Robert Helenius tyrmättiin – asiantuntijat arvioivat takaiskun vaikutusta uran jatkolle: ”Aika moni ovi meni kiinni” - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Robert Helenius tyrmättiin – asiantuntijat arvioivat takaiskun vaikutusta uran jatkolle: ”Aika moni ovi meni kiinni”

Tappio Gerald Washingtonille muutti – tai ainakin hidasti – Robert Heleniuksen suunnitelmia MM-ottelun suhteen. Kuva on Heleniuksen ja Dillian Whyten ottelusta lokakuulta 2017.

Julkaistu: 16.7.2019 11:59

Viikonlopun tyrmäystappio ei vielä paketoi Robert Heleniuksen uraa, mutta tavoite MM-otteluun pääsystä karkasi paljon kauemmas.

Robert Helenius on useasti puhunut haaveestaan ja toiveestaan päästä raskaansarjan MM-otteluun.

Tavoite otti viikonloppuna pahasti takapakkia, kun Helenius kärsi tyrmäystappion USA:n Gerald Washingtonille Minneapolisissa. Washington löi Heleniuksen kanveesiin kahdeksannessa erässä, ja sieltä Helenius ei enää noussut.

– Kyllä tyrmäystappio panee miettimään tulevaisuutta. Se oli askel taaksepäin, tunnettu nyrkkeilyvalmentaja ja manageri Pekka Mäki sanoo.

– Tästä on kova työ päästä eteenpäin. Jos Heleniuksen halu oli päästä MM-otteluun, niin tämän tappion takia aika moni ovi meni kiinni, eli siinä mielessä tavoite otti takapakkia, Heleniuksen ottelun Viasatille selostanut Jani Rajalin mietti.

Rajalin pitää epätodennäköisenä, että Heleniukselle tulisi tappion takia kutsua MM-otteluun ainakaan vuoden sisällä. Ja kun Heleniuksella on ikää jo 35 vuotta, niin mahdollisuudet hupenevat kovaa kyytiä.

Robert Heleniuksen ura on ottanut viime vuosina takapakkia.

Raskaansarjan tilanne maailmalla on tällä hetkellä mielenkiintoisin moneen vuoteen. Aivan sarjan huipulla on neljä ykköskorin nyrkkeilijää (Andy Ruiz, Deontay Wilder, Anthony Joshua ja Tyson Fury), ja heidän vanavedessään on 8–10 niin sanottua kakkoskorin ottelijaa.

– Jos Robert olisi voittanut Washingtonin, hän olisi noussut tähän kakkoskoriin, josta hän olisi ollut tyrkyllä MM-otteluun, kun maailmanmestarit ottavat näitä MM-vyön välipuolustuksia, Rajalin näkee.

– Nyt Robertin pitää ottaa pari näyttävää ja kovaa voittoa päästäkseen siihen porukkaan, Rajalin lisää.

Samaa mieltä on Mäki. Pitääkseen MM-haaveen yllä Helenius tarvitsee jatkossa pari voittoa varteenotettavista raskassarjalaisista.

– Robertin pitää voittaa sellaisia kavereita, joilla on vähän track recordia ja joiden leuka ei ole lasia.

Valmentaja Pekka Mäki on nyrkkeilijä Edis Tatlin taustajoukoissa.

Mäki muistuttaa, että nyrkkeilyssä tappio voi tulla usealla tavalla. Tyrmäystappio ei ole tilastoissa sen fataalimpi kuin esimerkiksi pistehäviö.

– Kaikki on lopulta kiinni siitä, miten Robert itse ottaa tämän tappion. Pystyykö hän palaamaan samalla itseluottamuksella kuin oli ennen matsia? Mäki painottaa.

Eniten Mäkeä tappiossa häiritsi se, että Helenius ei ottelussa nyrkkeillyt lainkaan sillä tasolla kuin hän parhaimmillaan osaa.

– Kaikesta näki, että Robert oli hyvässä kunnossa, mutta ottelutaktiikka oli vähän outo. Robert ei käyttänyt omia vahvuuksiaan lainkaan, Mäki ihmettelee.

Mäen mukaan Heleniuksen etummainen käsi (vasen) on kuin tuntosarvi tai tutka, joka kertoo, milloin oikean käden iskuille on tilaisuus.

– Ottelussa Helenius käveli tilanteisiin huonoilla suojauksilla. Amerikkalainen nyrkkeily on vähän sellaista, ettei siinä välttämättä paljon tapahdu. Odotellaan vain sitä yhtä isoa pommia, ja sellainen tuli nytkin, Mäki kuvaa.

Sekä Rajalin että Mäki uskovat ja toivovat, että Helenius jaksaa nousta tappion tuomasta henkisestä kuopasta ja jatkaa suuren unelmansa tavoittelua.

– Helenius kuitenkin johti ottelua pistekorttien mukaan keskeytyshetkellä. Pikkuisen onnea ja huolellisuutta, niin tulos olisi voinut olla toisinpäin, Rajalin huomauttaa.

– Uskon, että Robbe nousee ja palaa – niin kuin suuret soturit nousevat. Ettei nyt ainakaan lopettaisi, Mäki lisää.

”Kannattaa unohtaa MM-ottelu”

Vuosikymmeniä kansainvälisessä huippunyrkkeilyssä mukana ollut Risto Meronen sanoo suoraan, että Robert Heleniuksen kannattaa unohtaa MM-ottelu.

– Tyrmäystappio ei ainakaan parantanut Robertin mahdollisuuksia päästä MM-otteluun. Varsinkin kun Gerald Washington oli rankingissa paljon alempana ja kuitenkin voitti niin tylysti. Tappion takia Robertin ranking putoaa aika karusti, eli haave MM-ottelusta karkaa pitkälle, 73-vuotias Meronen sanoo.

– Nyrkkeilymaailma on kuitenkin aika erikoinen. Siellä raha ratkaisee paljon. Jos on rahaa taustalla ja kiinnostava persoona, voi tapahtua mitä vaan. Mutta jos olet pohjoismaalainen ja kärsit Amerikassa tyrmäystappion, et ole yhtään mitään, Meronen lataa.

Merosen mukaan nyrkkeily Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on kaksi aivan eri maailmaa.

– Hyvin harva eurooppalainen on koskaan pärjännyt siellä.

Merosen mukaan iso käänne Heleniuksen urakehityksessä tapahtui silloin, kun hän lähti pois saksalaisesta Sauerland-tallista.

– Robert oli ehdottomasti aivan maailman terävintä kärkeä. Sitten tulivat vastoinkäymiset ja loukkaantumiset, ja ne muuttivat kaiken. Sen jälkeen Helenius on otellut vain muutamia hyviä yksittäisiä otteluita, Meronen näkee.

Risto Meronen on pitkän linjan nyrkkeilyvaikuttaja.

Merosen mielestä Heleniuksen kannattaisi keskittyä jatkossa vaikkapa raskaansarjan EM-titteliin.

– Ensin täytyy kuitenkin selvittää ajatukset tästä ottelusta. Tie voisi olla sellainen, että seuraavaksi pari hyvin valittua vastustajaa ja sitä kautta sitten EM-otteluun.

– Avaimet ovat kuitenkin täysin Robertilla itsellään, Meksikon olympiakävijä (1968) Meronen muistuttaa.

Luitko jo nämä?