Amin Asikaiselta suoraa puhetta Olli Mäen kohtelusta: ”Olisin toivonut, että näitä asioita olisi osattu arvostaa jo hänen eläessään”

Julkaistu:

Olli Mäki 1936-2019
Amin Asikainen olisi halunnut, että nyrkkeilylegenda Olli Mäen suuruus olisi huomattu paremmin tämän eläessä.
1950-1970-lukujen huippunyrkkeilijän Olli Mäen merkitystä suomalaiselle lajikulttuurille ei voi ylikorostaa. Juuri siksi Mäen kuolema oli raju isku monelle nyrkkeilyn ystävälle.

Mäki menehtyi maanantaina pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana kirkkonummelaisessa hoitokodissa. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Ainoana suomalaisena Euroopan mestaruuden amatöörinä ja ammattilaisena voittanut Mäki oli Kirkkonummella kasvaneen Amin Asikaisen, 43, ensimmäinen valmentaja. Rauhallisena ja kilttinä persoonana tunnettu Mäki luotsasi Asikaista 1980-luvun lopulta 1990-luvun alkuun.

– Hän oli mahtava ja reilu ihminen, hauska ja sanojensa mittainen seuramies, Asikainen, 43, muistelee Ilta-Sanomille.

Mäen saavutukset urheilijana olivat suomalaisittain ainutlaatuiset. Sen lisäksi hän oli ihmisenä omaa luokkaansa.

– Olli auttoi aina heikompaa. Hän otti laitapuolen kulkijoita mukaansa ja tarjosi heille ruokaa ja yöpaikkaa. Hän oli välillä liiankin kiltti, Asikainen sanoo.

Keskisarjan Euroopan mestaruuden urallaan voittanut Asikainen sai itsekin osansa Mäen hyväsydämisyydestä. Mäki piti vaatimattomista oloista tulleesta urheilijanalusta huolta kuin omasta jälkikasvustaan.

– Kun aloitin kilpailemisen, en tarvinnut mitään omia välineitä. Seura osti meille kaiken tarvittavan. Seuran jäsenmaksu oli 30 markkaa vuodessa.

– Lähdimme kisareissuille aina Ollin hakemalla pikkubussilla. Hän haki meidät kotiovelta matkaan. Lähtö saattoi olla 6–7 aikaan aamulla, mutta Olli oli aina tunnin etuajassa. Teboililla juotiin aina pullakahvit ja syötiin kunnon pihvit. Olli maksoi tuon kaiken omista rahoistaan, Asikainen kertoo.


Asikainen kokee, etteivät kaikki osanneet arvostaa pyyteetöntä apua.

– Osa varmaan käytti Ollin kiltteyttä hyväksi. Hänen olisi pitänyt saada teoistaan ja urastaan paljon enemmän huomiota ja kunnianosoituksia.

Asikainen kutsuu yli 300 kertaa urallaan otellutta Olli Mäkeä kaikkien aikojen kovimmaksi suomalaisnyrkkeilijäksi. Se unohtui Asikaisen mukaan monilta.

– Tuntuu, että suomalaisessa urheilussa muistetaan vain tiettyjen lajien legendat. Olli olisi pitänyt ehdottomasti nostaa urheilullisten saavutustensa ansiosta johonkin kunniagalleriaan. Ihmettelen myös, ettei hän ollut siinä joukossa, jolle jaettiin urheilijaeläkkeitä. Nyrkkeily oli vielä 1960-luvulla niin kovassa huudossa, ja Olli otteli kansainvälisellä huipulla. Olisin toivonut, että näitä asioita olisi osattu arvostaa jo hänen eläessään.

Mäki pysyi Asikaisella läheisenä läpi vuosien.

– Hän kävi aina poikiemme synttäreillä ja oli tyttäreni kummisetä. Asuimme lähekkäin, joten kävimme usein toistemme luona kahvilla.

Nyrkkeily oli Mäelle viimeiseen asti sydämen asia. Asikainen seurasi vielä viime vuonna oppi-isänsä kanssa Helsingin urheilutalolla järjestettävää perinteistä GeeBee-turnausta.

– Ollin vaimo sanoi jo tuolloin, ettei Olli varmaan tänä vuonna enää tule katsomaan. Eikä hän tullutkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt