Ystävät tyrmistyivät hautajaisissa – Suomen nyrkkeilyliitto ei muistanut olympiamitalistia edes kukkakimpulla: ”Hävettävää”

Julkaistu:

Nyrkkeily
Nyrkkeilyn olympiapronssimitalisti Arto Nilsson menehtyi heinäkuussa 71-vuotiaana.
Nyrkkeilyn veteraaniveljeskunnan Ringside Clubin jäsen, merkittävä lajihahmo Hannu Huuhtanen ei säästele sanojaan.

– Armoton tyylimoka. Aivan käsittämätöntä, miten näin voi tapahtua, ei ikinä mahdollista vanhan vallan aikana. Hävettävää toimintaa.

Huuhtanen puhuu 11. heinäkuuta 71-vuotiaana edesmenneen Arto Nilssonin hautajaisista ja muistotilaisuudesta, jotka leski Anne Nilsson järjesti 3. elokuuta.

– Nyrkkeilyliitto ei muistanut Artoa millään tavalla. Kukaan ei tullut Hietaniemen hautausmaan kappeliin tai muistotilaisuuteen Katajanokalle. Ei tullut adressia, ei edes kukkakimppua. Lajiväen ja Arton aikalaisten tyrmistys oli täydellinen, Huuhtanen tilitti alkuviikosta.


Nilsson saavutti 63,5 kilon sarjan olympiapronssin Mexico Cityssä 1968 ja oli aikanaan erittäin tunnettu ja suosittu urheilija.

Uransa jälkeen hän valmistui Kauppakorkeakoulusta ekonomiksi ja perusti myöhemmin usean kultasepänliikkeen ketjun, jota veti terveytensä pettämiseen saakka.

Nilssonin jälkeen Suomeen jäi eloon enää kolme lajin olympiamitalin saavuttanutta miestä: Reima Virtanen (hopeaa 1972), Joni Nyman (pronssia 1984) ja Jyri Kjäll (pronssia 1992).

Huuhtanen kertoo, ettei hän tai Ringside Clubin puheenjohtaja Juha Rosma laskenut sen varaan, että tieto Nilssonin poismenosta saavuttaisi Nyrkkeilyliiton median kautta.

– Me toimitimme asianmukaisesti liittoon tiedon hautajaisten ja muistotilaisuuden ajankohdasta. Siitä ei ole mitään epäselvää. Koska elämme kesää ja loma-aikaa, olisi jollakin tasolla ymmärrettävää, ettei liiton toimistosta kukaan tulisi paikalle. Mutta jotenkin tällainen pitäisi vastuuttaa, kun näin merkittävä lajihahmo poistuu keskuudestamme.

Nilssonin tunnetuista aikalaisiskijöistä ystäväänsä viimeiselle matkalle saattoivat mm. Risto Meronen, Harri Piitulainen ja Erik Nikkinen.


Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine sanoo olevansa pahoillaan, jos tapahtuneesta on aiheutunut Nilssonin läheisille ja muille nyrkkeilyihmisille mielipahaa.

– Liitto ei todellakaan väheksy Arto Nilssonin muistoa ja uraa. Mutta jostain syystä meiltä meni ohi hänen poismenonsa uutisointi, ja käsityksemme mukaan emme ole saaneet liittoon tietoa hautajaisten ja muistotilaisuuden yksityiskohdista.

Laine myöntää, että Nilssonin tasoisia henkilöitä tulee aina myös kattojärjestön muistaa:

– Näissä käytännöissä on selvästi parantamisen paikka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt