Elina Gustafsson kehuu kaapista tulleen Janne Puhakan rohkeutta: ”Meidän lajissa ei ole homoja -miesten aika alkaa olla ohi”

Julkaistu:

Gustafsson on yksi ensimmäisiä urheilijoita, jotka kertoivat homoudestaan.
Kun joku suomalainen huippu-urheilija tulee kaapista ulos, siinä samassa pirahtaa usein myös nyrkkeilijä Elina Gustafssonin puhelin.

Niin kävi myös siinä kohtaa, kun entinen liigakiekkoilija Janne Puhakka kertoi homoudestaan Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Aika useinhan minulta kysytään kommenttia aiheeseen, kun satun olemaan muutaman muun urheilijan kanssa niitä ensimmäisiä homoudestani kertoneita urheilijoita, Gustafsson sanoi.

– Tietyllä tapaa olen jo erittäin kyllästynyt aiheeseen. Olen vähentänyt haastatteluja homoudesta, sillä minulle itselleni kyse on täysin tavallisesta asiasta. Samalla tiedostan, että valitettavan monelle kyse on yhä jostain uudesta, pelottavasta ja epänormaalista.

Puhakan tapaus on Gustafssonin mukaan selvä esimerkki siitä, miksi aiheesta pitää vielä vuonna 2019 puhua: kun muutama vuosi sitten uransa lopettaneen kiekkoilijan kaapista ulos tuleminen nousee jokaisen ison median ykkösuutiseksi, aihe on kaikkea muuta kuin normalisoitunut.

– En tiedä, millainen jääkiekkomaailma on, mutta jos sadoista pelaajista ei ole tähän mennessä tullut kaapista kuin yksi entinen ammattilainen, ei se kovin avoin maailma voi tällaisille asioille olla.

– Paine pysyä kaapissa voi olla niin jäätävä, että ymmärrän myös sen, että pysytään hiljaa. Onkin superrohkeaa ja hienoa Jannelta, että hän toi asian esille – vaikkakin uransa jälkeen.

Juuri Puhakan kaltaiset esimerkit ovat pieniä askelia kohti parempaa. Seuraava liigakiekkoilijan ulostulo ei ole enää yhtä iso uutinen ja keskustelunaihe.

– Onneksi nykyinen uusi sukupolvi vaikuttaa fiksummalta. Niiden pihviä syövien ”meidän lajissa ei ole homoja” -miesten aika alkaa onneksi olla jo ohi.