Pekka Mäki pitää Anthony Joshuan shokkitappiota nyrkkeilyn suurimpana yllätyksenä 29 vuoteen: ”Sortuiko ylimielisyyteen?”

Julkaistu:

Nyrkkeily
Tunnetun nyrkkeilyvalmentajan ja managerin Pekka Mäen mielestä nyrkkeilymaailma kohahti edellisen kerran yhtä lujaa helmikuussa 1990.
Sen piti olla mestaruusvyön rutiinipuolustus. Britti Anthony Joshuan USA:n valloituksen piti alkaa vaivattomalla voitolla meksikolais-yhdysvaltalaisesta Andy Ruiz juniorista.

Olivathan vastakkain arvostetun Boxrec.com-nyrkkeilysivuston rankkauksen mukaan maailman paras raskaansarjan nyrkkeilijä, ja Ruiz oli listalla vasta sijalla 14.

Vaan kuinkas sitten kävikään. Ruiz voitti ottelun kehätuomarin keskeytyksellä seitsemännessä erässä, kun hän oli sitä ennen lyönyt Joshuan kahdesti peräkkäin lattiaan, ja nyrkkeilymaailman viime vuosikymmenten suurin sensaatio oli valmis.

– Ei kukaan voinut arvata, että matsi päättyisi noin. Joshua oli niin valtavan suuri ennakkosuosikki, hänellä olivat huikeat fyysiset edut puolellaan, etenkin urheilullisuus ja kestävyys, sanoi tunnettu nyrkkeilyvalmentaja ja manageri Pekka Mäki.

Mäki pitää ottelun lopputulosta nyrkkeilyn suurimpana shokkituloksena lähes 30 vuoteen.

– Rinnastaisin tämän siihen, kun Buster Douglas tyrmäsi Mike Tysonin helmikuussa 1990 Tokiossa, Mäki sanoo.

– Olen tosi yllättynyt – jopa pettynyt – Joshuan suoritukseen.


Yllätystä lisäsi se, että Joshua löi ensin Ruizin lattiaan ottelun kolmannessa erässä. Siitä tilanteesta on ylipäätään harva noussut – eikä kukaan aikaisemmin voittoon asti.

– Kun Joshua satutti Ruizia ensimmäisenä, niin sortuiko hän sen jälkeen vähän ylimielisyyteen ja varomattomuuteen eikä kunnioittanut vastustajan iskuvoimaa? On hämmentävää, miten helposti Ruiz pääsi satuttamaan Joshuaa. Ruiz sai luvunlaskunsa aika helposti, Mäki näki.

Huomiota herätti myös ottelijoiden ulkoinen habitus. Joshua oli 112-kiloinen lihaksikas Adonis, todellisen huippu-urheilijan näköinen.

Ruiz puolestaan painoi lähes 10 kiloa Joshuaa enemmän, mutta kilot eivät olleet lihaksena kehossa vaan pikemminkin hyllyvinä makkaroina vyötärön seudulla.

– Täytyy sanoa, että ei ollut koiraa karvoihin katsominen. Ruiz on kuitenkin nopea, ja jos hän saa tuon massan iskun taakse, niin... Mäki maalailee.


Mäki jäi myös miettimään Joshuan iskukestävyyttä.

– Onko Joshuan leuka heikko kohta? Jos iskukestävyys on tuota luokkaa, niin tulevaisuus ei välttämättä ole kovin hyvä. Esimerkiksi Deontay Wilder on ihan eri luokan iskijä.

– Hämmästyttävää on se, että Joshua ei näyttänyt olevan tappion jälkeen moksiskaan. Hän ei osoittanut aitoa pettymystä, ehkä jopa pikemminkin helpotusta, Mäki ihmetteli.

Ilkikurista on sekin, ettei Ruizin pitänyt edes otella MM-ottelussa. Ruiz sai paikan Joshuaa vastaan vasta viisi viikkoa sitten, kun Joshuan alkuperäinen vastustaja Jarrell Miller oli kärähtänyt dopingtestissä.

29-vuotias Ruiz kiitti kunniasta, ja hänestä tuli ensimmäinen meksikolaistaustainen nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt