Saudi-Arabian kruununprinssi kylvää pelkoa – lukemattomat karut kohtalot eivät haitanneet nyrkkeilykihoa, joka toteutti prinssin haaveen - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Saudi-Arabian kruununprinssi kylvää pelkoa – lukemattomat karut kohtalot eivät haitanneet nyrkkeilykihoa, joka toteutti prinssin haaveen

Andy Ruiz juniorin (vas.) ja Anthony Joshuan odotettu kohtaaminen sataa täydellisesti Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin (oik.) laariin.

Andy Ruiz juniorin (vas.) ja Anthony Joshuan odotettu kohtaaminen sataa täydellisesti Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin (oik.) laariin.

Julkaistu: 7.12.2019 8:55

Vuoden odotetuin nyrkkeilyshow esitetään ihmisoikeuksien polkemisesta tunnetussa maassa.

Nyrkkeilymaailman katseet kääntyvät myöhään lauantaina vuoden odotetuimpaan tapahtumaan, raskaan sarjan maailmanmestarin Andy Ruiz juniorin ja lajin supertähden Anthony Joshuan uusintaotteluun.

Kun kaksikko kohtasi viimeksi kesäkuun ensimmäinen päivä New Yorkin legendaarisessa Madison Square Gardenissa, ottelun piti olla Joshualle, 30, läpihuutojuttu.

Vastustajansa harvoihin heikkouksiin perehtyneen Ruizin, 30, oikean käden lyönnit löysivät kuitenkin tiensä perille seitsemännessä erässä, ja yksi kaikkien aikojen sensaatioista oli valmis.

Kaksikon uusintaottelun ympärille on luotu suuret odotukset, mutta jättien show’ta on varjostanut ottelupaikkaan liittyvä raju kritiikki. Ruiz ja Joshua kohtaavat lauantai-iltana upouudella 15 000-paikkaisella Diriyah-areenalla Saudi-Arabiassa.

Maailman vaikutusvaltaisimmaksi ammattinyrkkeilypromoottoriksi kutsuttu Eddie Hearn, 40, ilmoitti elokuussa, että uusintaottelu käytäisiin Saudi-Arabian pääkaupungin Riyadin läheisyydessä sijaitsevassa Diriyahissa.

Ilmoitus sai ihmisoikeusjärjestöiltä tyrmistyneen vastaanoton. Saudi-Arabian johtama liittouma on sotinut Jemenissä yli neljä vuotta. Konfliktissa on kuollut kymmeniä tuhansia siviilejä, ja Jemen on ajautunut humanitaariseen katastrofiin.

Saudi-Arabin ihmisoikeustilanne on muutamista imagonparannusyrityksistä huolimatta surkea. Amnestyn ja Human Rights Watchin kaltaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet, että kidutukset ja teloitukset, naisten syrjintä, vähemmistöryhmien sortaminen ja olematon sananvapaus ovat edelleen kuningaskunnassa arkipäiväisiä ilmiöitä.

Vallanpitäjiä arvostelleen toimittajan Jamal Khashoggin raaka murha vuosi sitten oli monien mielestä yksi karmea esimerkki Saudi-Arabian hallinnon toimista.

Pelätty hallitsija

Saudi-Arabian kansainvälisesti tuomittua politiikkaa harjoittavat kuningas Salman bin Abdul-Aziz Al Saud, 83, ja hänen lähipiirinsä, etenkin kruununprinssi Muhammad bin Salman, 34.

Vallankahvaan tiukasti tarrannut kruununprinssi muistetaan muun muassa vuoden 2017 ”puhdistusoperaatiostaan”, jossa useita prinssejä ja kymmeniä silloisia ministereitä heitettiin telkien taakse vedoten korruption vastaiseen taisteluun. Sen tarkempia perusteita ei vaivauduttu antamaan.

Katoamiset ovat lisääntyneet Muhammad bin Salmanin noustua kruununprinssiksi. Murhatun Khashoggin lisäksi useita kuningashuonetta arvostelleita kuninkaallisia ja poliitikkoja on kadonnut.

Kuningassuku on yrittänyt kiillottaa ryvettynyttä mainettaan yksittäisillä myönnytyksillä kuten naisten ajokiellon poistamisella, elokuvateattereiden uudelleenavaamisella ja naisten päästämisellä jalkapallokatsomoihin. Kriitikot pitävät kyseisiä uudistuksia julkisuustemppuina.

Urheilu on näytellyt kruununprinssin imagopelissä suurta roolia. Suuret urheilushow’t ovat olleet Muhammad bin Salmanille hedelmällistä maaperää, kun kuningashuone on yrittänyt luoda valtakaudestaan ruusuista kuvaa.

Saudi-Arabian prinssi Khalid bin Salman Al Saud (toinen vas.) ja promoottori Eddie Hearn hymyilivät kilpaa keskiviikon lehdistötilaisuudessa. Kuvassa myös lauantain ottelun päätähdet Andy Ruiz junior (vas.) ja Anthony Joshua (oik.).

Saudi-Arabian prinssi Khalid bin Salman Al Saud (toinen vas.) ja promoottori Eddie Hearn hymyilivät kilpaa keskiviikon lehdistötilaisuudessa. Kuvassa myös lauantain ottelun päätähdet Andy Ruiz junior (vas.) ja Anthony Joshua (oik.).

Öljyvaltiossa on järjestetty viime vuosina muun muassa Formula E -sarjan osakilpailuja, golfin ammattikiertueita ja WWE-showpainiotteluja. Nyrkkeilytähtien Ruizin ja Joshuan kohtaaminen oli kruununprinssille jälleen yksi, kovasti haviteltu, jättipotti. Jotain ottelun merkityksestä kuningassuvulle kertonee, että hulppea Diriyah-areena pystytettiin vain kuudessa viikossa varta vasten raskaan sarjan näytöstä varten.

Saudi-Arabiaan saapuneet miljoonaottelun päätähdet ovat saaneet nauttia taustajoukkojensa kanssa luksusluokan kohtelusta. Prameissa tiloissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa kuultiin keskiviikkona tyytyväisyydestä hehkuvaa promoottori Hearnia.

Hearnin mukaan kruununprinssi Muhammad bin Salmanin pikkuveli, prinssi Khalid bin Salman Al Saud taivutteli lopulta promoottorin viemään ottelun Saudi-Arabiaan. Mediapelin taitava brittipromoottori keskittyi kehumaan saudiarabialaisten järjestelyjä prinssi Khalid bin Salman Al Saudin ja ottelijoiden hymyillessä vieressä.

– Istuessani täällä tänään voin kertoa teille, että ottelun tuominen tänne oli upea, upea päätös, Hearn hehkutti toimittajille, joiden omat kysymykset jätettiin The Guardianin mukaan huomioimatta.

Jossain toisaalla valtaansa kasvattava kruununprinssi hymyili kilpaa Hearnin kanssa.