisen PBC-promootioyhtiön kanssa. Sopimuksen ensimmäinen ottelu päättyi tappioon Washingtonille, ja Heleniusta odotti rooli nousevien kykyjen astinlautana.

Juuri sen piti olla hänen osansa Kownackia vastaan, mutta Helenius heitti käsikirjoituksen roskakoriin. Hän harjoitteli Ahvenanmaalla tunnollisesti, viimeisteli kuntonsa Yhdysvalloissa ja nousi kehään itseluottamusta täynnä.

Ottelun ratkaisi Heleniuksen luontainen kyky iskeä kipeästi ristiinlyöntitilanteissa. Kun molemmat nyrkkeilijät lyövät yhtä aikaa, ratkaisee tarkkuus, ajoitus ja räjähtävyys. Pitkä vammakierre oli syönyt Heleniukselta kaikki nämä ominaisuudet, mutta Brooklynin illassa ne olivat jälleen läsnä.

Kownacki sai maistaa Heleniuksen iskuvoimaa jo toisessa erässä, ja neljännessä se osoittautui liian karvaaksi. Helenius löi vastustajansa kahdesti kanveesiin, ja kahdesti Kownacki nousi ylös. Puolalainen oli kuitenkin jo niin pökerryksissä, että kehätuomarin oli pakko loikata Heleniuksen iskusateen eteen ja pelastaa Kownacki vakavilta vammoilta.

Yksi voitto MM-otteluun?

Mitä voitto sitten tarkoittaa Heleniuksen uran jatkon kannalta?

Voiton arvo on helpointa mitata sillä mittayksiköllä, josta ammattinyrkkeilyssä on kyse: satoja tuhansia euroja.

Heleniuksen ja Kownackin mittelöä mainostettiin WBA-liiton MM-karsintaotteluna. WBA-liiton mestari on Anthony Joshua, eikä hän tule Heleniusta vastaan ottelemaan. Joshuan ottelusuunnitelmat ovat selvillä loppuvuodeksi, eikä Helenius ole tämän voiton jälkeenkään tarpeeksi suuri nimi niitä sotkemaan.

WBA-liitolla on toki raskaassa sarjassa muitakin ”maailmanmestareita”, sillä liitto kerää useimmissa painoluokissa sanktiomaksuja monelta mestarilta yhtä aikaa. Nämä tuntemattomat pikkumestarit tuskin kuitenkaan kiinnostavat Heleniuksen työnantajaa PBC:tä.

Oma veikkaukseni on, että Heleniuksen tuleva vastustaja on iso nimi PBC:n tallista: Ehkäpä Andy Ruiz, joka vei Joshuan mestaruudet mutta menetti ne uusintaottelussa. Mahdollisesti Charles Martin, joka oli hetken aikaa IBF:n tittelinhaltija. Tai kenties Luis Ortiz, joka piti kahdesti tiukoilla WBC:n mestaria Deontay Wilderia.

Se on joka tapauksessa selvää, että Heleniuksen seuraava ottelupalkkio on kuusinumeroinen. Kun Martin tyrmäsi Washingtonin kaksi viikkoa sitten Las Vegasissa, kuittasi Martin 220 000 euroa ja Washington 240 000 euroa. Tästä voi haarukoida myös Heleniuksen tulevan tilipäivän suuruusluokan.

Tappio Kownackia vastaan olisi pudottanut Heleniuksen kauas raskaan sarjan kärjestä, ja palkkiotarjoukset olisi voinut jakaa kymmenellä. Ahvenanmaalta nousi kuitenkin uudestisyntynyt Pohjolan painajainen, joka on kaiken mennessä nappiin vain yhden voiton päässä aidosta MM-ottelusta.

Luitko jo nämä?