Ystävä kertoo viimeisestä tapaamisesta Olli Mäen kanssa – ”Hän oli hiljainen, ystävällinen ja hymyilevä kuten aina”

Julkaistu:

Olli Mäki 1936-2019
Olli Mäki oli nyrkkeilijäksi harvinaisen kiltti mies, sanoo Martti Huhtamäki.
Ilta-Sanomien entinen päätoimittaja Martti Huhtamäki tapasi tänään edesmenneen suurnyrkkeilijän Olli Mäen joitain kuukausia sitten nyrkkeilyä käsitelleen dokumenttielokuvan näytöksessä Helsingissä.

– Olli oli hiljainen, ystävällinen ja hymyilevä, kuten hän oli aina. Hän tunsi hyvin, eikä ollut fyysisesti mitenkään huononnäköisessä kunnossa, Huhtamäki kertoo.

Olli Mäki kuoli lauantaina kirkkonummelalaisessa hoitokodissa 82-vuotiaana. Asiasta kertoivat Mäen omaiset.

Mäki on edelleen ainoa suomalaisnyrkkeilijä, joka on voittanut Euroopan mestaruuden sekä amatöörinä että ammattilaisena. Hänen uransa huippuvaiheet osuivat 1950–1970-luvuille.
Martti Huhtamäki arvostaa Mäkeä huippukuntoisena urheilijana.

–Annan suuren arvon hänen kurinalaisuudelleen ja fyysiselle kunnolleen. Siihen vaikutti, että Olli Mäki oli piippumuurari. Muistan kerran hänen kiipeilleen Kyläsaaressa sadan metrin korkeudessa. Ei siellä silloin mitään hissejä ollut. Portaita mentiin ylös laastisäkki selässä, siihen ei kovin moni urheilija olisi pystynyt, Huhtamäki toteaa.
  • Alla olevalla videolla Olli Mäki HSTV:n haastattelussa. Videolla nähdään myös ote Hymyilevä mies- elokuvan kuvauksista sekä historiallista materiaalia.

Huhtamäen mukaan Mäki oli raskaan fyysisen työnsä ohella myös kova harjoittelija.

– Olli juoksi ylämäkiä ja harjuja. Sitten hän esimerkiksi päätti, että vetää tuolle männylle kolmensadan metrin päässä niin paljon kuin pystyy. Kun hän pääsi sille männylle, hän päätti juosta vielä sata metriä. Ja sitten hän oli melkein polvillaan sen viimeisen sadan metrin jälkeen, Huhtamäki sanoo.


Huhtamäki kuvaa Olli Mäkeä ”sinnikkääksi, nopeaksi ja tavattoman lahjakkaaksi” nyrkkeilijäksi. Kehässä häneen oli vaikea, miltei mahdoton osua.

– Ollin vasen suora oli nopea. Kun vastustaja yritti jotain tehdä, Olli kajautti kohtuullisella voimalla leukaan, Huhtamäki muistelee erästä näkemäänsä huippuottelua.
Olli Mäki tunnettiin siitä, ettei hän pyrkinyt vahingoittamaan vastustajaansa enempää kuin oli tarpeen. Ammattilaisuralla Mäen promoottorina toimi niin ikään maailmanluokan nyrkkeilyuran tehnyt Eelis Ask (1926–2003), joka oli Huhtamäen mukaan veistellyt Mäen tavasta otella.

– Se on kyllä mukava kaveri tuo Olli ja kova nyrkkeilijä, mutta kun se ei lyö takaisin, Huhtamäki muistaa Askin sanoneen.

– Ollakseen nyrkkeilijä, kovan lajin harrastaja Olli Mäki oli harvinaisen kiltti mies, toteaa nyrkkeilylegendan poismenosta liikuttunut Huhtamäki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt