Kuusi vuotta sitten loukkaantunut ruotsalaisnyrkkeilijä kärsii päivittäin kivuista – rahat vietiin, elää avustuksilla

Julkaistu:

NYRKKEILY
Alituinen päänsärky ja tajuttomuuskohtaukset ovat olleet entisen huippunyrkkeilijä Frida Wallbergin riesana. Hän on kärsinyt kohtalokkaan iskun seurauksista jo kuusi vuotta.
Ruotsalaisnyrkkeilijä Frida Wallbergin elämä muuttui peruuttamattomasti kuusi vuotta sitten. Hän tuli tuolloin tyrmätyksi kohtalokkain seurauksin.

SportExpressen haastatteli Wallbergia helmikuussa hänen lapsuudenkodissaan, ja viime päivinä useat ruotsalaismediat ovat kertoneet Wallbergin uran jälkeisestä elämästä.

Wallbergin vaikeudet saivat alkunsa 14. kesäkuuta vuonna 2013, kun hän oli puolustamassa Tukholmassa kahta maailmanmestaruusvyötään australialaisnyrkkeilijä Diana Prazakia vastaan. Kyseessä oli WBC-liiton ylemmän höyhensarjan MM-ottelu.

Wallberg aloitti ottelun lupaavasti, mutta kahdeksannessa erässä Prazak löi hänet kanveesiin vasemmalla koukulla. Wallberg yritti jatkaa ottelua, mutta Prazak löi häntä jälleen. Ruotsalaisen nenästä alkoi vuotaa verta, jolloin tuomari keskeytti ottelun.


Pian Wallberg kaatui maahan ja hänen tilansa heikkeni nopeasti. Ruotsalaistähti oli saanut hengenvaarallisen aivoverenvuodon.

Wallberg kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hänelle tehtiin kiireellinen leikkaus. Verenvuoto saatiin tyrehdytettyä, mutta ruotsalaistähti oli edelleen heikossa kunnossa. Wallberg vaivutettiin keinotekoiseen koomaan, josta hänet herätettiin päivää myöhemmin.

Kipuja joka päivä

Kohtalokas isku vaikuttaa nyt 36-vuotiaan elämään edelleen, kuusi vuotta myöhemmin. Alkuvuodesta 2019 hän sai todella pahan sairauskohtauksen.

– Oli lauantai ja olimme käyneet ostoksilla. Kun tulimme kotiin, minua pyörrytti todella paljon ja halusin levätä. Sitten aloin oksentaa taukoamatta eikä siitä ollut tulla loppua, Wallberg kertoi helmikuussa.

Wallbergin poikaystävä Emil Jönsson soitti ambulanssin. Wallbergiä tutkittiin sairaalassa, mutta esimerkiksi verikokeista ja röntgenkuvista ei löydetty mitään.

– Lääkärit eivät tienneet miksi sain noita kohtauksia.Frida Wallbergilla on 10 kuukauden ikäinen Milton-poikavauva.

Se ei ollut Wallbergin ensimmäinen kohtaus. Syyskuussa 2014 hän sai kotonaan samanlaisia oireita, mutta sairaalassa ei löydetty tutkimuksista huolimatta merkkejä uudesta aivoverenvuodosta.
– Minulla on kipuja päivittäin, ne ovat rajuudeltaan erilaisia. Niitä on ollut siitä lähtien kun loukkaannuin.

Sairausavustuksen varassa elämistä

Loukkaantumisen jälkeen Wallbergin täytyi opetella kävelemään, syömään ja puhumaan uudestaan. Vaikka kuntoutus sujuikin hyvin, hän ei voi palata enää ammattilaisnyrkkeilijäksi eikä työelämäänkään. Rahaakaan ei ole enää hirveästi jäljellä.

– Sairausavustuksella eläminen useiden vuosien ajan ei ole helppoa hommaa.

Ennen loukkaantumistaan Wallberg oli uransa huipulla, ja hän oli Ruotsin paras naisnyrkkeilijä. Hän oli otellut yhdeksän vuotta ja voittanut kaikki 11 vastustajaansa.

– Ammattilaisnyrkkeilijät ovat usein aika yksin, mutta ympäriltä löytyy aina niitä, jotka haluavat saada osansa rahoista. Valmentajia, agentteja, promoottoreita ja muita. Jotkut heistä huijasivat minua, Wallberg paljasti.

– Kun heräsin loukkaantumisen jälkeen koomasta, yritykseni tili oli enemmän tai vähemmän tyhjillään. Sen jälkeen minulla oli paljon velkoja, vuokria ja laskuja maksettavana.

Wallbergin onneksi hänelle aiemmin tuntematon henkilö auttoi nyrkkeilijää taloudellisesti.

– Minulla ei ole nyrkkeilyuran jäljiltä enää rahoja jäljellä, ei penniäkään.

Wallbergin elämään tuovat iloa lapset. Hänellä on kaksi tytärtä ja noin 10-kuukautinen poikavauva.

Lähteet: Expressen, Aftonbladet