Edis Tatli saa pian perheenlisäystä – toivoo lapsiltaan yhtä asiaa - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Edis Tatli saa pian perheenlisäystä – toivoo lapsiltaan yhtä asiaa

Edis Tatlilla on edessään iso elokuu.

Julkaistu: 18.7.2019 5:52

Edis Tatlille tapahtuu elokuussa paljon: hän palaa kehään huhtikuun tyrmäystappion jälkeen, ja perheeseen syntyy toinen lapsi.

Kun puhe kääntyy isyyteen, Edis Tatlin kasvoille leviää leveä hymy.

Tatli on puolitoistavuotiaan Osman-pojan ylpeä isä. Hymyn leveyttä lisää se, että perhe on elokuussa kasvamassa toisella lapsella.

– Laskettu aika on 20. elokuuta.

– Isyys on ihan parasta! On siistiä nähdä pienen ihmisen kehitystä... Kun Osman on alkanut kävellä ja juosta. Pari kolme viime päivää Osman on yrittänyt tapailla sanoja. Hän kovasti yrittää matkia, mitä hänelle sanotaan, Tatli sanoo.

Yhtä asiaa Tatli toivoo: ettei Osmanista ja kohta syntyvästä pienokaisesta tule nyrkkeilijöitä.

– Toivottavasti ei. Tsemppaan kyllä ihan täysin, mitä he ikinä valitsevatkaan, mutta ohjailen heitä muualle. En ainakaan aio ensimmäisenä näyttää nyrkkeilyvideoita netistä, Tatli virnistää.

Tatli itse hurahti nyrkkeilyyn käytännössä yhdestä iskusta. Tatli katseli 13-vuotiaana televisiosta Prince Naseem Hamedin ottelun, ja se kolahti kuin koukku leukaan.

Sen jälkeen Tatli tiesi, että nyrkkeily olisi hänen juttunsa.

– Se oli se sisääntulo, showmeininki ja kaikki oheistapahtuma ottelun ympärillä. Myös ottelu oli tosi siisti, vaikka Prince hävisi, mikä totta kai harmitti tosi paljon, Tatli nauraa.

– Olin katsonut nyrkkeilyä aikaisemminkin ilman, että se oli sytyttänyt kiinnostusta, mutta tuon matsin jälkeen halusin itse kokeilla lajia.

Edis Tatli palaan kehään elokuussa.

Tatlin piti aloittaa peruskoulun jälkeen ammattikoulussa autonasentajalinjalla, mutta se jäi. Tatli halusi satsata kaiken nyrkkeilyyn.

Myös Tatlin lempinimi ”Prince” tulee välillisesti samasta ottelusta.

– En antanut itselleni sitä lempinimeä. Teetätin urani kolmanteen otteluun tismalleen samanlaiset otteluhousut, joissa Prince oli nyrkkeillyt. Edessä luki Prince ja takana Tatli, siitä se on jäänyt.

Tatlin amatööriura alkoi menestyksekkäästi, kun hän voitti ensimmäisen juniorien Suomen mestaruutensa harrastettuaan lajia vain kaksi kuukautta.

Tatlin ura oli nousemassa kohisten, kunnes yksi isku muutti suunnitelmat keväällä 2005.

– GeeBee-turnauksessa nenäni murtui aika pahasti. Ottelin finaalin nenä murtuneena ja voitinkin turnauksen. Sitä ennen olin voittanut miesten Suomen mestaruuden ja A-juniorien PM-kultaa.

Tatli joutui nenäleikkaukseen, mutta se ei mennyt nappiin: nenää ei saatu suoraksi.

– Kun heräsin ja sain ottaa siteet pois ja näin, että nenä on yhä vino, niin ajattelin, että ”ei hitto, mitä täällä on oikein tehty”.

Leikkauksesta alkoi käytännössä puolentoista vuoden ottelutauko.

– Pienestäkin osumasta verta alkoi tulla todella paljon ja sieraimet alkoivat turvota. Kävin vielä EM-kisat Virossa. Siellä tuli tappio 1. kierroksella, ja nenä oli ihan hirveässä kunnossa.

– Yritin jatkaa, mutta touhu alkoi tuntua yhä huonommalta. Nyrkkeily ei ollut enää siistiä, kun ihan pienestäkin osumasta verta alkoi tulla runsaasti. Oli lähellä, ettei loppunut koko homma.

Uran pelastajaksi nousi yhä Tatlin taustajoukoissa oleva Tomi Korpinen.

– Tomi sanoi minulle, että mene treenaamaan Pekka Mäen salille. Soitinkin Pekalle ja kysyin, voinko tulla. Juho Tolppolan kanssa treenasimme koko kesän, ja ei siitä mennyt kuin 3–4 kuukautta, kun ottelin debyyttimatsini ammattilaisena. Nenä meni ihan mustaksi, mutta verta ei enää tullut, Tatli naurahtaa.

