Hengenvaarallinen mysteerivirus uhkaa huippu-urheilijoita Kiinassa – ensimmäinen uhri oli 61-vuotias mies - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Hengenvaarallinen mysteerivirus uhkaa huippu-urheilijoita Kiinassa – ensimmäinen uhri oli 61-vuotias mies

Tokion olympiakisojen nyrkkeilyturnauksen järjestämisessä on ollut suuria vaikeuksia. Riossa kesällä 2016 järjestelyt toimivat, ja Suomi pääsi mitalikantaan Mira Potkosen (oik.) ansiosta.

Tokion olympiakisojen nyrkkeilyturnauksen järjestämisessä on ollut suuria vaikeuksia. Riossa kesällä 2016 järjestelyt toimivat, ja Suomi pääsi mitalikantaan Mira Potkosen (oik.) ansiosta.

Julkaistu: 12.1. 13:10

Kiinan Wuhanissa on havaittu koronavirusta, joka aiheuttaa hengenvaarallista keuhkosairautta.

Nyrkkeilyn olympiakarsintoja käydään viidessä eri maanosassa. Aasian karsintaturnaus on tarkoitus järjestää Kiinan Wuhanissa 3.–14. helmikuuta.

Tapahtuman ylle on ilmaantunut uhkaavia pilviä, sillä Wuhanissa on havaittu jälkiä hengenvaarallisesta viruksesta, jonka arvellaan olevan koronaviruksen uusi versio. Urheilun uutissivuston Insidethegamesin mukaan 61-vuotiaan kiinalaismiehen kerrotaan kuolleen kyseisen viruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen.

Kiinan uutistoimisto Xinhuan mukaan taudinaiheuttaja on diagnosoitu 41 henkilöllä.

Insidethegames on ollut yhteydessä Kansainväliseen olympiakomiteaan asian tiimoilta. KOK ilmoittaa seuraavansa tilannetta, mutta järjestö sanoo saaneensa kiinalaisviranomaisilta rauhoittavia tietoja. Niiden mukaan kyse ei ole sars- (severe acute respiratory syndrome) tai merss-viruksista. Sars on äkillinen vakava keuhkotieoireyhtymä, joka aiheutti kuolemantapauksia Kiinassa vuonna 2002.

KOK:lla valmius siirtää turnaus muualle

Kiinalaisviranomaiset ovat vakuuttaneet, että ei ole pystytty osoittamaan, että nyt löydetty virus tarttuisi ihmisestä toiseen ihmiseen. KOK sanoo kuitenkin seuraavansa tilanteen kehittymistä ja ilmoittaa olevansa tarvittaessa valmis siirtämään olympiakarsintaturnauksen muualle.

Nyrkkeilyn olympiajärjestelyt ovat olleet muutenkin erikoiset, koska KOK on sulkenut Kansainvälisen nyrkkeilyliiton (Aiba) toistaiseksi olympialiikkeen ulkopuolelle korruption ja väärinkäytösten takia. Tokion olympiakisojen nyrkkeilyturnauksen järjestelyistä vastaa tilapäisorganisaatio.

Wuhanissa on tarkoitus järjestää myös naisten jalkapallon olympiakarsinta. Sen päivämäärät ovat 3.–9. helmikuuta. Naisjalkapalloilijoilla on huonoja muistoja Kiinassa havaituista keuhkosairauksista. Vuoden 2003 MM-kilpailut oli määrä pelata Kiinassa, mutta sars-pelon takia turnaus jouduttiin siirtämään Yhdysvaltoihin.