Venäjän olympiatoivo riehui Moskovassa – vartijalta nenä murskaksi, ruumiintarkastuksessa löytyi kokaiinia - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Venäjän olympiatoivo riehui Moskovassa – vartijalta nenä murskaksi, ruumiintarkastuksessa löytyi kokaiinia

Georgi Kushitashvilillä on tällä hetkellä muutakin mietittävää kuin nyrkkeily.

Georgi Kushitashvilillä on tällä hetkellä muutakin mietittävää kuin nyrkkeily.

Julkaistu: 2.2. 21:53

Kaksinkertainen nyrkkeilyn Venäjän mestari Georgi Kushitashvili joutuu oikeuteen vastaamaan lauantain ja sunnuntain välisen yön törttöilystään.

Kaksinkertainen nyrkkeilyn Venäjän mestari ja viime vuoden MM-edustaja Georgi Kushitashvili joutui pahoihin vaikeuksiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Moskovassa.

Kushitashvili otettiin kiinni virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ja pidätyksen yhteydessä Kushitashvililtä löydettiin myös pieni määrä kokaiinia.

Poliisin ohella järjestystä ja turvallisuutta Venäjällä valvovan sisäministeriön alaisen Rosgvardiin vartijat pysäyttivät 24-vuotiaan Kushitashvilin ja hänen nyrkkeilijäystävänsä lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä Moskovassa.

Rosgvardiin vartijat kiinnittivät huomiota epäilyttävästi käyttäytyvään kaksikkoon, jotka partioauton nähdessään yrittivät piiloutua porttikongiin.

Paperien tarkastuksen yhteydessä aggressiivisesti käyttäytynyt Kushitashvili löi yhden Rosgvardiin virkailijan nenän murskaksi.

– Toiselta miehistä löydettiin rasia, jossa oli alle gramman verran jauhemaista ainetta, joka tutkimuksen perusteella tunnistettiin huumausaineeksi, kokaiiniksi, Rosgvardiin lausunnossa sanottiin uutistoimisto Tassin mukaan.

Olympiaunelma murskaksi?

Öinen riehuminen saattaa jopa murentaa Kushitashvilin olympiaunelman päästä ensi kesänä Tokioon.

Kushitashvili oli vain neljä päivää aikaisemmin palannut harjoitusleiriltä Kirgisiasta, ja hänen piti lentää uudelle harjoitusleirille Kislovodskiin maanantaina, mutta nyt hän onkin poliisin hoteissa. Tärkeä olympiarsintaturnaus pidetään Lontoossa maaliskuun puolivälissä.

Telegram-kanavan mukaan juuri Kushitashvili hyökkäsi vartijan kimppuun, hänen ystävänsä ei tehnyt vastarintaa.

Kushitashvilia vastaan nostettiin syytteet virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja huumeiden hallussapidosta, ja oikeudenkäynti aiotaan pitää maanantaina.

Jo pelkkä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen on Venäjällä ankara teko. Jos Kushitashvili todetaan syylliseksi, se voi maksaa hänelle olympiaunelman menetyksen – tai vieläkin pahempaa: koko nyrkkeilyuran ja vapauden menetyksen.

Myös Venäjän nyrkkeilyliitto aikoo tutkia asiaa. Liiton pääsihteeri Umar Kremlev sanoi Tassille, että liitto aikoo maanantaina selvittää perinpohjaisesti tapahtumien kulun.

– Jos he todella rikkoivat sääntöjä, heidän tulee saada ankara rangaistus, Kremlev sanoi.

Kremlevin mukaan Kushitashvili oli antanut puhtaan dopingnäytteen vain viikko aikaisemmin.

– Näytteestä ei löytynyt mitään. Kushitashvili on testattu viikoittain, niistä huumeet olisivat näkyneet. Ilmeisesti hän on tässä välissä joutunut ongelmiin, Kremlev sanoi tv-asema 360:lle.

Tutuille iso yllätys

Kushitashvilia tunteville tieto viikonlopun tapahtumista oli iso yllätys. Häntä kuvaillaan älykkääksi ja mukavaksi, joka on esimerkillinen isä tyttärelleen.

Tieto öisestä selkkauksesta yllätti myös Venäjän miesten päävalmentajan Viktor Farhutdinovin.

– Minulla on ollut joukkueessa aina tiukka kuri, ja on vaikea uskoa, että kyseessä olisi Venäjän maajoukkueen jäsen ja edellisissä MM-kisoissa otellut nyrkkeilijä. Kushitashvililla ei ollut kurin kanssa mitään ongelmia, Farhutdinov sanoi Tassille.

Kushitashvili on voittanut kaksi Venäjän mestaruutta alle 81 kilon sarjassa, vuosina 2015 ja 2018. Viime vuonna hän oli hopealla.

Ensimmäisen kerran hänet valittiin maajoukkueeseen vuoden 2017 EM-kisoihin Harkovaan, mutta Ukrainan rajaviranomaiset eivät suostuneet päästämään Kushitashvilia maahan Krimin selkkauksen ollessa kuumimmillaan.

Viime vuoden syyskuussa Kushitashvili pääsi Venäjän Jekaterinburgissa pidettyihin MM-kisoihin. Tie tyssäsi puolivälierissä, kun Rio de Janeiron olympiavoittaja, Kuuban Julio La Cruz pudotti Kushitashvilin jatkosta.

Kushitashvili on kotoisin Burjatian tasavallasta Mongolian vastaiselta rajalta mutta on viime vuodet asunut ja harjoitellut Moskovan lähellä Odintsovossa.