Edis Tatli yhdessä nyrkkeilyvalmentaja Pekka Mäen kanssa New Yorkissa.

Ammattilaisena Tatlin ura on ollut nousujohteinen: EU-mestaruus, WBA-liiton Inter-Continental-mestaruus, Euroopan mestaruus ja historian toisena suomalaisena MM-ottelussa.

Tatli on arvostetun Boxrec.com-nyrkkeilysivuston kevyensarjan listalla sijalla 37.

– Paras hetki nyrkkeilyssä on se, kun tuntuu hyvältä ja huomaa, että matsi on täysin omissa käsissä. Kun tuntee, että voi tehdä kehässä, mitä haluaa. Ja onhan siinä se kehään meneminen ja kaikki se jännitys. Sitten voiton jälkeen kaikki tuntuu niin siistiltä! Tatli kuvaa.

Tatli on monta kertaa saanut huomata ammattinyrkkeilyn armottoman maailman.

– Huiput ovat ihan eläimiä! He vetävät sellaista tahdon ja halun settiä, että oksat pois.

Vielä ennen uuden tulokkaan syntymää Tatlilla on edessään toinen jännä hetki: hän palaa kehään huhtikuussa New Yorkissa kokemansa tyrmäystappion jälkeen.

Teofimo Lopez voitti teknisellä tyrmäyksellä WBO-liiton väliaikaisen mestaruusottelun.

Harmittava tappio on käsitelty, ja 10. elokuuta Savonlinnassa on vastassa nicaragualainen Berman Sanchez.

– En vielä tiedä kovin paljon hänestä. Alan parin viikon päästä tutkailla kaveria tarkemmin. Kolme seuraavaa viikkoa sparrataan otteluun, ja sitten alkaa herkistelyviikko.

Edis Tatli hävisi huhtikuussa Teofimo Lopezille teknisellä tyrmäyksellä.

Nyrkkeilyn ulkopuolella Tatli elää normaalia perheenisän elämää.

– Lapsen kanssa on tullut oltua tosi paljon – ja varmaan vielä enemmän, kun vauva syntyy. Keinut, kiipeilytelineet ja liukumäet ovat käyneet tutuiksi.

Tanssi sujuisi vieläkin

Tatlista tuli viime syksynä ensimmäinen urheilija, joka voitti Tanssii tähtien kanssa -kilpailun.

Tatli sanoo, että tanssi sujuisi vieläkin.

– Jos Katri (Tatlin pari Katri Mäkinen) tulisi tänne salille, kyllä se sujuisi. Olen sellainen, että kun jonkun asian opin, se pysyy päässä.

Tatli sanoo muistavansa yhä sen hetken, kun häntä kysyttiin puhelimessa kisaan mukaan.

– Teki mieli itkeä ja nauraa samaan aikaan, että ei hitto, mitä täällä tapahtuu. Olin ensiksi sitä mieltä, etten varmaankaan lähde, mutta sitten harkitsin vähän ja juttelin perheen kanssa.

– Suke (pikkuveli Shukri) sanoi, että ehdottomasti lähdet. Minulla oli alla urani huonoin matsi (Frank Urquaigaa vastaan Savonlinnassa), ja oli hyvä ajatus tehdä jotakin ihan muuta, joten suostuin.

Edis Tatli ja Katri Mäkinen voittivat Tanssii tähtien kanssa -kilpailun viime kauden.

Tatli sanoi, että vaikka hän oli läpi elämänsä ollut hyvä kaikissa urheilulajeissa, tanssin opettelu oli haastavaa. Tatli on sanonut olleensa ”viikosta toiseen pahasti epämukavuusalueella”.

– En ollut tanssinut koskaan. En edes tiennyt, mitä tanssilajeja on!

– En tiennyt yhtään, mihin olin menossa. Olin aina ollut hyvä kaikissa lajeissa, joten ajattelin, että opin tanssinkin helposti. Se oli kuitenkin raskasta ja vaikeaa, monia asioita piti hioa ja treenata. Ja kun yksi tanssi oli ohi, heti seuraavana maanantaina alkoi aivan erilaisen tanssin ja koreografian harjoittelu.

Kisa kuitenkin antoi Tatlille paljon. Ilman voittoakin kokemus olisi ollut mahtava.

– Kaikki oli todella mahtavaa ja siistiä! Taustalla oli täydellinen organisaatio, ja tapasin monia hienoja ihmisiä. Kun Suken kanssa menemme katsomaan tämän vuoden kisaa, mieleen tulee varmasti todella hienoja muistoja, Tatli sanoo.

Luitko jo nämä?